Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Una protèsi de mà ‘low cost’ per a malalts d’artritis, un dels projectes impulsats per InnovaFP

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

descarga

L’Escola del Treball de Barcelona ha presentat aquest dilluns una pròtesi ergonòmica de mà i canell ‘low cost’ per a malalts d’artritis reumatoide preparada per comercialitzar, que minimitza el dolor dels pacients i evita malformacions. Aquest és un dels 283 projectes impulsats des d’Innova FP, un programa que vol promoure “la innovació i la transferència de coneixement” entre els centre de Formació Professional i les petites i microempreses del país, segons la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz. “La FP és la clau de la millora i del progrés del nostre país, pot donar sortida qualificada al mercat laboral i ara cal que la societat s’ho cregui”, ha reblat. Un programa que el curs vinent arribarà als 60 centres, 8 més que el d’enguany. Entre els projectes que es volen dur a terme està una màquina per pentinar cabells o una impressora de xocolata 3D.

La pròtesi de mà per a malalts d’artritis reumatoide és un projecte de 3 alumnes i 4 professors de l’Escola del Treball de Barcelona. Està feta d’alumini i es va construir aquest curs a partir d’un cas real, per reduir el dolor i corregir la malformació concreta d’una pacient d’uns 80 anys. Ara es vol comercialitzar, adaptant la pròtesi a cada cas. El preu és de 900 euros, “inferior als preus de mercat”, segons Sergio Gómez, cap d’estudis de l’Escola del Treball de Barcelona, però l’objectiu és que, amb la impressió en 3D, “el preu baixi en picat”. “La pròtesi minimitza la malaltia i el dolor”, ha assegurat Gómez davant d’una malaltia que “deforma progressivament” la mà fins al punt que la pacient “no podia ni agafar un got d’aigua”. “En evitar que la mà adopti la malformació, es permet que el pacient pugui portar una vida normal”, ha destacat. En un vídeo emès durant la presentació, la pacient, Rosa Sarri, ha agraït el treball dels estudiants. “Estic molt agraïda a tots aquests nois. Si hagués tingut la pròtesi quan vaig sortir de l’operació, ara no tindria la mà com la tinc”, ha subratllat.

Altres projectes d’Innova FP

Entre els 283 projectes “d’èxit” que s’han implementat també destaca un bolígraf 3D per a malalts de Parkinson; una nova vacuna contra la febre aftosa o un robot aranya ‘low cost’, creat per impressió 3D, amb aplicacions didàctiques. També una motxilla per transportar ampolles d’oxigen medicinal; una màquina per administrar tractaments fitosanitaris als arbres o un projecte de control i seguiment de curses per geolocalització, entre d’altres. El curs vinent es preveu implementar una màquina de pentinar cabells; també un gat hidràulic per al servei de grues de l’Ajuntament de Barcelona i es col·laborarà amb dos hospitals en impressió 3D per a la reconstrucció tridimensional d’imatges mèdiques, que ajudin els metges a preparar-se per a les operacions.

Un programa amb 60 centres el curs vinent

El programa InnovaFP va ser creat al 2011 per “posar la innovació al servei de les empreses” amb l’objectiu de “resoldre reptes i necessitats”, com també contribuir “a la millora de la competitivitat de les petites i microempreses” que tenen “dificultats per innovar”, segons Ferran Castillo, cap de servei i programes dels Ensenyaments Professionals. Al llarg d’aquest temps, han participat 191 empreses i s’han dut a terme 283 projectes, que arriben als 312 si se sumen els dos anys de la prova pilot que va arrencar el 2008. Si agafem aquest últim any de referència, han passat pel programa 618 alumnes i 245 professors. El curs vinent, el programa comptarà amb 60 centres, 8 més que el curs anterior. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha destacat que el programa vol “incrementar el vincle dels centres d’FP amb les empreses” per ser “un pol de coneixement” que ha de “revertir en el territori” i perquè esdevingui “la clau per al progrés del país”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere