Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UE destina 1,7 milions d’euros a 10 projectes d’innovació de PIMES a Catalunya

Notícia anterior
Notícia posterior

index

236 petites i mitjanes empreses d’arreu d’Europa han estat seleccionades en la nova

Dues-centes trenta-sis petites i mitjanes empreses innovadores de 31 països europeus rebran un total de 86 milions d’euros en noves subvencions del programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó 2020. Són els resultats de la darrera convocatòria de subvencions llançada en el marc de l’anomenat ‘SME Instrument’, que és l’instrument de suport a les empreses innovadores d’Horitzó 2020, dotat amb 3.000 milions d’euros amb l’objectiu d’ajudar les pimes a portar al mercat les seves idees i generar creixement i ocupació a Europa. A Catalunya, hi ha 10 empreses seleccionades que obtindran finançament en aquesta nova convocatòria, amb una inversió total d’1,7 milions d’euros. Els projectes seleccionats són del camp de la salut, les telecomunicacions, l’alimentació i l’educació en línia, entre d’altres. Des que es va llançar el programa, el 2014, ja són 2.116 les pimes que han rebut ajuts de l’SME instrument arreu de la UE, amb més de 694,8 milions d’euros d’inversió. A Catalunya, la xifra d’empreses beneficiàries des de l’inici del programa és de 69. 

Projectes seleccionats a Catalunya –  Fase 1 i 2

FASE 1

ctrl4enviro, de Cervera, pel projecte ‘Blue snow’ que pretén desenvolupar un sistema per preveure el temps d’espera a les cues de remuntadors de les estacions d’esquí;

Small-e tecnologies, de Barcelona, que està desenvolupant un generador elèctric, eForcis, que funciona amb les onades del mar.

Talleres Azuara, de Valls, pel projecte Hydroblood, per optimitzar la producció de proteïnes d’origen animal

Boot & Work Corp, de Manresa, pel projecte IOT4.0 que dissenya nous programes per a la maquinària industrial més potents, econòmics i amb anàlisi de ‘big data’.

myABCKit, de Barcelona, pel projecte myABCKit que desenvolupa programes educatius infantils adaptats a les noves tecnologies y adaptables a les necessitats de cada infant.

Quotanda Loans, de Barcelona, per la plataforma Quotanda que té l’objectiu d’ajudar els estudiants a trobar finançament per garantir una educació més accessible.

Remote Eye, de Barcelona, que està desenvolupant RemoTech, un software que proveeix assistència tècnica  remota als tècnics.

Microptic, de Barcelona, pel projecte Semenizer: una computadora d’anàlisis d’esperma totalment automàtica, estandarditzada i integrada.

Signaturit Solutions, de Barcelona, pel programa de signatura digital i gestió de documents en xarxa Signaturit 2016.

Aquests nou projectes seleccionats en la Fase 1 rebran 50.000 euros cadascun per a finançar estudis de viabilitat.

FASE 2

ESI Mobile Solutions Genaker, de Barcelona, pel projecte ShMRock, que està desenvolupant un servei de ràdio professional a través de mòbils. El sistema emula la comunicació dels ‘walkie talkies’ i l’adapta a dispositius mòbils, de manera que s’estableix una comunicació segura i sense limitacions de cobertura o interlocutors. Aquest sistema pot tenir usos per a cossos de seguretat, serveis de neteja i manteniment i logística i transport, entre d’altres. El projecte rebrà 1,28 milions d’euros a través del programa SME instrument

Resultats globals de la convocatòria

Més de 8 milions d’euros per a estudis de viabilitat (Fase 1)

Cent seixanta-sis projectes més on hi participen 178 empreses de 28 països han estat seleccionats en aquesta darrera convocatòria de l’SME Instrument per a la fase 1, que correspon a l’estadi inicial de projecte en el qual s’han de realitzar els estudis de viabilitat. Cada projecte rebrà 50.000 euros per finançar aquests estudis per a nous productes que puguin representar una innovació per als mercats. Les empreses seleccionades també poden demanar fins a tres dies d’assessorament empresarial gratuït. En total la convocatòria inverteix en aquesta fase 8,3 milions d’euros.

La Comissió Europea va rebre 1.975 propostes sota la fase 1 de la nova convocatòria de l’SME instrument, que es va tancar el 3 de maig de 2016.

Espanya és el país que té més projectes seleccionats per rebre subvenció de la Fase 1 (32), seguida del Regne Unit (23) i Itàlia (22). La majoria dels projectes són, igual que amb la segona fase, de l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (30), el transport (22) i els sistemes energètics baixos en carboni (22).

Des del llançament del programa, un total de 1.652 pimes han estat seleccionades per rebre ajuts en aquesta primera fase, i s’han beneficiat d’una inversió de 75,3 milions d’euros.

Del laboratori al mercat  – 77,7 milions d’euros per activitats d’innovació i plans de negoci (Fase 2)

Un total de 58 empreses altament innovadores de 16 països rebran finançament en el marc de la Fase 2 de l’instrument, que és la que està destinada a ajudar els projectes a passar de la fase pilot al mercat. Aquestes empreses treballen en 48 projectes, cadascun dels quals rebrà entre 500.000 i dos milions i mig d’euros (i fins a 5 milions d’euros en el cas de projectes de salut). A més, les empreses que han obtingut finançament podran comptar amb fins a 12 dies d’assessorament empresarial gratuït. La xifra total d’inversió de la nova convocatòria per a aquesta fase és de 77,7 milions d’euros.

La Comissió Europea va rebre 961 propostes per la nova convocatòria de Fase 2 de l’SME instrument, que es va tancar el 14 d’abril de 2016.

Si comparem els resultats per països, les companyies del Regne Unit han estat especialment exitoses, amb 13 projectes seleccionats. Tot seguit tenim Espanya, amb 11 projectes, i Itàlia, amb 9. Moltes dels projectes finançats són de l’àrea de tecnologies de la informació i la comunicació (9); el transport; i els sistemes energètics baixos en carboni (8).

Des del llançament del programa, el gener de 2014, s’han seleccionat un total de 373 projectes de 464 pimes per rebre subvencions de la fase 2 de l’SME instrument, amb un finançament de més de 619,5 milions d’euros.

Context

Amb un pressupost de 77.000 milions d’euros per set anys, Horitzó2020 és el principal programa d’innovació i recerca de la UE i preveu un finançament rècord per a petites i mitjanes empreses. Els capítols de ‘lideratge en tecnologies industrials’ i de ‘canvi social’, d’aquest programa compten amb prop de 9.000 milions d’euros per donar suport directe a les pime a través de subvencions, incloses les de l’SME instrument. 

A través de l’SME Instrument, la Unió Europea vol finançar les petites empreses més innovadors amb un alt potencial de creixement. L’instrument té un pressupost de prop de 3.000 milions per set anys i ofereix subvencions a través d’un procediment fàcil i simple per a estudis de viabilitat (fase 1) i demostracions de projectes (fase 2). Hi ha una tercera fase per a projectes avançats, que permet a les empreses beneficiar-se d’assessorament i d’altres serveis de suport.

El procés de sol·licitud i selecció és simple, però només els millors projectes podran comptar amb finançament. Els temes a finançar estan establerts al programa de treball d’Hortizó 2020 sobre innovació de les pimes. Hi poden participar totes petites i mitjanes empreses amb seu a la UE o en països associats. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere