Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Plàstica Negra, el surrealisme xilè. Homenatge a la figura d’Enrique Gómez Correa / Seminari i exposició / Universitat de les Illes Balears

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

foto

Exposició: Del 19 de setembre al 14 d’octubre de 2016 als passadissos de l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears.

«La imaginación es nuestra hada madrina, somos grandes creadores de imágenes poéticas y los más entrañables buscadores de lo insólito. Queremos transformar el mundo, cambiar la vida. La permanente rebelión de nuestro espíritu afirma nuestro derecho inalienable de creer en la utopía…» Enrique Gómez Correa.

Plàstica negra, el surrealisme xilè és una exposició commemorativa dels cent anys del naixement del pare del surrealisme xilè, Enrique Gómez-Correa, el 15 d’agost de 2015, i el que va suposar de l’eclosió del pensament estètic surrealista a Xile i el Con Sud.

L’exposició la conformen una variada selecció d’obres de poetes, teòrics i artistes plàstics, majoritàriament xilens, lligats amb l’autèntic esperit de Mandrágora i el decurs dels esdeveniments del moviment surrealista internacional.

Entre els seleccionats hi trobareu dos membres eterns del grup CAPA, un dels seus fundadors, Freddy Flores Knistoff (Viña del Mar, Xile, 1948) i Jorge Herrera Fuentealba (Concepción, Xile, 1970), els quals, seguint la petjada de l’automatisme, apareixen com els conservadors d’una de les claus primordials del primer surrealisme i la seva investigació de la pura manifestació pictòrica, automatisme físic, visual i abstracció poètica lligada al moviment experimental holandès CoBrA.

Cap a una vessant més literària i menys experimental trobarem el treball de dos membres del grandiós grup DERRAME, Enrique de Santiago (Santiago de Xile, 1961) i Rodrigo Verdugo (Santiago de Xile, 1977), els quals, amb les seves exposicions, els seus postulats ideològics i revistes representen la més autèntica continuïtat del llegendari grup Mandrágora a Xile i el surrealisme internacional a través de les seves col·laboracions i continuïtat amb el grup francès PHASES a final de la dècada de 1990. Conservadors de l’abecedari surrealista, l’amplien i treballen sobre el vocabulari artístic i literari del que va representar i segueix representant el surrealisme com a moviment cultural.

Finalment contemplarem l’obra, en solitari, d’altres grans artistes, com la reflexiva i introspectiva obra de Patricio Blues (Santiago de Xile, 1984), que, seguint l’ideari de l’«etern surrealisme» aprofundeix en els temes de l’ull salvatge, del posthistòric, l’aparició automàtica i el sacropoètic. Neco Beth (Santiago de Xile, 1951) apareix com un dels màxims representants de la consigna d’allò que és desconegut, i fa un treball de camp pictòric en què apareixen la memòria universal i individual. I la collagista Singwan Chong Li (Santiago de Xile, 1989) ens revela, a través de la seva exquisida profundització de la confecció dels seus ensamblatges automàtics, les ànsies de renovació dels models més purs de creació surrealista. En definitiva, tres creadors que també es revelen com a «adeptes secrets» de la Mandrágora.

—————————————————-

Seminari   Del 5 al 7 d’octubre de 2016.

Programa

Dimecres 5 d’octubre de 2016

Seminari 1: «La intervenció surrealista a Llatinoamèrica»

El doctor Perfecto Cuadrado analitzarà de manera general el fenomen del Moviment Modern del Surrealisme en el context pristi i les seves projeccions a Espanya i Portugal, per arribar a recalar en el mapa de la intervenció surrealista a Llatinoamèrica fent una menció al Carib, Brasil, Argentina, Perú i finalment Xile. Així analitzarem les seves primeres reflexions històriques, el seu vertader significat i la seva vigència en l’actualitat, sense deixar de banda la influència a Espanya i Portugal i les relacions amb el surrealisme a Llatinoamèrica, per arribar a fer una succinta cartografia que ens permeti desembocar en l’anàlisi del surrealisme xilè, sobre el qual ens parlarà Patricio Álvarez, en la darrera sessió.

Dijous 6 d’octubre de 2016

Seminari 2: «El surrealisme a Xile: la revista Mandrágora i els seus fundadors Jorge Cáceres, Braulio Arenas, Teófilo Cid i EGC»

L’eix central de la darrera sessió tractarà sobre una anàlisi explicitativa del que va suposar l’aportació del surrealisme xilè amb l’aparició de la revista Mandrágora entorn de 1938 i els seus membres fundadors: Jorge Cáceres, Braulio Arenas, Teófilo Cid i Enrique Gómez Correa, pel que va suposar de renovació poètica i estètica xilena i de tot Sud-Amèrica a través de la publicació de les seves obres poètiques, els seus escrits programàtics, assaigs teòrics i inèdita consciència conservadora.

Divendres 7 d’octubre de 2016

Seminari 3: Plàstica negra, el surrealisme xilè. Exposició d’homenatge a EGC.

En aquest primer seminari es tractarà la naturalesa de la mostra pictòrica exposada, dels artistes que la integren, de la recerca teòrica i òptica personal.

Ens referirem al poeta Enrique Gómez Correa (1915-1995) amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement a Santiago de Xile, on apareix com el màxim representant i conservador del pensament i praxi del surrealisme al Con Sud i els seus vincles amb l’exterior.

Es presentarà el seu treball com a diplomàtic de relacions exteriors, difusor de la revista Mandrágora a Europa i els seus postulats sobre «poesia explosiva».

Coordina: Dr. Perfecto Cuadrado i Patricio G. Álvarez.

Ponents

Dr. Perfecto Cuadrado, catedràtic de la UIB i coordinador del Centro de Estudos do Surrealismo de la Fundação Cupertino de Miranda, Vila Nova de Famalicão, Portugal.

Patricio G. Álvarez Aragón, historiador de l’art especialista en cultura contemporània, investigador surrealista i artista visual.

Convidats

Jorge Herrera Fuentealba, artista plàstic membre del col·lectiu xilè holandès CAPA (Collective Automatic Painting, f. 1988).

Neco Beth, artista plàstic surrealitzant.

Lloc: Universitat de les Illes Balears. Edifici Sa Riera. Sala de Juntes. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Horari: De les 16 a les 20 hores.

Cal matricular-se pagant una matricula.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere