La revolució de les TIC / Universitat Politècnica de València
Dos investigadors de l’iTEAM de la Universitat Politècnica de València participen, amb 63 experts internacionals més, en la nova publicació de referència sobre tecnologia 5G
José Francisco Monserrat i David Martín-Sacristán, investigadors tots dos de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la Universitat Politècnica de València (iTEAM-UPV), han participat en l’elaboració del llibre 5G Mobile and Wireless Communications Technology, la publicació més completa realitzada fins avui a nivell internacional sobre el present i el futur de la tecnologia 5G.
El llibre, editat per Cambridge University Press i coordinat pel mateix Monserrat, junt amb Afif Osseiran (Ericsson) i Patrick Marsch (Nokia), constitueix una referència indispensable per a científics i professionals relacionats amb les comunicacions mòbils i sense fil.
63 experts mundials de l’àmbit, responsables de la redacció del text
En la seua redacció, han participat un total de 63 experts mundials de l’àmbit, pertanyents, fonamentalment, a les principals empreses internacionals de TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), i involucrats, molts d’ells, en el projecte europeu METIS.
L’obra, d’aproximadament 400 pàgines, explica amb detall l’estat actual de la recerca, les aplicacions i les futures oportunitats que brindarà la 5G, una tecnologia que, segons Monserrat, “ens portarà la major revolució en el món de les TIC dels últims 15 anys i suposarà un canvi de paradigma total en les nostres comunicacions”.
Tal com apunta l’investigador de la UPV, aquesta nova publicació pretén ser, al mateix temps, guia i compendi sobre aquells avanços tecnològics que puguen constituir els fonaments del futur estàndard per a la implantació de la 5G: “És la primera publicació que proporciona una visió global sobre la 5G”.
Aborda tecnologies i components clau
Entre altres temes, el llibre aborda les seues tecnologies i components clau, així com els últims avanços i projectes en comunicacions en bandes mil·limètriques, tecnologies d’accés via ràdio, gestió de l’espectre, codificació de la xarxa sense fil i possibles arquitectures dels sistemes 5G.
Així mateix, 5G Mobile and Wireless Communications Technology incideix també en la importància de la nova tecnologia per al futur de diferents sectors, com els de l’automoció, la construcció o l’energia, entre altres.
Permetrà la comunicació sense fil i en mobilitat
No en va, la tecnologia 5G permetrà no solament la comunicació entre persones, sinó també la comunicació sense fil i en mobilitat de les màquines, així com l’intercanvi d’informació directament entre els dispositius sense necessitat de connectar-se al sistema cel·lular.
El llibre, presentat la setmana passada a Kuala Lumpur, tindrà una segona presentació oficial a València durant el pròxim mes de setembre, coincidint amb la celebració del simposi PIMRC 2016 (IEEE 27th Annual International Symposium on Personal, Indoor and Mobile Radio Communications).♦