La UOC aposta per personalitzar els estudis i prova un pla pilot per acompanyar l’alumne 24 hores 7 dies la setmana
La universitat canvia la imatge i crea cinc marques corporatives en funció dels serveis que ofereix
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estrenarà el 24 d’octubre una nova imatge corporativa. El redisseny del logotip ha anat acompanyat de la creació de cinc submarques en funció dels serveis, més enllà de la docència i la recerca. Aquesta nova imatge va acompanyada d’un seguit de projectes que es basen en potenciar la internacionalització de la universitat, buscant aliances amb altres països, i la flexibilització i la personalització dels estudis que ofereix. Per aquest motiu, engega una prova pilot, en 8 graus i dos màsters, per a què els alumnes puguin tenir els seus professors disponibles, fins a 150 docents, 24 hores al dia 7 dies la setmana, i posar-s’hi en contacte fins i tot per Whatsapp.
Flexibilitzar els estudis i personalitzar-los en funció de les necessitats del ciutadà. Aquest és un dels objectius que es marca la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per als propers anys. Per això, a banda de donar opció de matricular-se d’assignatures lliures, aquest curs engega un programa per a què els professors estiguin disponibles 24 hores 7 dies la setmana, i els estudiants s’hi puguin posar en contacte fins i tot per Whatsapp. La prova pilot d’acompanyament i coaching, tal i com ho ha explicat el rector, Josep A. Planell, afectarà aquest curs 150 tutors de 8 graus i 2 màsters. ”Ens agradaria que el consultor dormís al llit del costat de l’estudiant”, ha dit Planell, però com que no és possible, es tira endavant un projecte per potenciar al màxim l’atenció als estudiants. Per Planell, no és ”descabellat” pensar que en un futur, un sistema d’intel·ligència artificial ajudi als estudiants per exemple, a resoldre dubtes, en base a unes preguntes que s’hagin pogut respondre en altres cursos. Planell defensa que això és atenció i no ”paternalisme” perquè es tracta que ”l’estudiant pregunti i treballi”. En la mateixa línia de la personalització dels estudis, la UOC també comença aquest any Formació Professional en línia amb 102 matriculats en quatre graus. Per a l’any vinent, s’ampliarà a quatre graus més. Una de les novetats d’aquesta oferta formativa és la possibilitat que els estudiants es matriculin cada mes, i per tant, puguin començar el curs el mes següent. Per Planell, començar cada dia representaria molta ”dificultat” però no cada mes.
Més globalització i internacionalització
La UOC també vol treballar per a la internacionalització i la globalització de la universitat, sent present a més països a través d’estudiants i convenis amb altres centres universitaris de països com Colòmbia, Xile, Perú i Mèxic. En l’àmbit de la recerca també es vol avançar i passar, dels 3,6 MEUR de finançament captat el 2016, un 189% més que al 2013, als 10 MEUR el 2020. Per aconseguir-ho també es vol que els investigadors de la UOC publiquin de mitjana 2,5 articles cada any. Actualment, la UOC està tirant endavant projectes com el TESLA, per acreditar la identitat de l’alumne en exàmens en línia, o l’EduCatalyst, que vol unir la pràctica innovadora a les escoles i la recerca.
La UOC torna a créixer en alumnes i oferta formativa
Després de tres cursos en què els estudiants havien anat disminuït, la UOC ha començat, el curs 2015-2016 la seva pròpia remuntada. Així, el 2012, hi havia 52.779 estudiants, el 2013-2014, 52.513 i el 2014-2015, 49.672. El 2015-2016, en canvi, ja van ser 54.937, un 12% més. La major part d’aquest estudiants cursen alguns dels graus que ofereix la UOC, i en una proporció més petita màsters. En graus i màsters, la UOC també ha anat creixent els darrers cursos. Aquest curs ja ofereix 21 graus, i per a l’any vinent en sumaran 4 més (Belles arts, Logopèdia, Ciències de la Salut i el Benestar i Relacions Internacionals. De màsters, aquest curs se’n poden cursar 43, i per a l’any vinent n’hi haurà 11 més, 5 de nova creació.
Desplegament a l’estat espanyol
El 40% dels alumnes que accedeixen a la UOC provenen de l’estat espanyol. Planell assegura que no hi ha reticències en els estudiants espanyols per triar la UOC, i per aquest motiu, aquest curs ja hi ha seu a Las Palmas de Gran Canaria i a Santa Cruz de Tenerife. Durant els tres propers anys, s’obriran seus a Palma, Saragossa, Galícia i a una ciutat de l’Andalusia oriental. Aquestes se sumaran a les de Benicarló, Bilbao, Vila-Real o Sueca que s’han desplegat els tres anys anteriors per completar les que ja existien a Barcelona, Castelldefels, Madrid, València, Sevilla i Ciutat de Mèxic. Nova imatge per al 2017Aquests projectes s’emmarquen dins els reptes que s’ha posat la UOC pel 2020, uns reptes que la universitat durà a terme amb una nova imatge corporativa. El dia 24 doncs, la UOC estrenarà logotip i cinc submarques que diferenciaran els serveis que presta: docència i recerca, (UOC R&I), formació lliure (UOC X), xarxa d’alumnes (UOC Alumni), formació a les empreses (UOC Corporate) i continguts audiovisuals (UOC Media).♦