Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El CEUCAT, tres Rectors, CCOO, UGT i diverses associacions d’estudiants reivindiquen la gratuïtat dels preus universitaris en deu anys i la reducció immediata, per el proper curs, del 30%

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

20160616160509-1024x768

Estudiants del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), sindicats i rectors de les universitats públiques catalanes -excepte la UPF, que no s’ha posicionat encara- han exigit aquest dijous al Govern que garanteixi l’accés gratuït als estudis superiors en un termini màxim de 10 anys, a través d’una reducció gradual del preus al llarg de la propera dècada.

Per començar, reclamen que l’executiu apliqui el proper curs vinent la rebaixa del 30% en les taxes que va aprovar el Parlament amb el rebuig de Junts pel Sí (JxSí). Rectors i estudiants asseguren que es pot complir aquesta moció malgrat tenir els pressupostos prorrogats. La comunitat universitària també reclama un replantejament del sistema de beques perquè garanteixin la igualtat d’oportunitats i exigeixen la creació de les anomenades beques salari, per tal que les ajudes no cobreixin només la matrícula sinó també les despeses de transport, allotjament i manutenció. “No entenem perquè aquest decret de preus no s’actualitza. Creiem que Junts pel Sí no fa desobediència al govern espanyol i tampoc fa cas al Parlament. Estudiar no és un privilegi, és un dret”, ha reblat Lluís Forcadell, membre del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT). Per elevar la reclamació, els sindicats estudiantils preveuen un calendari de mobilitzacions de cara al curs vinent mentre que els rectors volen consensuar a la tardor un text per definir un model per a les universitats públiques que es lliurarà al Govern.

Segons Lluís Forcadell, el Govern justifica la no aplicació de la rebaixa del 30% per tenir els pressupostos prorrogats però el president del CEUCAT ha assegurat que “la rebaixa es pot fer ara” perquè afecti el curs vinent. “Es pot canviar el decret de preus sense nous pressupostos. És més, en la proposta de pressupostos de Junts pel Sí només hi havia una partida per cobrir dèficits històrics, no per canviar el model”, ha asseverat. De la seva part, la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarida Arboix, ha criticat un sistema de taxes que “no és just” i ha advocat per un “nou sistema de finançament per a les universitats públiques”. També que l’aplicació de la rebaixa del 30% de les taxes l’any vinent “vingui compensada al pressupost”. “Ho hem reclamat ja a la Generalitat, perquè les taxes depenen d’ella”, ha dit. En aquest sentit, ha afegit que cal treballar per conèixer “quins són els costos reals” i a partir d’aquí, que hi hagi un finançament “just” per evitar “el copagament dels estudiants”. Arboix ha explicat també que cal replantejar el sistema de beques, de les quals les universitats paguen “el 60%” i establir les beques salari per evitar “l’abandonament important d’estudiants” que no poder compaginar estudis i treball. Al seu torn, el rector de la Universitat de Girona (UdG) i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, Sergi Bonet, ha reclamat al Govern definir, conjuntament amb la comunitat universitària, un “model d’universitat” que “mai” s’ha definit per garantir “la igualtat d’oportunitats” i que totes les persones “puguin millorar segons les seves competències”. Segons Bonet, la crisi ha fet perdre a les universitats públiques un 45% d’inversió i, per contrarestar-ho, “s’han incrementat els preus”. Pel rector, a més, la gratuïtat a la universitat pública és només “un problema estrictament ideològic” ja que “dels 38 països de l’OCDE, 11 tenen la matrícula gratuïta”. Per això, el també president de l’ACUP ha assegurat que a la tardor, les universitats catalanes consensuaran un text que lliuraran al govern per exigir definir el model d’universitat, que passi per la gratuïtat de l’ensenyament. De la seva banda, el rector de la UPC, Enric Fossas, ha criticat que estudiar a l’estranger resulti més barat que estudiar a Catalunya i que a l’Estat, ja que les universitat catalanes són les més cares d’Espanya. I considera que tot plegat resta “competitivitat” i ha defensat les beques salaris “com a una prioritat”. També hi donen suport a la proposta de gratuïtat de l’ensenyament universitari i el canvi en la política de beques l’Associació d’Estudiants Progressistes; l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, CCOO , UGT i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, que ha anunciat noves mobilitzacions de cara al curs vinent.♦

 

COMUNICAT de premsa del CEUCAT

La Comunitat Universitària Catalana es posiciona davant les propostes presentades pel Govern per al curs 2016/2017 en la passada Conferencia General del Consell Interuniversitari Català del dia 9 de juny.

 El passat dia 9 de juny, en el marc de la Conferencia General del Consell Interuniversitari Català, el Govern va presentar les dades sobre l’accés a la universitat i el Decret de Preus i Beques per al curs 2016/2017.

El Govern es manifesta en favor de mantenir les Proves d’Accés a  la Universitat  per al proper curs contravenint la normativa espanyola  que les revoca.

Pel que fa al Decret de Preus i Beques, no presenta cap canvi en relació al del curs anterior i no recull la rebaixa del 30 % de les taxes universitàries aprovades al Parlament amb la moció presentada el passat mes d’abril, emparat sota l’argument que es treballa amb els pressupostos prorrogats.

Des del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), en representació deis estudiants catalans, junt amb la resta de membres  de  la  comunitat universitària aquí present, creiem que el model de preus públics que defensa la Generalitat, el més car d’Espanya, no garanteix la igualtat d’oportunitats entre els diversos  membres de  la nostra societat.

Els representants de la comunitat universitària presents en aquesta roda de premsa defensem un model d’universitat que tendeixi cap a la gratuïtat deis estudis universitaris, per garantir un accés just per a totes les persones de la nostra societat, tal i com ja succeeix a la majoria d’estats d’Europa. A més, considerem que el model de beques del Ministerio de Educación i de la Generalitat són insuficients per a garantir la igualtat d’oportunitats real dins de la nostra societat.

Reclamem, dones, un debat per a decidir quin model d’universitat volem: una universitat cara i elitista o bé una universitat amb un accés just que compleixi la seva funció com a ascensor social. No oblidem tampoc la necessitat de treballar en les etapes prèvies de l’educació per a garantir aquesta justícia social.♦

ASSISTENTS:

Lluís Forcadell i Montserrat Sánchez, membres del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes

Margarita Arboix , rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona

Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Barcelona

Representants deis Consells de l’Estudiantat de: la Universitat Politècnica de Catalunya, de la Universitat de Girona, de la Universitat Rovira i Virgili, de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Barcelona

Sergi Bonet, rector de la Universitat de Girona

Gaspar Rosselló, vicerector de Política Acadèmica, Estudiantat i Qualitat de la Universitat de Barcelona.

Representants de: el Sindicat d’Estudiants deis Països Catalans, l’Associació d’Estudiants Progressistes, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, i els sindicats de treballadors Comissions Obreres i Unió General de Treballadors♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere