Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El jihadisme, el procés sobiranista i la corrupció centren el debat públic segons l’Anuari d’ESADE i la Fundació Carulla

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

prova 2.1

L’impacte dels atemptats terroristes provocats per diversos grups vinculats a l’Estat Islàmic ha estat la temàtica amb més ressò mediàtic durant el 2015, seguit del procés sobiranista i la corrupció política i econòmica. Així ho assenyala l’Anuari dels Valors, un informe de l’Observatori de Valor creat per la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE i la Fundació Lluís Carulla. Aquest any, l’Anuari ha decidit dotar d’un paper central les tres problemàtiques d’ordre internacional que més han destacat, el jihadisme, la crisi grega i crisi humanitària de refugiats, ja que el procés sobiranista i la corrupció política ja es troben desenvolupades en l’anuari de l’any passat.

Amb aquest informe es vol “entendre la força amb la que els canvis al món impacten i posen a prova les contradiccions a la societat catalana”, segons ha explicat la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve. A més, “d’interpel·lar els polítics, les grans institucions, els líders d’opinió i la col·lectivitat”, ha afegit. Per tal de mesurar els valors, l’Anuari s’ha basat en les informacions publicades als vuit diaris de premsa escrita de més difusió a Catalunya (‘La Vanguardia’, ‘El Periódico’, ‘Ara’, ‘El Punt Avui’, ‘El País’, ‘El Mundo’, ‘La Razón’ i ‘ABC’), seguint una tasca quantitativa de recol·lecció i recompte de totes les notícies que hi apareixen amb una connotació ideològica. A més, inclou una anàlisi qualitativa elaborada a partir dels articles d’opinió, editorials i d’autors apareguts en els diaris. D’altra banda, la situació política a Veneçuela, la problemàtica socioeconòmica, la nova política, el frau empresarial i els drets fonamentals, han ocupat un paper igualment destacat a les pàgines de la premsa.

Força emergent del jihadisme a la premsa escrita

Les notícies vinculades al jihadisme han estat les que han suscitat un debat valoratiu més ampli i les que han tingut més ressò mediàtic durant el 2015, ja que la quantitat de notícies i el nombre de portades han passat d’ocupar la vuitena posició a l’anuari de l’any passat, a estar en aquest al primer lloc. L’informe ha detectat dos punts d’inflexió relacionats amb els actes terroristes de París que fan que la seva presència s’incrementi exponencialment en els mesos de gener i novembre. Pel que fa la resta de l’any, la notorietat s’ha vinculat a l’amenaça de xarxes terroristes islamistes, a la detenció de persones amb vinculació a aquesta xarxa o a les activitats de l’Estat Islàmic d’Iraq i Síria (ISIS).Per al coordinador de l’Anuari dels valors 2015, Àngel Castiñeira, les informacions analitzades els fan qüestionar si existeixen els valors de la Unió Europea (UE) de “respecte, llibertat, seguretat i laïcitat”, ja que per contra consideren que es troben amb “una mena de doble moral de persecució del terrorisme, de discriminació, marginació i de rebuig”, que porta fins i tot a un sentiment “d’islamofòbia”.

Increment del ressò mediàtic de la crisi grega i de refugiats

La crisi grega ha tingut un impacte mediàtic especialment fort en moments puntuals com en el mes de gener, a causa de la celebració d’eleccions parlamentàries, i al juny, cinc anys després del primer rescat financer. Pel que fa a la crisi dels refugiats, aquest tema ha sortit per primer cop a l’Anuari, i és a partir de la segona meitat de l’any quan la seva rellevància creix. Castiñeira sosté que en els diaris destaca “la mala gestió de la crisi humanitària per part de la Unió Europea”. Finalment, l’anuari es planteja diferents interrogants. En primer lloc, amb relació als refugiats, “quins són els límits (materials i morals) de la nostra capacitat d’hostilitat col·lectiva?”. Respecte al jihadisme, “quins són els límits entre llibertats i seguretat a l’hora de fer front al terrorisme?”. I per últim, “quins són els límits de les sobiranies nacionals i de les voluntats democràtiques en un món hiperglobalitzat dirigit pels mercats de capitals i de multinacionals?”♦

 

Anuari dels Valors 2015 … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere