Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’IRBLleida aconsegueix 15 nous projectes de recerca el 2015

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

irblleida2015_2

– Entre aquests nous projectes, en destaquen 2 de la Marató de TV3 del 2014 dedicada a les malalties del cor, 6 de l’Acció Estratègica de Salut 2015 i un d’europeu sobre noves tecnologies i la seva utilitat en el seguiment dels pacients crònics.

– Durant el 2015, els investigadors de l’institut van publicar 322 articles científics amb un factor d’impacte total de 1.122,8 i un factor d’impacte mitjà de 3,5 punts.

 

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) ha aconseguit en els seus 12 anys de vida consolidar-se com un centre investigador de referència a Catalunya i l’Estat espanyol. Com a mostra, durant el 2015 ha aconseguit 15 nous projectes de recerca en convocatòries competitives, amb un import global concedit per als propers tres anys de 1.834.103,75 euros. Entre aquests nous projectes, en destaquen 2 de la Marató de TV3 del 2014 dedicada a les malalties del cor, 6 de l’Acció Estratègica de Salut 2015 dedicats a diabetis tipus 2, cirurgia bariàtrica, càncer (dos projectes), malaltia renal crònica i apnea del son, a més d’1 d’europeu sobre noves tecnologies i la seva utilitat en el seguiment dels pacients crònics, finançat a través del prestigiós programa Horizon2020. Pel que fa a recerca clínica, a l’entorn de l’IRBLleida en 2015 s’han començat 25 nous assajos clínics amb medicaments i 28 nous estudis observacionals, que situen les xifres totals d’estudis actius en 110 pels assajos clínics i 71 pels estudis observacionals.

També el 2015 es van publicar 322 articles científics d’investigadors de l’IRBLleida, amb un factor d’impacte total de 1.122,8 punts i un factor d’impacte mitjà de 3,5 punts. Aquesta xifra ha incrementat notablement respecte de la l’any anterior que va ser de 902 punts. Un increment que indica l’augment de la producció científica i de la qualitat.

En aquesta línia de millora constant, a l’IRBLleida se li ha concedit una patent nova i té en curs 2 sol·licituds més. Així mateix, el 2015 va aconseguir tres premis a la investigació pels projectes: “Identificació de biomarcadors lipídics en líquid cefaloraquidi com a predictors del desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer en pacients amb deteriorament cognitiu lleu” de l’investigadora principal, Dra. Alba Naudí, “Recerca sobre patologia ocular i malalties respiratòries” de l’investigadora principal, Dra. M. Jesús Muniesa“, i “Adventitial Vasa Vasorum and Subclinical Atheromatosis in HIV Infection” de l’investigadora principal, Dra. Elvira Fernández.

La directora de l’IRBLleida, Dra. Elvira Fernández, que es va incorporar al càrrec el mes desembre de 2015 agafant el relleu del Dr. Xavier Matias-Guiu, destaca la consolidació del centre de recerca a Lleida i la potencialitat del territori: “hem de treballar de manera conjunta amb altres centres de recerca com Agrotecnio o Inspires i amb empreses i altres agents socials del territori per mirar cap al futur”.

Recerca multidisciplinària i reconeguda estatalment

Els 30 grups de recerca de l’IRBLleida treballen en 5 grans àrees: estrès en sistemes biològics; medicina i terapèutica experimental; models cel·lulars i moleculars de patologies humanes; neurociència, i medicina clínica. Del total de grups, 17 van ser distingits per la Generalitat com a grups de recerca reconeguts, i d’ells, 13 pertanyen a la categoria de consolidats i 4 a la d’emergents. Pel que fa a recerca cooperativa i en xarxa, l’IRBLleida té presència destacada a les xarxes CIBER i RETICS i participa a les plataformes estatals de Biobancs i d’Innovació en Tecnologies Mèdiques.

Més de 350 investigadors formen part del centre i fan compatible la seva dedicació a la recerca amb altres activitats. D’una banda, amb la docència experta a la Universitat de Lleida (UdL) en els graus de medicina, infermeria i biomedicina, principalment; i d’altra banda, amb l’assistència sanitària, com en el cas dels metges especialistes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l’Hospital Universitari Santa Maria i en centres d’atenció primària de la Regió Sanitària Lleida.

 CREBA

El Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA), ubicat a Torrelameu, és un centre destinat a l’aprenentatge de procediments i noves tècniques quirúrgiques, i a l’experimentació amb nous materials i dispositius mèdics. El CREBA va acabar l’any 2015 equipat amb els quiròfans experimentals i formatius més avançats de l’Estat. Està dissenyat per oferir les millors instal·lacions, tant per a la recerca com per a la formació biomèdica, i té capacitat per portar a terme fins a cinc intervencions de manera simultània.

Noves instal·lacions

Els grups de recerca de l’IRBLleida es troben ubicats a l’edifici Biomedicina I, un mòdul de 4.000 mparticipat per la Universitat de Lleida (UdL), l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Generalitat de Catalunya. Abans de finalitzar l’any 2016, s’obrirà el segon edifici Biomedicina II també amb 4.000 m2 i participat per les mateixes institucions a més de la Diputació de Lleida.

L’IRBLleida és un institut de recerca sanitària que aglutina tota la recerca biomèdica que es fa a Lleida, tant de la Universitat de Lleida (UdL) com del sistema sanitari. Inclou, per tant, investigadors de la Facultat de Medicina i de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, de l’HUAV, de la Direcció d’Atenció Primària Lleida de l’ICS, dels serveis territorials del Departament de Salut i de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM).

Actualment, l’equip de direcció està treballant en el nou pla estratègic (2017-2020) que inclourà les línies de treball de l’Institut dels propers anys.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere