La Universitat de Barcelona posa en marxa un curs d’accés a la universitat per a estudiants sirians
La Universitat de Barcelona, a través de la Fundació Solidaritat UB, organitza un curs preparatori d’accés a la universitat adreçat a estudiants sirians. L’alumnat estarà format per quinze persones —nou homes i sis dones— d’edats compreses majoritàriament entre 18 i 24 anys, procedents de diferents indrets de Síria. L’objectiu és facilitar-los el trànsit des de l’ensenyament secundari fins als estudis universitaris de grau, com a única possibilitat per a aquestes persones de continuar la seva trajectòria acadèmica. La iniciativa, pionera a l’Estat espanyol, té el suport de l’Ajuntament de Barcelona, i s’emmarca dins del programa UB de suport a les persones refugiades i provinents de zones en conflicte, que es va engegar el setembre del 2015.
La formació, que es durà a terme en diferents facultats de la Universitat, s’iniciarà el 3 d’octubre i s’allargarà fins al juny del 2017. El curs, de 300 hores, que té caràcter oficial com a curs d’extensió universitària, constarà de tres parts: una primera d’aprenentatge intensiu de català i castellà alhora; una segona d’anivellament de coneixements dels alumnes amb els del batxillerat d’aquí, i una tercera de formació en drets humans i resolució de conflictes. El curs està dirigit per David Bondia, professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, i s’emmarca en la resposta de la UB al desafiament ètic i moral que ha suposat per a Europa, des de l’estiu del 2015, la crisi dels refugiats, bo i continuant la trajectòria de compromís i solidaritat de la Universitat. Els Serveis Lingüístics i l’Àrea de Formació Complementària de la UB també col·laboren en el curs.
«L’organització d’aquest curs té la voluntat de demostrar que és possible per a tothom fer alguna cosa, assumir una part de responsabilitat en la gestió i la solució d’aquesta situació», explica Xavier López, director de Solidaritat UB. I continua: «No es tracta només d’acollir persones que han fugit del seu país i han arribat fins al nostre, sinó que el que s’ha fet és identificar persones i col·lectius en situació de major vulnerabilitat». Es refereix, concretament, a joves que han finalitzat l’ensenyament secundari i als quals els resulta pràcticament impossible iniciar els estudis universitaris a Síria, però tampoc poden continuar la seva formació a l’exterior, pel fet de no poder convalidar cap formació universitària. L’objectiu del projecte, doncs, és que aquests joves continuïn la seva formació en l’horitzó de desenvolupar el seu projecte de vida autònom «i, tant de bo, de retorn a un país, Síria, democràtic i en pau».
El curs està cofinançat per la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. López explica que l’organització del curs, l’arribada d’aquestes persones i la seva acollida ha estat un procés llarg i laboriós, però no s’atura aquí. «Valdria la pena ampliar l’experiència amb més persones, amb altres universitats i, per tant, amb més recursos. Un objectiu bastant immediat seria ampliar la capacitat del curs i permetre-hi també la incorporació de joves provinents de zones en conflicte que ja es trobin aquí», afirma. En aquest sentit, la Universitat de Barcelona ja participa en dos projectes europeus en xarxa amb altres universitats europees i dels països limítrofs amb Síria.♦
Fotografia: Reunió d’acollida als estudiants nouvinguts amb la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón.