Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’estat de la Unió 2016: més inversió en creixement i ocupació

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

pp ue

«Europa ha d’invertir molt més en el seu jovent, en els seus sol·licitants de feina i en les seves empreses emergents. Durant el seu primer any d’aplicació el pla per invertir 315 000 milions d’euros a Europa ja ha fet augmentar les inversions fins als 116 000 milions d’euros. Ara del que es tracta és d’estendre aquestes inversions arreu del món», ha afirmat el president Juncker en el seu discurs del 2016 sobre l’estat de la Unió.

Arran d’aquest discurs del president Juncker, la Comissió ha explicat avui la manera com pretén continuar fomentant la inversió per donar una empenta a l’ocupació i al creixement sostenible tant a Europa, com a la resta del món. Concretament, la Comissió proposa de fer el següent:

— mirar d’ampliar l’èxit del seu Fons europeu d’inversions estratègiques, element principal del seu Pla d’inversions per a Europa, per tal d’incrementar la seva capacitat i millorar-ne els punts forts;

— i elaborar un nou pla europeu d’inversió exterior que fomenti les inversions al continent africà i en els països veïns de la UE, millori els acords d’associació que hi tenim i contribueixi a atènyer els objectius de desenvolupament sostenible.

«A l’Orient mitjà i al continent africà hi ha regions amb un potencial enorme que topen amb guerres, pobresa, falta d’infraestructures i una pobra governança. La Unió Europea ja n’és el primer donant del món perquè hi invertim més en cooperació que la resta del món. Tot i així, som conscients que no n’hi ha prou amb els recursos públics si volem aprofitar tot aquest enorme potencial i assolir els objectius d’un desenvolupament sostenible. Val a dir que les empreses europees ja estan creant llocs de treball i impulsant el creixement al continent africà i a tots els nostres països veïns tant en benefici dels nostres socis, com dels ciutadans europeus, però el nou pla europeu d’inversió exterior crearà les condicions necessàries perquè els europeus puguin ampliar les seves activitats comercials a més països i donarà una bona empenta a les societats i a les economies dels nostres socis comercials, alhora que ens permetrà atènyer els nostres objectius de política exterior, des de la seguretat al desenvolupament del món», ha declarat avui la vicepresidenta de la Comissió i alta representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat de la Unió, Federica Mogherini.

«En un moment en què cada vegada hi ha més necessitats a cobrir i uns recursos cada vegada més escassos, la UE ha de trobar noves maneres d’estirar el finançament públic. És el que hem fet un cop més avui: fer servir el potencial del pressupost de la UE per incentivar les inversions que generin més llocs de treball a Europa i abordar les causes profundes de la migració»,ha declarat la vicepresidenta responsable de Pressupost i Recursos Humans, Kristalina Georgieva.

«El Pla d’inversions per a Europa ha demostrat ser tot un èxit. Estem proporcionant finançament addicional a projectes innovadors i a pimes en el marc del Fons europeu per a inversions estratègiques; estem ajudant les empreses a demanar finançament a través del Centre d’assessorament; estem fent que inversors d’arreu del món coneguin les oportunitats d’inversió que hi ha a Europa mitjançant el web europeu de projectes d’inversió; i estem reduint les barreres a la inversió gràcies a la unió de mercats de capitals i altres iniciatives que també estem duent a terme. Estic molt satisfet dels resultats obtinguts fins ara amb el Pla d’inversions i estic desitjant poder negociar les properes setmanes aquesta nova proposta amb els diputats del Parlament Europeu i amb els Estats membres», ha declarat avui també el vicepresident responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen.

El Pla d’inversions per a Europa

Atès l’èxit que està tenint el Pla d’inversions per a Europa i els seus senyals encoratjadors que indiquen que s’estan revertint els baixos nivells d’inversió que hi havia a Europa, la Comissió s’ha compromès a duplicar la durada i la capacitat financera de l’EFSI, la qual cosa oferirà als inversors la necessària confiança en el fet que el pla tindrà una durada en el futur. La Comissió presenta avui una ampliació del pla, que suposarà que el període inicial de tres anys (2015-2018) i 315 000 milions d’euros s’ampliarà com a mínim fins als 500 000 milions i fins al 2020, any en què venç l’actual marc financer pluriennal. Per incrementar encara més la potencialitat de l’EFSI i poder duplicar el seu objectiu d’inversió, la Comissió convida els Estats membres a contribuir-hi també. A més, després del 2020 la Comissió presentarà un seguit de propostes per garantir el manteniment en un nivell sostenible de la inversió estratègica.

La Comissió també vol insistir en la importància de l’addicionalitat mobilitzant uns recursos fins i tot més grossos que els del finançament privat. L’EFSI 2.0 posarà l’èmfasi en el finançament de projectes transfronterers i de projectes sostenibles, lligant l’EFSI amb els ambiciosos objectius de la XXI Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic (COP21). A més, la Comissió vol millorar-ne encara més la transparència explicant les raons per les quals s’ha triat cadascun dels projectes i la forma en què responen als criteris establerts en el Reglament sobre l’EFSI i que demostren la seva «addicionalitat».

Per millorar encara més l’impacte de l’EFSI, la Comissió vol abordar la qüestió de la cobertura geogràfica i insistir més en la prestació en els Estats membres d’assistència tècnica a qui vulgui presentar una sol·licitud de finançament. D’altra banda, també vol simplificar encara més la possibilitat de combinar el finançament de l’EFSI amb d’altres fonts europees de finançament, com ara els fons estructurals i d’inversió europeus (ESIF).

Atès també el seu èxit, també s’ha incrementat aquest proppassat mes de juliol la part de l’EFSI adreçada a les pimestransferint-hi 500 milions d’euros del capítol de la garantia de la UE destinat a infraestructures i innovació. D’altra banda, la Comissió també vol millorar la dimensió social de l’EFSI incrementant el nombre total d’instruments financers de què es poden finançar les empreses socials i el microfinançament, passant dels 193 milions d’euros actuals als 1 000 milions; segons les previsions, això mobilitzaria gairebé un total de 3 000 milions d’euros.

El nou pla d’inversió exterior

La Comissió presenta també avui un nou pla europeu d’inversió exterior. Aquest instrument permetrà augmentar les inversions en el continent africà i en els països veïns de la UE per donar suport a les pimes i a les infraestructures socials i econòmiques eliminant els obstacles a la inversió privada. El pla europeu d’inversió exterior tindrà una disponibilitat de 3 350 milions d’euros provinents del pressupost de la UE i del Fons europeu de desenvolupament i servirà per establir garanties innovadores i instruments semblants en suport de les inversions privades de manera que s’hi inverteixin fins a 44 000 milions d’euros. Si els Estats membres i la resta de socis igualen la contribució de la UE, l’import total podria arribar als 88 000 milions d’euros.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere