Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Finalitza la restauració del retaule de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia Mariana de Lleida

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

86650_1

L’actuació, que ha anat a càrrec del CAEM de la UdL, s’ha pogut dur a terme gràcies a les aportacions de fidels

El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) ha finalitzat la rehabilitació del retaule de la Capella de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia Mariana de Lleida, després que el Bisbat de Lleida detectés algunes deficiències en el seu estat de conservació. El retaule presentava brutícia, esquerdes, clivelles, fissures i esquinçats de la fusta, a més de nombroses pèrdues a la làmina d’or fi, entre altres patologies. El moble és obra d’Hermenegild Jou (1870) però va ser refet completament per la família Borràs el 1941, després que fos destruït l’any 1936. Es tracta d’un retaule d’estil historicista neogòtic, de fusta tallada, estucada policromada i daurada amb un pa d’or fals i majorment amb pa d’or fi. El cost l’actuació, que ha durat dos mesos, ha estat d’uns 36.000 euros, que s’han finançat majoritàriament a partir d’aportacions voluntàries dels fidels.

 

La valoració del Bisbat de Lleida

El retaule de l’Oratori de l’Acadèmia Mariana ja llueix el seu nou aspecte després de la restauració

El responsable de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia Mariana, Mossèn Gerard Soler, ha presentat avui el resultat de la restauració del retaule de l’Oratori, acompanyat per Ximo Company, Delegat Diocesà de Patrimoni Artístic del Bisbat de Lleida i de Miquel Àngel Herrero, restaurador del CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) de la Universitat de Lleida. 

“Estem molts contents perquè ha quedat molt bé i hem fet una obra per la ciutat de Lleida” ha explicat Mossèn Soler. “Molta gent ens ha ajudat econòmicament”, ha precisat mossèn Soler. Els noms dels col·laboradors s’escriuran en el Cor de Plata que la Verge Blanca de l’Acadèmia porta a les seves mans.

La iniciativa d’un grup de fidels ha permès restaurar el retaule de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia Mariana. El cost de les obres serà de 36.000 euros. La reforma ha estat encarregada al CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) de la Universitat de Lleida i ha tingut lloc entre els mesos de juliol i setembre.

El Delegat de Patrimoni Artístic del Bisbat de Lleida i director del CAEM, Ximo Company ha destacat que “és una acció modèlica des del punt de vista de recuperació del patrimoni. Normalment actuem quan les coses estan molt deteriorades, aquí hem actuat a temps”. “Tenim retaule per a anys”, ha explicat Company.

Per la seva banda, el restaurador del CAEM, Miquel Àngel Herrero ha explicat que “el retaule presentava una sèrie de patologies que afectaven l’apreciació estètica del mateix”. En aquest sentit ha destacat que “als anys 60 es va fer una intervenció on es van aplicar purpurines i falsos ors sobre ors purs, que estan fets amb aliatges de coure que amb el temps es van oxidant i s’ennegreixen”. La intervenció ha consistit en una neteja completa de tot el moble i en la recuperació la policromia original i la capa d’or.

El retaule de la Verge Blanca de l’Acadèmia és obra d’Hermenegild Jou (1870) i va ser restaurat per darrer cop per Ramon Borràs el 1941. Es tracta d’un moble d’estil historicista neogòtic, de fusta tallada, estucada policromada i daurada amb un pa d’or fals i majorment amb pa d’or fi. 

La restauració s’inaugurarà el pròxim dissabte 1 d’octubre amb una eucaristia presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez a les dotze del migdia. També durant aquests dies el vestíbul de l’Acadèmia Mariana-Casa de l’Església llueix sis plafons informatius que expliquen la història de l’edifici. Cal recordar que el 2 d’octubre, festivitat de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, tindrà lloc el Certamen Marià a les sis de la tarda. Enguany es compleixen 70 anys del patronat de la Mare de Déu de l’Acadèmia a la ciutat de Lleida.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere