Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Sincrotró ALBA inaugura una nova línia de llum

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

SINCROTROALBA-AERIA

S’anomena MIRAS i està dedicada a la micro-espectroscòpia d’infraroig, una tècnica molt útil per a la biomedicina, l’arqueologia, la ciència de materials i la geologia, entre altres.

És la vuitena línia de llum que posa en marxa la infraestructura científica singular i la primera de fase II, sent ja una realitat el projecte d’expansió del Sincrotró ALBA.

L’esdeveniment d’inauguració ha comptat amb la presència de la Secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, i el Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Arcadi Navarro.

Ja ha acollit el primer experiment oficial amb investigadors de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), on van analitzar la penetració i distribució de diferents sistemes lipídics a les capes de la pell.

 

En una cerimònia al seu edifici el passat divendres 28 d’octubre, el Sincrotró ALBA ha inaugurat la seva nova línia de llum, MIRAS. A l’esdeveniment ha participat Carmen Vela, Secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, que ha destacat que la infraestructura “és fruit del treball i la col·laboració entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya, que han fet possible la creació i l’ampliació d’una ICTS única en el seu gènere a Espanya i la font de llum més important del Mediterrani. Una instal·lació que col·labora intensament amb la indústria i que promou l’atracció i retenció d’investigadors d’alt nivell”. També ha intervingut Arcadi Navarro, Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, remarcant que l’ALBA “és  exemple d’esforç, de recerca de frontera, de col·laboració i de flexibilitat”. La directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, ha insistit que “aquest és l’inici de l’ampliació de la infraestructura. El nostre objectiu és posar en marxa noves línies cada any per donar resposta a la comunitat científica “.

Dedicada a la micro-espectroscòpia d’infraroig, aquest nou laboratori de llum està disponible per a investigadors de l’àmbit públic i privat d’àrees tan diverses com la ciència de materials, la biologia i biomedicina, la geologia, l’arqueologia o el medi ambient, entre d’altres. Tal com ha detallat en la seva presentació el responsable de la línia de llum, Ibraheem Yousef, aquesta nova eina permet detectar i quantificar les molècules així com la seva distribució espacial. Per tant, és clau per definir la composició química dels materials a nivell molecular.

MIRAS és la primera línia de llum del Sincrotró ALBA que s’ha posat en marxa després de la seva inauguració amb les set línies de llum inicials. Va començar la seva construcció al 2014 i, després de la instal·lació dels seus components al túnel d’acceleradors i en la línia de llum, va començar a realitzar els primers experiments de prova a mitjans de 2016. El seu cost ha estat d’un milió d’euros, finançat amb fons propis del Sincrotró ALBA.

Ha realitzat el seu primer experiment oficial a meitat d’octubre amb investigadors de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) que van utilitzar la línia de llum MIRAS per analitzar com s’integren a les diferents capes de la pell uns sistemes lipídics que havien generat. Conèixer la localització i abast d’aquests sistemes permetrà transportar principis actius (de tipus farmacològic o cosmètic) fins a les diferents capes de la pell on han de realitzar la seva activitat.

Aquest experiment ha estat el primer dels que anirà acollint aquesta línia de llum al 2016, així com a la primera meitat de 2017 (l’avaluació d’experiments està sent realitzada actualment).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere