Una emulsió d’oli d’oliva i micobacteris millora el tractament de càncer de bufeta
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), han descobert una manera efectiva d’administrar el micobacteri M. brumae per al tractament del càncer de bufeta. El mètode, basat en una emulsió d’oli d’oliva i experimentat en ratolins, ha estat publicat a Scientific Reports.
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), encapçalats per la professora del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB Esther Julián, van anunciar la descoberta, l’any passat, que les cèl·lules de Mycobacterium brumae ofereixen una alternativa que millora els tractaments actuals per al càncer de bufeta, com el BCG (immunoteràpia basada en el Mycobacterium bovis), que pot causar infeccions.
Des d’aleshores, han cercat la manera de millorar l’activitat immunoterapèutica de M. brumae mitjançant el disseny d’emulsions que puguin incrementar l’homogeneïtat i l’estabilitat de les solucions del micobacteri i, per tant, la seva eficàcia quan s’introdueixen al cos.
Els investigadors han trobat la manera de reduir els grumolls que es produeixen de manera natural quan les cèl·lules de micobacteris, amb un alt contingut de lípids a les seves parets, s’introdueixen dins les solucions aquoses que s’utilitzen generalment per a la instil·lació intravesicular -l’aplicació directa del medicament mitjançant degotador- en els pacients de càncer de bufeta. Aquesta formació de grumolls pot interferir en la interacció entre les cèl·lules micobacterianes i les cèl·lules de l’organisme, i disminuir els efectes antitumorals.
D’entre totes les possibilitats analitzades, una emulsió basada en oli d’oliva ha estat la solució que ha induït una resposta immune millor tant en els experiments in vitro com in vivo, amb ratolins model de la malaltia. L’oli d’oliva preserva la viabilitat del micobacteri, evita la formació de grumolls i proporciona així unes condicions favorables perquè arribi a la bufeta.
Per a Esther Julián, “aquests resultats subratllen el potencial de l’emulsió basada en oli d’oliva com a un vehicle molt prometedor per a l’administració del tractament de càncer de bufeta amb micobacteris”.
El treball, publicat recentment a la revista Scientific Reports, del grup Nature, s’ha dut a terme per investigadors del Departament de Genètica i de Microbiologia a la Facultat de Biociències, del Departament de Medicina i Cirurgia Animals a la Facultat de Veterinària, i del Servei de Microbiologia de la UAB, juntament amb el grup d’Infeccions Bacterianes i Teràpies Antimicrobianes de l’IBEC (Barcelona).♦
Article de referència: Estela Noguera-Ortega, Núria Blanco-Cabra, Rosa Maria Rabanal, Alejandro Sánchez-Chardi, Mónica Roldán, Sandra Guallar-Garrido, Eduard Torrents, Marina Luquin & Esther Julián (2016). “Mycobacteria emulsified in olive oil-in-water trigger a robust immune response in bladder cancer treatment.” Scientific Reports, 6:27232. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4893706/
IMATGE de microscòpia confocal del micobacteri M. brumae en una solució convencional (superior) i en una solució basada en emulsió d’oli d’oliva (inferior). S’observa com l’emulsió d’oli d’oliva redueix considerablement la formació de grumolls.