Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

BCN Rocks: una app per descobrir el món de la geologia als carrers de la ciutat / Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ub 1

És ben conegut que la casa Milà —més popularment, la Pedrera— és un edifici d’una bellesa arquitectònica singular, construït per Antoni Gaudí i declarat patrimoni mundial de la UNESCO el 1984. Però potser el que no és tan conegut és que la Pedrera té una façana de pedra calcària micrítica amb fina textura subcristal·lina, i que es va edificar amb roques procedents de Vilafranca del Penedès, el Garraf i Ulldecona. El paviment de l’Ajuntament de Barcelona, per exemple, és de roques calcàries travertíniques molt poroses, mentre que la façana de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona està bastida amb pedra de Montjuïc, un gres quarsític del Miocè superior altament resistent a l’erosió i molt emprat en construcció.

Descobrir el tipus de roques de les façanes i paviments de l’entorn urbà i combinar l’interès pel món de la geologia, l’arquitectura i la història són els objectius principals de l’app BCN Rocks, una aplicació per a dispositius mòbils intel·ligents que convida a descobrir la ciutat de Barcelona des d’una nova perspectiva científica i cultural.

BCN Rocks és una proposta didàctica basada en els nous usos del territori urbà. Està impulsada per la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO). 

BCN Rocks: la ciutat com a espai de descoberta de la geologia

Aquesta aplicació, dirigida a joves estudiants i al públic en general, convida a descobrir Barcelona amb els ulls del món de la geologia. Sense haver d’endinsar-se en els edificis, el nou recurs didàctic facilita la identificació del material geològic (tipus, gènesi, etc.) de les façanes i els paviments d’algunes de les construccions més emblemàtiques, i incideix en el coneixement de la història arquitectònica de la ciutat al llarg de les seves etapes històriques principals, des de la Bàrcino romana fins a l’actualitat.

BCN Rocks mostra al públic general la importància i incidència de la geologia en el nostre entorn més proper, i aposta per l’ús de l’hàbitat urbà com a escola activa de coneixement sobre el món de la geologia, lluny de les visions més estàtiques sobre l’ensenyament de disciplines científiques. Mitjançant les dades relatives a les roques de les façanes i els paviments del nostre entorn, l’aplicació vol apropar el món de la geologia a tots els usuaris mentre exploren el seu contingut i juguen amb els seus interactius i rutes.

Un ruta per la geologia des del passeig de Gràcia fins al barri Gòtic

BCN Rocks, que ha estat presentada en diversos congressos científics i docents al llarg del 2016, ha culminat una fase inicial de desenvolupament amb rutes seleccionades pel centre de Barcelona (passeig de Gràcia, plaça de Catalunya i barri Gòtic), que inclouen edificis emblemàtics i de gran projecció històrica com ara el Palau Robert, la Pedrera, l’Ajuntament de Barcelona, el Palau de la Generalitat o l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.

Aquesta iniciativa, adaptable a altres barris i ciutats, és una plataforma de difusió de la ciència i de la cultura científica que integra cultura i innovació per promoure l’esperit crític, la comprensió del mètode científic i l’interès social per la ciència, la tecnologia i la innovació com a base del progrés. L’app BCN Rocks, elaborada amb la participació de l’empresa FUSTA, està disponible en català, castellà i anglès, i és accessible des de les plataformes GooglePlay i AppStore♦

Enllaços per poder-se descarregar l’app:

IOS: https://itunes.apple.com/es/app/bcn-rocks/id1090824521?mt=8

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=edu.ub.bcnrocks&hl=es_419

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere