Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

‘Gols de tinta’: una mirada a la història del futbol català a través dels il·lustradors de cada època

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Gols_de_tinta_baixa

La mostra permet veure il·lustracions de Castanys, Opisso, Passarell

L’exposició ‘Gols de tinta’, que acull el Museu de Granollers fins el 20 de novembre, fa un repàs a la història del futbol català a través de les vinyetes i les il·lustracions dels principals dibuixants de cada època. S’hi poden veure dibuixos de Valentí Castanys, Ricard Opisso, Joaquim Muntañola, Cesc, Perich o Òscar Nebreda, entre molts d’altres. És una “mirada” a la història del futbol del país a través d’unes vinyetes que capten “el context de cada època”, segons expliquen els comissaris. L’exposició també compta amb la Copa Macaya, una “joia modernista” de principis de segle XX que és l’antecedent de la Copa Catalunya. L’exposició serà itinerant i a partir del desembre es podrà veure a L’Hospitalet de Llobregat.

L’Avi del Barça de Valentí Castanys, una imatge de Kubala de Cesc o un derbi entre Barça i Espanyol convertit en vinyeta per Ricard Opisso. Són algunes de les il·lustracions de l’exposició ‘Gols de tinta’, que fa uns dies es va inaugurar al Museu de Granollers. Es tracta d’una “mirada fresca, desenfada i viva” dels 120 anys de futbol a Catalunya. És un homenatge “als nostres grafistes i dibuixants, que expliquen gràficament la història del futbol català i que en cada vinyeta capten el context de la seva època”, explica Jordi Riera, un dels comissaris de l’exposició. “Hi ha el sabor del temps” a cada il·lustració, afegeix. El futbol va arribar a Catalunya a finals del XIX, però no és fins aproximadament el 1920 que esdevé un esport important entre la societat catalana, segons comenta Riera. Les vinyetes que es poden veure van ser impreses sobretot en diaris i revistes com el setmanari ‘Xut’. Malgrat la dictadura de Primo de Rivera i la conseqüent censura, la premsa esportiva permetia oferir continguts satírics perquè “passaven més desapercebuts”.

Xiulada a l’himne espanyol

A tall d’exemple, l’exposició permet veure la portada d’un ‘Xut’ que explica el tancament del camp del Barça de l’any 1925. El públic del camp de Les Corts va xiular l’himne espanyol abans d’un partit contra el Júpiter, en plena dictadura de Primo de Rivera. El governador civil estava a la graderia i va ordenar tancar el camp per un període de sis mesos, tot i que finalment la sanció va ser de tres mesos. Una altra de les joies de l’exposició és la Copa Macaya, fabricada entre el 1900 i el 1903. És una competició que es va jugar al Principat i que vindria a ser el precedent de la Copa Catalunya. És també el primer torneig de futbol que es va disputar a la Península.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere