Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea vol intensificar la col·laboració amb els països tercers per millorar la gestió de la migració

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

2015-10-20T100706Z_777852497_LR1EBAK0S3I0D_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-SLOVENIA

La Comissió Europea presenta avui un pla per crear un nou marc d’associació que permeti mobilitzar els recursos i centrar les actuacions de la UE en la gestió de la migració. La UE vol establir associacions amb cadascun dels països tercers d’origen i de trànsit dels migrants. D’acord amb l’Agenda europea de migració, les prioritats seran salvar vides en el mar, incrementar el nombre de retorns, ajudar els migrants i els refugiats a romandre prop de casa seva i, a llarg termini, ajudar els països tercers a desenvolupar-se per poder posar remei a les causes profundes de la migració irregular. La contribució dels Estats membres en aquestes associacions (diplomàtics, tècnics i financers) serà fonamental per atènyer els resultats que n’esperem.

«Per posar fi a les inacceptables pèrdues de vides a la Mediterrània i aturar els fluxos migratoris, hem de repensar els esforços que fem la UE i els Estats membres a l’hora de col·laborar amb els països tercers. La Comissió proposa crear un nou marc de col·laboració: començant amb un primer grup de països tercers prioritaris, la Comissió vol signar acords adaptats a les circumstàncies de cadascun d’aquests països, que ens permetin mobilitzar totes les nostres eines i totes les nostres polítiques i focalitzar els nostres recursos amb un ràpid desplegament de 8 000 milions d’euros al llarg dels propers cinc anys. També treballarem en un ambiciós pla d’inversió exterior per ajudar a crear oportunitats i abordar les causes profundes de la migració. Si els nostres socis no aconsegueixen gestionar millor la migració, haurem d’estar preparats per adaptar el nostre compromís i la nostra ajuda financera», ha declarat avui el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

«Arreu del món hi ha milions de persones desplaçades. Només podrem gestionar aquest fenomen si actuem i col·laborem a nivell mundial. És per això que proposem un nou enfocament per crear associacions sòlides amb països clau. El nostre objectiu és salvar vides en el mar i desmantellar les xarxes de traficants, donar suport als països que acullen tantes persones i fomentar el creixement en els països amb què hàgim signat acords d’associació. Estem disposats a incrementar l’ajuda financera i operativa i a invertir a llarg termini en el desenvolupament socioeconòmic, la seguretat, l’estat de dret i els drets humans, la millora del nivell de vida de la gent i la lluita contra les causes de la migració. El nostre deure, i el nostre interès, és donar a la gent l’oportunitat i els mitjans per tenir una vida digna i segura. És una responsabilitat que Europa comparteix amb la resta del món: només podem fer-ho junts», ha declarat avui també l’Alta Representant i vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini.

La pressió migratòria constitueix una «nova normalitat» tant per a la UE, com per als països associats i forma part d’una crisi mundial de desplaçats molt més àmplia. Si volem respondre-hi plegats, cal que adoptem un enfocament coordinat, sistemàtic i ben estructurat que respecti els interessos de la UE i els dels nostres socis. El nou marc d’associació amb els països tercers tindrà la forma d’un «pacte», que es desenvoluparà d’acord amb la situació i les necessitats de cada país segons es tracti d’un país d’origen, d’un país de trànsit o d’un país que aculli un gran nombre de persones desplaçades. A curt termini se signarà un pacte amb Jordània i el Líban i prendrem mesures per fer-ne un també amb el Níger, Mali, Nigèria, Senegal i Etiòpia; també tenim intenció de refermar el nostre compromís amb Tunísia i Líbia.

Es faran servir totes les polítiques de la UE i tots els instruments de què disposa la seva política exterior:

·    Un compromís concret: l’ajuda i les polítiques de la UE s’adaptaran per produir resultats concrets; l’objectiu a curt termini és salvar vides a la Mediterrània, incrementar el nombre de retorns als països d’origen i de trànsit, permetre que els migrants i els refugiats puguin romandre prop de casa seva i evitar que acceptin viatges molt perillosos; l’actuació immediata amb els socis se centrarà a millorar el marc legislatiu i institucional en matèria de migració i el desenvolupament de les capacitats de gestió de fronteres i de la migració, inclosa la protecció dels refugiats; la UE combinarà les seves polítiques comercials i de desenvolupament amb un seguit d’incentius positius i negatius per recompensar aquells països que estiguin disposats a col·laborar de debò amb la UE en matèria de gestió de la migració i preveure que els que s’hi neguin en pateixin les conseqüències.

·    Un major suport: totes les polítiques, instruments i recursos de la UE contribuiran a donar suport al marc d’associació. La intensificació dels esforços per aplicar el pla d’acció de La Valletta, inclosos els aspectes financers, també podran contribuir-hi; el suport financer i les eines de la política de veïnatge milloraran les capacitats a nivell local en matèria de control de fronteres, asil i lluita contra el tràfic d’immigrants i els procediments dels programes de reintegració.

·    Cal aturar el negoci dels traficants que exploten els immigrants per treure’n profit; el retorn dels immigrants serà fonamental; volem aprofitar l’experiència que hem adquirit amb Turquia, amb els països dels Balcans Occidentals i amb l’operació EU NAVFOR MED SOPHIA; el desplegament de funcionaris europeus d’enllaç amb els principals països d’origen i de trànsit permetrà coordinar la col·laboració de la UE; es constituiran en llocs clau plataformes de cooperació de la UE en matèria de tràfic il·lícit de migrants.

·    Creació de rutes legals: per dissuadir la gent de fer aquestes travessies tan perilloses, cal que hi hagi rutes legals alternatives cap a Europa i una més gran capacitat d’acollida propera al lloc d’origen; la UE donarà el seu suport a l’elaboració d’un sistema de reassentament a nivell mundial sota la protecció de les Nacions Unides per contribuir al repartiment equitatiu de la gent desplaçada i dissuadir els desplaçaments irregulars; la proposta que estem elaborant per crear un sistema de reassentament estructurat serà una bona demostració del compromís de la UE.

·    Instruments financers: incrementarem les dotacions financeres dedicades a abordar les causes profundes de la migració irregular i els desplaçaments forçosos, igual que la flexibilitat per desplegar els programes; el nou mar d’associació farà ús d’una bona combinació de recursos a curt i a llarg termini per aconseguir resultats immediats, però també per abordar les principals causes de la migració; a curt termini, es reforçarà amb 1 000 milions d’euros el Fons Fiduciari per a l’Àfrica (500 milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament i una reserva de 500 milions d’euros dels Estats membres); a més, cal reorientar els programes financers tradicionals; a més llarg termini, la Comissió proposa de revisar en profunditat l’abast i la naturalesa dels models tradicionals de cooperació per al desenvolupament; a la tardor del 2016 la Comissió presentarà una proposta de creació d’un nou fons com a part d’un ambiciós pla d’inversió exterior amb l’objectiu de mobilitzar inversions en països tercers en vies de desenvolupament partint de l’experiència de l’exitós Pla d’Inversions per a Europa; s’hi mobilitzaran 3 100 milions d’euros, que s’espera que generin inversions per valor de fins a 31 000 milions d’euros i un potencial de creixement de fins a 62 000 milions d’euros si els Estats membres i els països associats igualen la contribució de la UE; el Ban Europeu d’Inversions (BEI) també està treballant actualment en una iniciativa per desbloquejar més inversions a l’Àfrica durant els propers cinc anys; el pla d’inversions exteriors també se centrarà en l’assistència específica per millorar l’entorn empresarial en els països afectats.

·    Col·laboració: el nou marc d’associació aplegarà la UE i el seus Estats membres; ens cal un compromís coordinat i una multiplicació dels recursos per atènyer uns objectius que compartim; els Estats membres han de posar-hi el coll i mobilitzar recursos financers per poder treballar en associació amb la UE per dur a la pràctica els pactes.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere