Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC coordina un projecte europeu centrat a crear noves tecnologies òptiques i fotòniques per al diagnòstic precoç de malalties

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upc

BE-OPTICAL està finançat amb 3,4 milions d’euros del programa Horizon 2020 de la Unió Europea 

Cristina Massoller i Meritxell Vilaseca, investigadores del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, coordinen el projecte europeu BE-OPTICAL, que permetrà crear noves tecnologies òptiques i fotòniques per obtenir imatges mes enllà de la longitud d’ona de la llum, on no s’ha arribat mai fins ara. L’instrumental clínic que es fabricarà quan finalitzi el projecte permetrà diagnosticar precoçment i amb precisió malalties coronàries i de l’ull. Massoller i Vilaseca coordinen un equip format per vuit centres de recerca, universitats i empreses de cinc països europeus entre els quals s’inclou l’Institut Max Planck d’Alemanya. BE-OPTICAL està finançat amb 3,4 milions d’euros del programa Horizon 2020 de la Unió Europea, dins les accions Marie Sklodowska-Curie (beques de recerca). 

El sector sanitari confia cada cop més en les tecnologies de la imatge per obtenir informació clau per al diagnosi precoç de malalties. La fabricació d’instrumental precís i eficaç que permeti, per exemple, poder captar imatges en alta resolució de l’interior cel·lular serà possible si els científics són capaços de superar la barrera de la longitud d’ona de la llum. Aquest és un  dels objectius de BE-OPTICAL, un projecte europeu coordinat per Cristina Masoller i Meritxell Vilaseca, dues científiques catalanes de la UPC al Campus de Terrassa.

El cor i els ulls

Les dues investigadores coordinen un equip de científics i industrials de vuit centres de recerca, universitats, empreses i hospitals d’Alemanya, França, Polònia, Regne Unit i Espanya, amb un pressupost de 3,4 milions d’euros amb el qual la Unió Europea ha dotat aquest projecte de quatre anys.

L’any 2019 els resultats dels treballs científics permetran haver superat la barrera de la longitud d’ona de la llum i, per tant, serà possible fabricar instrumental clínic capaç, per exemple, de generar imatges coronàries d’altra resolució, per substituir les tècniques actuals d’impulsos elèctrics amb les que s’obtenen aquestes imatges. També servirà per desenvolupar noves fonts de llum i sensors per poder observar l’ull d’una manera més acurada i obtenir, així, noves informacions per a la diagnosi precoç de cataractes, glaucoma i altres patologies de la retina.

Les proves experimentals en l’àmbit visual d’aquest projecte es realitzaran a l’Instituto de Microcirugía Ocular de Barcelona i al Davalor Research Center, ubicat al Campus de Terrassa. A l’Institut Max Plank d’Alemanya es treballaran in vivo les tècniques d’observació coronària amb ratolins. 

Cristina Masoller és professora del Departament de Física a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i investigadora del grup de Recerca de Dinàmica no lineal, Òptica no lineal i Làsers (DNOLL) de la UPC. Meritxell Vilaseca és professora del Departament d’Òptica i Optometria, a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), i investigadora del Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la UPC.

Els socis del projecte

El projecte BE-OPTICAL, coordinat per la UPC, té com a socis l’Institute of Physics de la Georg August University Göttingen i el grup  Biomedical Physics del Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organization, d’Alemanya; la Universitat de Sant Andrews, d’Escòcia, al Regne Unit; l’Instituto de Microcirugía Ocular, de Barcelona; el Centre Nationale de la Recherche Scientifique (CNRS), de França; la Uniwersytet Mikolaja Kopernika, de Polònia; la Universitat de Glasgow, a Escòcia, Regne Unit, i l’empresa alemanya fabricant d’instrumental òptic d’alta precisió PicoQuant.♦

Fotografia:  Equip d’investigadors del Campus de la UPC a Terrassa que treballa en el projecte europeu BI-OPTICAL.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere