Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un monoplaça elèctric creat per estudiants de la UPC al circuit alemany de Hockenheim

Notícia anterior
Notícia posterior

fotonoticia_20160608184902_250

Estudiants de l’Escola d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han dissenyat i construït l’ecoRZ, un monoplaça elèctric que serà l’únic representant estatal d’aquestes característiques que competirà als circuits de Hockenheim (Alemanya) dins de la competició internacional Formula Student.

El monoplaça serà també l’únic representant català al gran premi d’Anglaterra, al circuit de SIlverstone, i també competirà al Circuit de Montmeló. Segons expliquen els seus creadors, el monoplaça té menys alçada que models anteriors cosa que fa que la posició del pilot sigui més reclinada. Una de les innovacions que més destaquen els estudiants són els amortidors, que segons han explicat estan adaptats a les necessitat i característiques del monoplaça i són un dels més lleugers de la competició.

El 2008, un grup d’estudiants de l’ESEIAAT de diferents especialitats d’enginyeria van crear l’Associació UPC ecoRacing per construir l’ecoR2, el primer monoplaça de competició híbrid de l’Estat. Des de llavors, els estudiants que han pres el relleu han continuat treballant per millorar el primer prototip. Després de vuit any, el nou eco RZ és un monoplaça 100% elèctric. El ‘team leader’ d’UPC ecoRacing, Guillem Penalva, ha explicat que s’ha redissenyat el xassís multi-tubular d’acer, cosa que contribueix a augmentar el confort del pilot i a donar un centre de gravetat més baix, cosa que permet un millor pas per corba. Una altra innovació important és l’optimització del paquet de bateries sense perdre eficàcia no només reduint l’espai que ocupen sinó també aprofundint en l’estudi de la frenada regenerativa, regulable pel pilot des del volant. “Amb el paquet de bateries més petit, se n’ha optimitzat la distribució, sempre en base al seu bon funcionament, una òptima refrigeració i, sobretot, la seguretat”, ha dit Penalva.Pel que fa a l’electrònica, els estudiants han prioritzat la garantia de la seguretat i per això s’han introduït millores a l’encalç d’una major fiabilitat, comunicació i facilitat en la interacció del pilot amb els sistemes del monoplaça. En aquest sentit, s’ha renovat el quadre d’instruments i s’ha fet possible la recollida de dades mitjançant telemetria, per tal de millorar l’experiència de conducció per als pilots ja que en tot moment tenen accés a paràmetres sobre les revolucions, l’estat de càrrega de les bateries o l’activació del control de tracció. Un element destacat del monoplaça son les llandes híbrides de fibra de carboni i alumini, dissenyades i fabricades per l’equip. Això comporta una reducció significativa del pes del conjunt de la roda i suposa un exemple de l’aplicació directa de les noves tecnologies en el sector de l’automoció. En aquest sentit, els creadors han destacat que l’ecoRZ està construït amb material i processos sostenibles ja que per exemple la carrosseria és d’un plàstic completament reciclable. Les versions anteriors d’aquest vehicle han aconseguit la victòria a la Fòrmula SAE-Italy el 2014 a la classe 3, victòria als Static Events i tercera posició en la classificació general en la Formula Hybrid Internacional 2012 celebrada als Estats Units i subcampió en la Formula Student Spain el 2011.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere