Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

I Jornada Catalana de Recerca en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport / INEFC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

images

L’INEFC reuneix els principals projectes catalans de recerca en Ciències de l’Esport

 La I Jornada Catalana de Recerca en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport es realitza el 15 de juny en el marc del 40è aniversari de l’INEFC.

 Medallistes olímpiques com Mireia Belmonte i Ona Carbonell i clubs com el FC Barcelona han participat en alguns dels projectes d’investigació que s’hi presenten.

 L’esdeveniment planteja una proposta nova, allunyada dels congressos clàssics, amb presentacions orals dinàmiques en format japonès PechaKucha i pòsters.

 

L’entrenament en altitud per augmentar el rendiment de nedadors d’elit, l’estudi de la genètica per millorar la preparació i prevenir lesions en jugadors del FC Barcelona, la caracterització de la resposta fisiològica i bioenergètica de les nedadores de sincronitzada, entre elles diverses medallistes olímpiques, els límits saludables de les ultramaratons o les estratègies per combatre el sedentarisme són alguns dels projectes de recerca en l’àmbit de l’activitat física i l’esport que es presenten a la I Jornada Catalana de recerca en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport que tindrà lloc el dimecres 15 de juny a la sala d’actes de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) a Barcelona (Av. de l’Estadi, 12-22)

L’esdeveniment organitzat per l’INEFC reuneix les contribucions científiques de 200 coautors d’investigacions aplicades a les ciències de l’activitat física i l’esport. La primera edició d’aquest esdeveniment se celebra en el marc del 40è aniversari de l’INEFC, que des de 1975 ha format milers de professionals que han ajudat a posicionar els esportistes catalans entre l’elit mundial. “L’objectiu de l’esdeveniment és difondre i compartir els estudis més rellevants que es desenvolupen actualment a Catalunya, tant pel que fa a investigació en Ciències de l’Esport com a investigació social i educativa”, assegura Xavier Iglesias, director d’INEFC Barcelona.

El desenvolupament de la I Jornada Catalana de Recerca en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport planteja una proposta amena i diferent dels congressos clàssics, sense llargues ponències i amb dos formats que busquen potenciar el diàleg i la interacció entre els participants. La base de la jornada seran les 26 presentacions orals PechaKucha, un format d’origen japonès en el qual es limita l’exposició a 20 diapositives de 20 segons cadascuna per permetre sessions dinàmiques i amb la major quantitat de ponències possibles. La resta de propostes acceptades pel comitè científic es presentaran en format pòster.

Investigacions amb medallistes olímpics i esportistes d’elit

Entre les investigacions més rellevants en l’àrea de les Ciències de l’Esport, destaquen projectes com SYNCHRO Project: caracterització estructural i bioenergètica de la natació sincronitzada (INEFC), en el qual va participar la selecció espanyola guanyadora de la plata al duo (Ona Carbonell i Andrea Fuentes) i el bronze per equips a Londres 2012; ALTITUDE Project: entrenament en altitud per a la millora del rendiment de nedadors d’elit (INEFC), entre les quals la doble medallista olímpica Mireia Belmonte; SUMMIT: Salut a les ultramaratons i els seus límits (Universitat de Girona), sobre les implicacions per a la salut dels corredors de les curses de muntanya i d’ultradistància; i Fatiga neuromuscular de l’avantbraç en motociclistes de velocitat (INEFC), en el qual han participat els pilots de l’equip MONLAU de Moto 3 Arón Canet i Jordi Navarro, recent vencedor del Gran Premi de Catalunya, així com l’excampió mundial de Superbikes Carles Checa.

També es presenten estudis amb la participació del FC Barcelona: la plataforma d’investigació MuscleTech Network (FC Barcelona / Centre Tecnològic Leitat), que a través de la innovació busca avenços per prevenir lesions en músculs i tendons; i Biomarcadors genètics per a la millora de l’activitat física (SM Genomics / FC Barcelona), desenvolupat pels serveis mèdics del club i l’empresa SM Genomics per prevenir lesions i millorar el rendiment gràcies a l’estudi de la genètica, que permet aplicar un protocol de treball personalitzat a cada futbolista.

Esport contra el sedentarisme

A més de les investigacions sobre l’esport d’elit, a la jornada també es presentaran diferents recerques centrades en els aspectes socials, educatius i de salut pública de l’activitat física. El projecte SitLESS (Universitat Ramon Llull-URL) sobre la prescripció d’exercici físic i estratègies de canvi de comportament per combatre el comportament sedentari; Educació física en context escolar (Universitat de Barcelona-UB); Jocs Esportius Tradicionals i Benestar Emocional (INEFC); Valoració ecològica de l’esport paralímpic (UB); i la Investigació sobre gènere, dones i esport a l’INEFC Barcelona (INEFC) són alguns dels projectes més destacats en aquesta àrea.♦

 

PROGRAMA … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere