Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El primer Fòrum Edita Barcelona disseccionarà el sector editorial i posarà el focus en els continguts / UPF

Notícia anterior
Notícia posterior

books

La trobada internacional d’editors se celebra el 6,7 i 8 de juliol organitzada pel Gremi d’Editors de Catalunya i l’UPF

Més de 200 representants del sector editorial ja s’han inscrit al primer Fòrum Edita Barcelona, que se celebra a la capital catalana del 6 al 8 de juliol. La trobada que impulsen el Gremi d’Editors de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra s’estrena com una “plataforma de discussió” sobre l’estat de salut del sector, segons l’ha descrit aquest dimarts el president del Gremi, Patrici Tixis. La primera edició, ha dit, se centrarà en la reflexió al voltant dels continguts i la defensa dels drets d’autor, fugint de “la queixa” i el debat sobre nous models de negoci. El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat que el Fòrum és “el primer gran acte” de Barcelona com a ciutat literària de l’UNESCO.

Patrici Tixis, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, i el segon tinent d’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha donat els detalls del Fòrum Edita Barcelona, que arrenca aquest dimecres i se celebrarà durant tres dies. Tixis ha senyalat que la trobada és un projecte que el Gremi d’Editors de Catalunya medita des de fa molt temps, en considerar que Barcelona “necessitava una plataforma i un espai per poder discutir sobre els problemes” del sector editorial. En aliança amb el Màster en Edició de la UPF, la primera edició del Fòrum comptarà amb 30 ponents del sector (editorials, agents, autors), que centraran les seves ponències i debats en l’àmbit dels continguts. Així ho ha remarcat Tixis aquest dimarts. “Volem centrar el debat sobretot en els continguts, i no tant en les plataformes per accedir-hi”, ha indicat. El president dels editors catalans ha assumit que a vegades el sector s’ha “distret” amb la discussió sobre nous models de negoci i la irrupció del món del llibre digital, i ha reiterat que el “focus important” són ara els continguts i “la defensa dels drets d’autor”. Un dia abans que arrenqui la trobada hi ha uns 200 professionals inscrits, segons ha informat Tixis. Entre ells, hi haurà estudiants i ex alumnes del Màster de la UPF, que prèviament han pogut suggerir preguntes i temes de debat als ponents, i que tindran una participació activa durant el Fòrum. Molts ja són, de fet, “editors júniors”, ha expressat el director del Màster, Javier Aparicio Maydeu. Entre els ponents del Fòrum hi figuren Miguel Aguilar (Editorial Debate), Francisco Antón (Editorial Vicens Vives), Jesús Badenes (Grupo Planeta), Maria Bohigas (Club Editor), Gabriel Brandariz (grupo SM), Núria Cabutí (Penguin Random House Grupo Editorial), Valeria Ciompi (Alianza Editorial), Luis Collado (Google), Reina Duarte (Grupo Edebé, presidenta del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i representant a l’OEPLI i a l’IBBY), Marina Espasa, coordinadora de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO o Albert Pèlach (Enciclopèdia Catalana). La inauguració oficial de la cita tindrà lloc dimecres al vespre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, amb una conferència del President de Grupo Planeta, José Creuheras. Els debats i les taules rodones es realitzaran el 7 i el 8 de juliol a les aules de la UPF Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra.

Barcelona, capital literària

Jaume Collboni ha subratllat que el Fòrum és “el primer gran acte” lligat a la condició de Barcelona de ciutat literària de la UNESCO. El segon tinent d’alcalde i nou responsable de Cultura de l’Ajuntament ha considerat que Barcelona té una “capitalitat literària per se”, tant en llengua catalana com castellana. “El 50% de les decisions que tenen a veure amb les editorials –en aquestes dues llengües- es prenen a Barcelona”, ha quantificat, “i això ha de tenir una correspondència”, per exemple amb trobades com el Fòrum Edita Barcelona. Al seu torn, el periodista, escriptor i un dels co directors del Fòrum, Sergio Vila-Sanjuán, ha recordat que la capital catalana ostenta una tradició de gairebé 100 anys d’acollir reunions internacionals d’editors. “Es va fer abans de la Guerra Civil amb la Unión de Editores, als anys 60 amb una reunió del Congrés Internacional d’Editors, el 1996 altra vegada amb Salman Rushdie com a orador convidat, i a l’Any del Llibre el debat ‘Els futurs de la indústria editorial”, ha repassat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere