Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Èxit del trasplantament de cèl·lules alveolars per tractar la fibrosi pulmonar idiopàtica

Notícia anterior
Notícia posterior

Anna-Serrano-i-Antoni-Xaubet-taula

S’ha assajat una teràpia basada en el trasplantament de cèl·lules alveolars tipus II en 16 pacients

Liderada per l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC (IIBB-CSIC) i l’Hospital Clínic de Barcelona, i el centre d’investigació CIBERES

 

Una investigació liderada per científics de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC (IIBB-CSIC) i de l’Hospital Clínic de Barcelona, en el marc del CIBERES (Centre de recerca en xarxa de malalties respiratòries), ha assajat una nova teràpia basada en el trasplantament de cèl·lules alveolars tipus II en 16 pacients amb fibrosi pulmonar idiopàtica.

Els resultats han mostrat que el trasplantament d’aquestes cèl·lules, realitzat amb un procediment poc invasiu, no presenta efectes adversos i podria frenar la progressió de la malaltia.

El treball, publicat a la revista Chest, l’han dirigit la Dra. Anna Serrano-Mollar, investigadora del CSIC a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), i el Dr. Antoni Xaubet, de l’Hospital Clínic de Barcelona. En l’estudi també han participat altres especialistes de l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona i de l’Imperial College de Londres.

La fibrosi pulmonar idiopàtica té lloc en els alvèols, que estan formats majoritàriament per dos tipus de cèl·lules, les cèl·lules alveolars tipus I i les tipus II. Les de tipus I són les encarregades de realitzar l’intercanvi de gasos i transportar l’oxigen al sistema circulatori. Les de tipus II reparen els danys que es produeixen en els pulmons i es trasnformen de forma ràpida en cèl·lules alveolars tipus I després d’una lesió en l’epiteli pulmonar. A la fibrosi pulmonar idiopàtica, aquestes cèl·lules moren i es produeix un intens creixement de fibroblasts que donen lloc a la cicatrització del teixit. Els pulmons perden la seva capacitat d’intercanviar gasos i transportar oxigen a la sang.

La fibrosi pulmonar idiopàtica pot presentar-se a qualsevol edat, encara que és més comú entre els 40 i 70 anys. La seva incidència estimada està entre 3 i 6.8 per cada cent mil persones i la prevalença és de 14 per cada cent mil persones. És una malaltia progressiva amb una supervivència mitjana de 3-5 anys des del diagnòstic. Els tractaments actuals per a la malaltia són molt limitats i, en la majoria dels casos, el pronòstic de la malaltia és fatal.

Des de fa un temps, es valora la possibilitat de trasplantar cèl·lules alveolars de tipus II. Això és el que va aconseguir el 2007 una investigació dirigida per l’IIBB-CSIC. Llavors es va tractar d’un trasplantament experimental en rates. Els resultats positius van demostrar que podria ser un tractament per frenar l’avanç de la malaltia i, fins i tot, aturar-lo.

Per a l’article publicat a la revista Chest, el mateix equip de l’IIBB-CSIC, en col·laboració amb especialistes de l’Hospital Clínic de Barcelona, han assajat el trasplantament intratraqueal, mitjançant fibrobroncoscòpia, de cèl·lules alveolars tipus II en 16 pacients seleccionats.

Tal com explica la Dra. Anna Serrano-Mollar, “hem fet el seguiment dels pacients durant dotze mesos sense observar efectes adversos rellevants associats al trasplantament. A més, transcorregut aquest temps, en la majoria dels pacients no es va observar deteriorament de la funció pulmonar ni que els símptomes de la malaltia haguessin progressat”.

El Dr. Antoni Xaubet, valora aquest tipus de trasplantament cel·lular molt positivament. “A més d’observar-se una estabilització de la malaltia, també és important destacar que els pacients han mostrat una millora en la qualitat de vida; es fatiguen molt menys ja que els disminueix la sensació d’ofec i la tos”.

Tant la Dra. Serrano-Mollar com el Dr. Xaubet destaquen que aquests resultats obren la porta a la realització d’un estudi clínic amb més pacients que confirmin els efectes positius d’aquesta nova teràpia cel·lular.

 

Article de referència:

Serrano-Mollar A, Gay-Jordi G, Guillamat-Prats R, Closa D, Hernandez-Gonzalez F, Marin P, Burgos F, Martorell J, Sánchez M, Arguis P, Soy D, Bayas JM, Ramirez J, Tetley TD, Molins L, Puig de la Bellacasa J, Rodríguez-Villar C, Rovira I, Fiblà JJ, Xaubet A, for the Pneumocyte Study Group, Safety and Tolerability of Alveolar Type II Cell Transplantation in Idiopathic Pulmonary Fibrosis, CHEST (2016), doi: 10.1016/j.chest.2016.03.021

Fotografia: Anna Serrano-Mollar, investigadora del CSIC a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), i Antoni Xaubet, de l’Hospital Clínic de Barcelona. IBB-CSIC/Hospital Clínic ©

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere