Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Més de cinc mil persones han participat enguany en les activitats de “La UB Divulga”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

6_laubdivulga_Pintaxm_un_conte_flebotxn.jpg_339608546

La Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de la Universitat de Barcelona organitza i promou cada vegada més activitats de divulgació científica de tots els àmbits del coneixement. Des de la seva creació, l’any 2008, els formats i les temàtiques de les accions han anat canviant, però totes les activitats comparteixen el fet d’anar destinades a públics no especialitzats i tenen l’objectiu de fomentar l’interès social per la ciència i el coneixement, augmentar la cultura científica de la ciutadania i contribuir a incrementar les vocacions científiques en els joves i els infants.

En el curs 2015-2016, la UCC+i ha consolidat moltes de les activitats creades el curs passat: Camins infinitsNanoDivulga o ArqueUB en són alguns exemples. A més, s’ha publicat un nou capítol de la sèrie d’animacióCiència animada i s’ha celebrat la segona edició de la Festa de la Ciència UB, entre d’altres. Així mateix, s’ha ofert un nou espectacle en el marc del projecte, ja consolidat, Theatrum SapientiaePius Font i Quer, passió per la botànica; un nou títol del projecte Pinta’m un conteFlebotín, un mosquit del Cretaci, i s’ha desenvolupat el projecte Freqüències, un cicle de conferències sobre l’espectre electromagnètic. A més, des de la UCC+i s’ha donat continuïtat a iniciatives com el Concurs de Cristal·lització a l’Escola, elConcurs Comas i Solà o l’Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament. 

  Camins infinits augmenta el nombre de doctorands col·laboradors

Una de les activitats que ha suscitat més demanda és Camins infinits, un projecte engegat l’any passat en col·laboració amb l’Escola de Doctorat de la UB i en el qual doctorands de la Universitat de Barcelona expliquen la seva recerca a alumnes de primària i secundària. Durant aquest curs, s’han fet un total de trenta-sis sessions de Camins infinits en trenta escoles i instituts d’arreu del territori català —amb un abast de més d’un miler d’escolars—, i els resultats obtinguts a les enquestes de valoració de l’activitat són molt positius, tant dels professors i alumnes com dels mateixos investigadors en formació. A causa de l’augment de sol·licituds en relació amb el curs passat, la UCC+i ha fet una campanya de difusió adreçada a incrementar el nombre d’investigadors col·laboradors, que ha pujat fins a una vintena. 

Els secrets de la nanotecnologia

El projecte NanoDivulga, iniciat el curs passat, inclou un conjunt d’activitats adreçades a donar a conèixer el món de la nanotecnologia a la ciutadania per demostrar les propietats úniques dels nanomaterials. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre els Centres Científics i Tecnològics de la UB (CCiTUB), l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i la UCC+i.

Ciència animada estrena un episodi sobre les ombres

Durant aquest curs s’ha estrenat el segon episodi de Ciència animada. Si en el primer capítol s’exemplificava cada fase del mètode científic, en aquest segon capítol, titulat Ombres, s’explica com influeix la posició del sol en la direcció de les ombres. A dia d’avui, la valoració d’aquesta proposta és molt positiva en relació amb les dades de visualitzacions que han tingut els dos episodis. El primer capítol va arribar gairebé a les 180.000 visualitzacions, mentre que el segon ja supera les 10.000.

Un mosquit del Cretaci, protagonista d’un nou Pinta’m un conte

La UB Divulga ha estrenat un nou espectacle del projecte Pinta’m un conte:Flebotín, un mosquit del Cretaci, adreçat a infants de cinc a nou anys. En total, prop de cinc-cents nens i nenes han assistit a alguna de les funcions. A partir d’una narradora que dóna veu als personatges i d’una il·lustradora que va dibuixant en directe les diferents històries, el conte explica les peripècies d’un petit mosquit que vivia en un bosc i que, durant el Cretaci —fa 65 milions d’anys—, va quedar atrapat en una gota de resina que queia de l’escorça d’un arbre de la família de les araucariàcies. 

La figura de Pius Font i Quer, en una nova edició de Theatrum Sapientiae

El Theatrum Sapientiae d’enguany s’ha dedicat a la figura de Pius Font i Quer, un botànic vocacional que, tot i ser químic de formació, quan tenia vint anys, després d’assistir a un curs que impartia el doctor Manuel Llenas, va descobrir la seva veritable passió: estudiar les plantes i transmetre aquest coneixement. Gairebé tres-centes persones han pogut veure aquesta teatralització en alguna de les sessions que s’han programat. 

Consolidació d’ArqueUB

Una de les activitats impulsades per La UB Divulga l’any passat i que ha tingut molt bona acollida de públic ha estat ArqueUB, una iniciativa que aprofita les pràctiques que fan els alumnes del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona al solar del mateix centre on estudien. L’objectiu és donar a conèixer com els arqueòlegs recuperen els vestigis històrics d’aquest racó de Barcelona i convidar els barcelonins a descobrir com era la vida dels habitants de la ciutat en temps passats. Enguany, com a novetat, sis estudiants d’ESO i de batxillerat hi han fet una estada, en què han pogut participar en tasques reals al jaciment, guiats per alumnes del grau d’Arqueologia. També han elaborat un diari de camp en format digital que s’ha publicat al portal del projecte.

Torna la Festa de la Ciència UB amb més activitats i tallers

L’èxit de participació a la II Festa de la Ciència UB posa de manifest que la ciutadania s’acosta a la Universitat quan se li obren les portes a participar, d’una manera lúdica i innovadora, en la recerca que es fa al si de la institució. La festa va tenir lloc a l’Edifici Històric de la UB el 29 d’abril durant tot el dia, i va servir per donar a conèixer i valorar la feina dels investigadors de tots els àmbits del coneixement, i per explicar de quina manera repercuteix la recerca en el progrés de la societat. La UB Divulga ja ha anunciat la data de la propera festa, que serà el 12 de maig de 2017. 

La recerca de la UB, al Saló de l’Ensenyament

Un any més, La UB Divulga ha estat present a l’Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament amb un estand propi. Els visitants van conèixer de primera mà la tasca de recerca i innovació que duen a terme alguns grups de recerca de la UB en diferents branques del coneixement, i diversos investigadors van compartir les seves recerques amb els visitants mitjançant tallers i activitats interactives, com ara demostracions i experiments científics.

Els alumnes de secundària aprenen a fer cristalls

Prop de 2.500 alumnes d’una cinquantena de centres de tot Catalunya han participat en la cinquena edició del Concurs de Cristal·lització a l’Escola, organitzat pel Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicades, que té com a objectiu potenciar la importància del món dels cristalls en la societat, i alhora fomentar l’estudi, el treball sistemàtic, el pensament científic i la comunicació entre els joves estudiants mitjançant experiments atractius de cristal·lització.

La recerca dels doctorands explicada en curtmetratges

Enguany també s’ha convocat la segona edició del Concurs Comas i Solà, un certamen de curtmetratges en què es promou que els investigadors en formació expliquin la seva recerca al públic general. El nombre de vídeos presentats va superar els de la primera edició, i el jurat en va destacar el nivell i rigor científic en tots els casos. Enguany, hi han participat deu doctorands i, a data d’avui, en total, els curtmetratges acumulen gairebé 9.000visualitzacions.

Els divulgadors de la UB es reuneixen en la cinquena edició de la Trobada

El 19 de juliol passat va tenir lloc la cinquena edició de la Trobada de Divulgadors Científics, una jornada que té com a objectiu generar un espai d’intercanvi d’experiències de divulgació científica, tant d’activitats organitzades per la UCC+i com d’altres projectes promoguts per investigadors de la Universitat. La sessió va incloure la presentació de diversos projectes de divulgació que duen a terme investigadors de la UB, així com l’exposició del passat, present i futur del Pla director de la divulgació de la Universitat de Barcelona. Una tècnica de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) va explicar com cal presentar els projectes a la convocatòria anual d’ajuts.

Impacte de La UB Divulga

Més enllà de la consolidació dels seus projectes, La UB Divulga ha incrementat notablement el seu impacte a les xarxes socials. A tall d’exemple, el perfil de Twitter ja té 960 seguidors, i la pàgina de Facebook està a punt de superar el miler de m’agrada. Així mateix, el portal web ha acumulat en el darrer any gairebé 19.000 visites i el Club de La UB Divulga ja té prop de 200 integrants.

El programa d’activitats de La UB Divulga té el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d’Economia i Competitivitat (FECYT-MINECO).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere