Ràdio Arrels celebra 35 anys d’emissions ininterrompudes en català a la Catalunya del Nord
Ràdio Arrels a Perpinyà celebra aquesta primavera 35 anys d’emissions ininterrompudes en català a la Catalunya del Nord. Un grup d’activistes va endegar la cadena des d’un pis particular a Perpinyà, en un context d’expansió del mitjà radiofònic i amb la clara voluntat d’arribar als francesos amb vincles familiars a l’altra banda de la frontera. Des d’aleshores, la cadena ha difós hores i hores de música dels Països Catalans i continguts informatius de la regió. De fet, es reivindica com l’”únic” mitjà de proximitat a la zona. Actualment, té freqüències en quatre comarques diferents: el Rosselló, la Cerdanya-Capcir, el Conflent i el Vallespir. Ràdio Arrels encara el futur amb la captació de nous oients com a principal repte.
A les dotze del migdia del 28 de maig del 1981, els ciutadans de Perpinyà van poder escoltar per la ràdio l’emblemàtica cançó ‘L’Estaca’ de Lluís Llach i un seguit d’entrevistes realitzades en català. Eren els inicis de Ràdio Arrels. Aprofitant el pla del president socialista François Mitterrand de liberalitzar les ones franceses, un grup de defensors de la llengua catalana i de militants del catalanisme polític va decidir-se a emetre continguts radiofònics des d’un petit apartament al barri de Sant Jaume. La seva inexperiència en el camp comunicatiu no els va fer enrere.
Únic mitjà 100% en català
”No teníem cap preparació, sinó la plena voluntat de contribuir al redreçament cultural i lingüístic de la Catalunya del Nord. Aquí la majoria de la gent és analfabeta en la seva pròpia llengua. Molt pocs llegeixen o escriuen el català, però vam pensar que escoltar un mitjà gratuït podia ser una bona eina per difondre el català”, rememora Pere Manzanares, un dels fundadors i actual president de la cadena. Des d’aleshores i fins a l’actualitat, Ràdio Arrels ha emès ininterrompudament i íntegrament en català. De fet, és l’únic mitjà de comunicació en llengua catalana a tota la Catalunya del Nord. En una situació de diglòssia a la zona i de caiguda continuada de l’ús social del català, és “un miracle” que aquesta emissora surti cada dia en antena, en opinió dels seus promotors, que busquen seduir bona part de les 4.000 persones que anualment aterren a Perpinyà procedents d’altres punts de l’Estat francès. ”Ràdio Arrels sempre serà 100% en català. Les entrevistes i presentacions sempre es faran en aquesta llengua però hem de trobar la forma d’atreure els nouvinguts. Estem pensant en un producte sonor adequat al que agrada a l’audiència francesa i en mostrar que aquesta és una ràdio que, en la seva totalitat, informa de fets locals”, reivindica l’actual director del mitjà, Albert Noguer, recentment estrenat al càrrec.
Professionalització i proximitat
En tot aquest temps, l’emissora ha viscut un procés de professionalització creixent que els ha portat a consolidar-se i esdevenir un mitjà de proximitat “de referència” al territori, tal com asseguren els seus promotors. “Al principi, tot anava amb una sabata i una espardenya i amb voluntaris. De mica en mica, hem pujat esgraons fins a la professionalització i ja hi ha quatre persones en plantilla”, defensa Manzanares. Noguer afegeix que “qui vol informar-se de manera transversal del que passa a la regió, sigui en la llengua que sigui, només té l’opció de Ràdio Arrels”. Les dificultats econòmiques sempre han planat sobre l’emissora, que sobreviu gràcies a les aportacions dels socis i les subvencions públiques de la vila, la regió i l’Estat francès. “Esperem que d’aquí poc puguem tornar a cobrar els ajuts de la Generalitat que arran de la crisi hem vist retallats. Va ser un cop dur que va implicar un retrocés del mitjà perquè vam haver de reduir plantilla”, denuncia el president de la ràdio.
Presència al territori i mirada al futur
La nova ubicació de les instal·lacions, al cor històric de la ciutat de Perpinyà, també els ha ajudat a guanyar en notorietat pública. “Si conec Ràdio Arrels? I tant! És una emissora molt coneguda aquí. No sabia que feia tant que es va posar en marxa, i això que la meva mare, que és d’origen català, ja l’escoltava quan jo era petita. Jo mai he arribat a parlar el català, però l’entenc, i em fa gràcia sintonitzar aquesta emissora”, il·lustra una veïna del municipi, de mitjana edat, en un francès assossegat. La cadena compta actualment amb quatre freqüències d’emissió: al Rosselló, la Cerdanya-Capcir, el Conflent i el Vallespir. Treballen en el llançament d’una aplicació per a mòbils i tauletes per adaptar-se als nous temps i en un nou web corporatiu. A més, amb la mirada posada al futur, preveuen estrenar entre el 2017 i el 2018 dues webràdios.♦