“Life CerSuDS”: L’IEAMA-UPV participa en un projecte europeu de drenatge urbà a partir del pavimentat amb rajoles ceràmiques de baix valor comercial
Un equip d’investigadors de l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IEAMA-UPV) participa en el projecte europeu “Life CerSuDS” (Ceramic Sustainable Urban Drainage System), que té com a objectiu el desenvolupament i la implantació d’un nou paviment per al drenatge urbà, realitzat a partir de l’ocupació de rajoles ceràmiques de baix valor comercial, i que serà utilitzat en actuacions de reurbanització o regeneració de vies públiques.
A través d’aquest paviment permeable, es pot aconseguir disminuir el vessament superficial quasi en un 90%. A més, si aquest elevat percentatge s’emmagatzema, pot ser posteriorment reutilitzat per al reg de zones verdes.
Elevats percentatges d’eliminació de contaminants
Més avantatges derivats de la utilització d’aquesta tipologia de SuDS -sistemes de drenatge urbà sostenible- són, entre altres, la reducció de la contaminació difusa i la millora de la qualitat de les aigües pel que fa a altres sistemes tradicionals.
De fet, poden aconseguir taxes d’eliminació de contaminants superiors al 70% d’hidrocarburs, el 50% del fòsfor, el 65% del nitrogen, i el 60% en el cas dels metalls pesats.
Un projecte de tres anys de durada
El projecte, la durada del qual és de tres anys, està coordinat per l’Institut de Tecnologia Ceràmica de la Universitat Jaume I de Castelló. En ell, al costat de l’IEAMA-UPV, participen l’Ajuntament de Benicàssim (municipi pilot de l’estudi), el Centre Ceràmic de Bolonya, l’empresa CHM Obres i Infraestructures, EL Centro Tecnológico da Cerâmica e do Vidro de Portugal i la companyia Trencadís de Sempre.
La fi última de “Life CerSuDS” és la millora de la capacitat de les ciutats per a adaptar-se al canvi climàtic, promovent l’ús d’infraestructures verdes en la planificació urbana.
Per a açò, mitjançant el desenvolupament i implementació d’un demostrador amb un sistema de drenatge urbà sostenible, es procedirà a reurbanitzar un carrer de Benicàssim que presenta problemes de drenatge pluvial.
Fins al setembre de 2019
“Life CerSuDS” va arrancar la setmana passada amb la celebració de la primera reunió de socis en l’Institut de Tecnologia Ceràmica de la UJI, i finalitzarà al setembre de 2019. Consta de tres fases. En primer lloc, es definirà i dissenyarà el demostrador, en el qual els membres de l’IEAMA-UPV caracteritzaran hidràulica i hidrològicament el sòl de la via pública.
En la segona fase, durant les tasques de reurbanització, els investigadors de la UPV supervisaran l’execució de les obres des del punt de vista hidràulic, així com la instal·lació de la instrumentació necessària per a monitorizar el funcionament de la infraestructura: pluviòmetre, caudalímetres i sondes de temperatura, principalment. Finalment, tindrà lloc l’etapa de monitoratge del projecte.
Dos centres de recerca europeus determinaran la seua aplicabilitat en altres àmbits i indústries
Ignacio Andrés, investigador principal per part de l’IEAMA-UPV, indica que, a partir del monitoratge, s’analitzarà “com es redueixen tant la producció de vessament com els abocats aigües a baix”.
De la mateixa manera, assenyala que es realitzaran assajos de qualitat d’aigua per a determinar “com millora el sistema la qualitat d’aquests vessaments urbans” que es filtren a través seu. Així mateix, el professor Andrés destaca que la participació de dos centres de recerca europeus “determinarà si aquest sistema és replicable en altres indústries i àmbits d’actuació”.
Finalment, el projecte pretén demostrar que el paviment ceràmic permeable té una petjada de carboni reduïda el que, juntament amb les altres avantatges, ho converteix en una solució molt atractiva per a la rehabilitació i regeneració d’àrees urbanes.♦