Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comencen els Itineraris Formatius Específics per alumnes amb discapacitat intel·lectual lleu a 8 instituts de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

itinerari

El curs dels Itineraris Formatius Específics (IFE) per a alumnes amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada reconeguda durant l’ensenyament obligatori han començat aquest dilluns a 8 instituts d’arreu de Catalunya. Aquests estudis comencen com a pla pilot, amb una durada de 4 anys i amb una oferta de 100 places estan adreçats a joves d’entre 16 i 17 anys amb l’objectiu que puguin ser inserits al món laboral amb l’adquisició d’unes competències que els permetin ”viure dignament”. Un dels centres on s’imparteix l’IFE és l’INS Mollerussa, on han començat 9 joves que aprendran sobre la cura d’animals i els espais verds aprofitant els equipaments de l’escola, que compta amb hípica, granja de vedells i també horts i hivernacles. La cap d’estudis, Carme Rovira, ha destacat que a més a més, els nois podran ”interactuar” amb els altres alumnes que cursen els cicles formatius de la família agrària.

El primer any que s’implanten els IFE a Catalunya coincideix amb el curs acadèmic 2016-2017 i l’experiència pilot es porta a terme mitjançant 8 grups escolars amb una previsió d’oferta de 100 places que finalment ha comptat amb 78 alumnes matriculats. Es desenvolupa en 8 centres educatius de formació professional ordinaris i d’educació especial públics. L’oferta d’itineraris formatius específics, que s’adapten als diferents ritmes i possibilitats d’aprenentatge dels alumnes, ofereix dos perfils: un sobre ‘auxiliar en vendes i atenció al públic’, i l’altre sobre ‘auxiliar en cura d’animals i espais verds’. L’objectiu del Departament d’Ensenyament és garantir una oferta formativa a les persones amb discapacitat reconeguda que no estiguin en disposició de seguir els itineraris de formació professional ordinaris. D’aquesta manera, es vol donar resposta a les necessitats de qualificació i d’inserció laboral dels alumnes que ho requereixin, a fi de potenciar-ne l’autonomia personal. En paraules de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruíz, la jornada d’aquest dilluns és ”important” perquè aquesta oferta formativa ha de servir perquè els joves rebin un ”acompanyament en la transició a la via adulta”.

Contacte amb els animals i els espais verds a Mollerussa

En el cas de l’INS Mollerussa, la seva cap d’estudis, Carme Rovira, ha destacat que les condicions de l’equipament suposen un ”avantatge” pel fet que els alumnes podran entrar en contacte directe amb els animals i els espais verds. Al centre s’hi cursen 4 cicles de la família agrària, serveis socioculturals, i activitats fisicoesportives en medi natural, i dins d’aquests n’hi ha com els de jardineria o producció agropecuària. Segons Rovira, els alumnes de l’IFE s’integraran al treball de la resta dels alumnes i ha posat com a exemple la formació en hípica, ja que l’institut disposa de 26 cavalls i amb ells faran tasques com la neteja de les quadres o raspallar els animals. Una altra de les tasques que aprendran els joves serà la del treball en un hort o el manteniment de les plantes d’un hivernacle. Així mateix, visitaran periòdicament la granja de vedells i descobriran les tasques que s’hi porten a terme com l’alimentació del bestiar i la producció de llet. Tot plegat conjuntament amb la resta dels alumnes, i segons Rovira, d’aquesta manera es busca treballar la integració social, ja que a primer cop de vista, ”són alumnes que els manca confiança i els falta autoestima”, de manera que es pretén reforçar aquestes actituds en si mateixos.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere