Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’ha creat a Barcelona i completada a Madrid la UNIÓ IBEROAMERICANA D’UNIVERSITATS amb el suport del Banc de Santander (Santander Universidades)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

mans.jpg_1095776142

La Universitat de Barcelona, la Universitat de Buenos Aires, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i la Universitat de São Paulo han creat la UNIÓ IBEROAMERICANA D’UNIVERSITATS (UIU), amb l’objectiu de tenir una veu coordinada en els temes que afecten les universitats signants i que són cabdals per a Iberoamèrica en l’àmbit del coneixement. 

Durant la setmana passada es va signar el CONVENI MARC  d’aquesta UNIÓ IBEROAMERICANA D’UNIVERSITATS a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (23/06/2016) i  l’endemà es va signar una ADDENDA AL CONVENI a lasala d’actes del Pavelló de Govern de la Universitat Complutense de Madrid, (24/06/2016).

 

El CONVENI MARC a Barcelona

El conveni marc es va signar a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona en un acte en què varen asistir els cinc rectors de la nova aliança. El text, que s’ha signat en català, castellà i portuguès, estableix que es promouran actuacions conjuntes a escala internacional amb la finalitat d’exercir influència en les polítiques públiques i científiques del territori iberoamericà. Els cinc rectors han coincidit en la necessitat de tenir una plataforma que reforci la visibilitat de les potencialitats de les universitats, dels docents, dels estudiants i del capital investigador, i també s’han mostrat convençuts que, amb l’aliança, Iberoamèrica avança fermament cap a una posició de referència dins de la societat del coneixement.

En l’acte de signaturael rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, va manifestar que aquesta unió d’universitats té la voluntat «d’exercir influència en les polítiques públiques d’àmbit universitari» i possibilitar «una veu conjunta en els grans temes que afecten les universitats». Per la seva part, el rector de la Universitat de Buenos Aires, Alberto Barbieri, va destacar com pot incidir l’aliança «en temàtiques concretes, en les necessitats que tingui la societat», i va fer referència a les primeres línies d’actuació que es vol emprendre, en l’àmbit de les ciutats intel·ligents (smart cities) i sobre la malaltia pel virus Zika. «Som referents i possibles vehicles de solució de problemes», ha manifestat. També ha anunciat una reunió sobre ciutats intel·ligents de les cinc universitats el mes de novembre a Buenos Aires. El rector de la Universitat Complutense de Madrid, Carlos Andradas, ha posat en relleu que el projecte «és una aliança molt natural» i ha destacat les característiques comunes dels cinc centres: «Som universitats generalistes, de grans dimensions i històriques». Per la seva banda, Enrique Luis Graue Wiechers, rector de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, ha subratllat el compromís social de les cinc universitats que integren l’aliança. També ha assenyalat els elements comuns d’aquests centres universitaris: «Ens uneix la història, el fet de ser universitats públiques, plurals, laiques, amb posicions altes en els rànquings internacionals». Finalment, el rector de la Universitat de São Paulo, Marco Antonio Zago, ha posat èmfasi en el factor cultural que uneix els països iberoamericans i ha dit: «Som les universitats més significatives d’aquest món cultural enorme».

El 2008, abans de la crisi, l’Amèrica Llatina i la península Ibèrica invertien més d’un 4 % de despesa mundial en recerca i desenvolupament, i tenien un poder econòmic que s’acostava al 10 % del PIB mundial. Un 10 % de les millors 500 universitats del món també eren de procedència iberoamericana. Són xifres que mostren un sistema universitari sòlid que pot impulsar el progrés de la regió si disposa de recursos suficients.

Un altre dels objectius de l’aliança serà elaborar informes sobre temes de rellevància i estratègics per a Iberoamèrica. Les cinc universitats també impulsaran la internacionalització i potenciaran les col·laboracions acadèmiques i de recerca, a més de la mobilitat d’estudiants i professorat entre les dues bandes de l’Atlàntic.

Les cinc universitats de la UIU sumen prop de 900.000 estudiants i més de 100.000 professors i investigadors; a més de 600 estudis de grau, més de 2.000 titulacions de màsters i postgraus i pràcticament 500 programes actius de doctorat.

L’ADDENDA AL CONVENI a Madrid

La sala d’actes del Pavelló de Govern de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) va acollir la signatura de l’ADDENDA AL CONVENI que uneix les cinc institucions acadèmiques en la UNIÓ IBEROAMERICANA D’UNIVERSITATS (UIU). En aquesta trobada s’ha concretat com a novetat la participació del Banc Santander en el projecte.

El rector de la UCM, Carlos Andradas, considera que el 24 de juny s’ha convertit en una data històrica «en què hi ha hagut dues bones notícies i una de dolenta». La signatura de l’addenda i el procés de pau a Colòmbia són la cara, i el Brexit, la creu, segons ha dit. El rector de la Complutense ha afirmat que aquesta unió és una «història d’amor que va començar amb altres actors al capdavant de la UCM i la UNAM».

El rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, ha detallat els motius que expliquen que aquesta iniciativa es digui unió i no aliança: «Aquesta conjunció no és un agregat d’universitats, sinó que compartim problemes i interessos comuns, ens tenim afecte i amor institucional, i a més, tenim crèdit i confiança, tal com demostra el suport de Santander Universitats».

Enrique Graue, rector de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, ha apuntat que les cinc institucions «representen almenys el 40 % de la recerca que es fa a Iberoamèrica».

El director general del Banc Santander, José Antonio Villasante, ha recordat que des de la seva institució ja fa dinou anys que ajuden les universitats i que aquesta signatura és una «fita històrica».

Marco Antonio Zago, rector de la Universitat de São Paulo, ha opinat que els rànquings no analitzen el més important d’aquestes cinc universitats, que és «el gran impacte que tenen en la vida dels seus països i les seves regions». Zago ha indicat que aquests centres són «patrimoni dels seus països», i que «la vida social i política d’aquests no seria igual sense aquestes universitats».

Alberto Barbieri, rector de la Universitat de Buenos Aires, ha afegit que les universitats són «les generadores del coneixement de la societat», encara que per això és fonamental que funcioni el «triangle virtuós» format per l’Estat, la universitat i l’empresa». La primera reunió de la UIU tindrà lloc al novembre i abordarà les problemàtiques de les grans ciutats.♦

 

FOTOGRAFIA: Trobada de la signatura de la “Unió Iberoamericana d’Universitats” a la Universitat de Barcelona,(23/06/2016). 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere