Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Institut d’Estudis Catalans ratifica la nova ‘Ortografia’, que redueix a 15 el nombre d’accents diacrítics

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

IEC_DosJunts_COLOR

La institució defensa que es tracta d’una proposta “enraonada” i que s’ha acordat “per consens”

El ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha ratificat la nova ‘Ortografia de la llengua catalana’ que inclou la polèmica reducció del nombre d’accents diacrítics a només 15, un més dels proposats inicialment (sòl/sol). La institució ha defensat que es tracta d’una proposta “enraonada” i acordada “per consens” que no busca imposar-se de manera “taxativa”. Així, l’IEC esgrimeix que no és més que una actualització dels aspectes de l’ortografia que havien estat qüestionats i que ara s’integren en un sol tractat. El president de l’IEC, Joandomènec Ros, ha assegurat que és “positiu” que el català “generi rebombori” però considera que se n’ha fet “un gra massa”. “S’ha parlat de precipitació. La secció filològica ha treballat en la gramàtica durant 20 anys”, ha defensat Ros. S’obre ara un període de quatre anys perquè els canvis es coneguin i s’integrin.

Amb relació a la proposta d’‘Ortografia’ presentada a la sessió plenària del 29 de setembre, l’IEC ha introduït en la versió final només dos canvis. D’una banda s’inclou un quinzè accent diacrític pel monosíl·lab sòl/sol. De l’altra, el mot ‘erumpent’ no s’escriu més amb rr contràriament al que s’havia recollit en un inici. La institució ha atès i “valorat” tots els comentaris crítics rebuts, especialment els que els han fet arribar acadèmics i/o filòlegs, segons ha exposat la presidenta de la secció filològica de l’IEC, Maria Teresa Cabré, que ha defensat que en cap cas han actuat “des de la prepotència o l’autoritarisme”. Cabré ha aprofitat per negar que hi hagi hagut lluites internes a la secció per la qüestió dels diacrítics i ha insistit en el “consens” amb què ahir es va aprovar el document final al plenari de l’IEC (tots els vots favorables menys una abstenció). Tant el president de l’IEC, Joandomenec Ros, com Maria Teresa Cabré i també el responsable d’Ortografia de la secció filològica, Vicent Pitarch, han defensat la reducció d’accents diacrítics com una “evolució” normal de la llengua. En concret, Cabré ha indicat que aquesta proposta no ha sortit “del no res” sinó que és fruit “d’una demanda acumulada” a les oficines de l’IEC, que ha trobat oportú encarar coincidint amb el centenari de les normes ortogràfiques, i davant la imminència de l’acabament de la nova Gramàtica. Al seu torn, Pitarch ha destacat que han abordat la qüestió no amb l’ànim “d’embolicar més la troca” sinó d’intentar simplificar des dels principis de la “racionalitat i la reducció”. No obstant això, el nou document introdueix un nou matís quan estableix el “caràcter discrecional” del diacrític per aquelles ocasions en què sigui necessari. Al respecte, els responsables de l’IEC han detallat que s’acceptarà doncs l’ús d’accents diacrítics ja no inclosos en el llistat oficial en casos de transcripcions d’usos metalingüístics, en textos medievals, expressions puntuals o enunciats aïllats (titulars de premsa o etiquetes). El 3 de novembre està prevista a la seu de l’IEC una sessió informativa sobre la ‘Gramàtica’ i la ‘Ortografia’ a la qual estan convidats representants de l’àmbit de l’escriptura, de col·legis professionals, de departament de filologia de les universitats catalanes, d’institucions i de l’administració, entre d’altres. L’aplicació de la nova normativa es farà en acord amb el departament d’Ensenyament i altres estaments que han de fer “efectiva” la norma, ha explicat Cabré. El marge d’aplicació definitiva tindrà un període màxim de quatre anys que s’adapta al ritme propi de renovació dels llibres de text educatius. Durant aquest temps, i amb la normativa publicada ja a partir del 2017, l’IEC arribarà acords amb els diferents àmbits professionals i amb les administracions per anar implementant la obligatorietat de complir amb la normativa.

Els canvis en l’Ortografia

Entre els canvis més significatius que es proposen en l’’Ortografia de la llengua catalana’, són la reducció de la llista de mots amb accent diacrític, que es limiten només a 15 monosíl·labs (i no 14, com es preveia inicialment). Concretament, passaran només a accentuar-se bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos i sòl/sol. S’escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats, com adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel. També passen a portar guionet alguns mots compostos prefixats entre el prefix i un sintagma. Així, ‘exdirectora general’ passa a ser ‘ex-directora general’. En els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l’adverbi ‘no’, s’escriu un guionet únicament en els casos lexicalitzats. S’escriuen aglutinats i sense guionet un ‘sensepapers’, a ‘matadegolla’ i ‘clocpiu’, i aglutinats i amb guionet ‘déu-n’hi-do’ i ‘déu-n’hi-doret’.Els mots que porten ‘r’ passaran a portar doble ‘r’ quan el so apareix entre vocals precedit d’un prefix o d’un radical, tals com ‘arítmia’, que esdevé ‘arrítmia’, per exemple. En la ratificació, però, s’ha inclòs una modificació per al mot ‘erumpent’, que portarà només una ‘r’ atenent a raons etimològiques. Aiatol·là, blog o cànnabis, noves entradesA banda d’aquests canvis, s’han incorporat entrades noves com ‘aiatol·là’, ‘blog’ o ‘cànnabis’, i s’han modificat gràficament mots com ‘nietzschià’, que esdevé ‘nietzscheà’, o ‘sèquia’ que passa a ser ‘séquia’.També s’han resolt alguns dubtes en relació amb antropònims i topònims (Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Montgrony, Binibèquer) i en relació amb alguns neologismes i manlleus freqüents de grafia vacil·lant que encara no recull el DIEC. És el cas de lèxic patrimonial com ‘cotó-en-pèl’ o ‘menysestimar’; manlleus com ‘fitnes’, ‘gòspel’, ‘gruyère’, ‘off the record’; i compostos i derivats com ‘antisistema’, ‘contrarellotge’ i ‘sensesostre’.El 3 de novembre està prevista a la seu de l’IEC una sessió informativa sobre la ‘Gramàtica’ i la ‘Ortografia’ a la qual estan convidats representants de l’àmbit de l’escriptura, de col·legis professionals, de departament de filologia de les universitats catalanes, d’institucions i de l’administració, entre d’altres.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere