Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Setmana de la Ciència inclou 300 actes de divulgació científica i tecnològica a més de 50 localitats catalanes

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 pp

S’organitza un nou concurs d’Instagram i tornarà a estar disponible en línia el joc interactiu de ciència RYM

La Setmana de la Ciència, que se celebrarà a partir d’aquest divendres i fins al 20 de novembre, inclou prop de 300 actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic, sobretot conferències taules rodones i jornades de portes obertes, a més de 50 localitats arreu de Catalunya. Així mateix, la Setmana de la Ciència, que enguany arriba a la seva 21a edició, organitza un nou concurs d’Instagram i tornarà a estar disponible en línia el joc interactiu de ciència RYM de format pregunta-resposta. La Setmana de la Ciència, que està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i compta amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement, oferirà un ampli ventall d’activitats multidisciplinàries de divulgació cientificotecnològica a tot el territori català, fonamentalment conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos i tallers i exposicions, accessibles gratuïtament per molts diversos públics. La Setmana de la Ciència compta amb el suport de nombroses institucions i entitats del sistema català de recerca i innovació, prop de 100 en aquesta edició i entre les quals s’inclouen les 12 universitats de Catalunya. L’SC’16 pren com a eixos temàtics centrals els llegums, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional dels Llegums; la cartografia, per l’Any Internacional del Mapa; i la relació global/local, per l’Any Internacional de l’Entesa Mundial. Aquests temes es proposen com a fil conductor de fons, tot i que sense excloure’n cap altra temàtica. Enguany, la Setmana s’inaugura al Parlament de Catalunya aquest divendres amb la conferència ‘Mecenatge científic: experiències globals, reptes de país’, a càrrec d’Antoni Plasència, director general d’ISGlobal. L’acte inaugural anirà seguit, al mateix Palau del Parlament, d’un dels esdeveniments centrals de la SC16: la jornada Mecenatge i finançament de la recerca, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació amb el suport del Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT). La jornada analitzarà el present, el futur i la visió política actual del mecenatge i la seva fiscalitat, així com els diferents mecanismes de finançament de la recerca existents al nostre país, amb la participació de científics, professionals del sector financer, periodistes i diputats dels diferents grups parlamentaris del Parlament.

Més de 12.000 alumnes i 100 investigadors el Dia de la Ciència a les Escoles

Un dels grans reptes d’aquest esdeveniment és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO. Amb aquest objectiu, l’SC’16 acollirà un any més el Dia de la Ciència a les Escoles, que s’emmarca dins el programa Ciència i Aula, impulsat per l’FCRi, juntament amb el Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Barcelona i Obra Social ‘la Caixa’, entre d’altres entitats. Així, dimecres que ve, més de 100 investigadors realitzaran conferències divulgatives de forma simultània a centres d’educació secundària d’arreu Catalunya i instal·lacions preparades per ubicar alhora diferents escoles. Més de 12.000 alumnes i 600 professors de 200 centres educatius catalans hi participen enguany. Des del 2003, el Dia de la Ciència a les Escoles ha estat seguit per més de 143.000 estudiants d’ESO i Batxillerat, 7.300 professors i 1.500 escoles, implicant a més de mil científics com a conferenciants.

Concurs d’Instagram i joc científic RYM

Enguany, s’ha convocat la segona edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram. El concurs està obert a qualsevol persona que participi en una de les activitats programades. Les imatges han de ser inèdites i s’ha d’esmentar el nom i data de l’acte i etiquetar-les com a #fotoSC16. El guanyador rebrà com a premi una tauleta Samsung. D’altra banda, es podrà accedir de nou al joc RYM (Research Your Mind), de format pregunta-resposta, disponible per a dispositius mòbils, navegadors web (www.rym.cat) i Facebook. El RYM, concebut per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys, permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents camps científics a través de 400 preguntes.

Passejades per la Ciència i la Història

Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen dues Passejades per la Ciència i la Història. Concretament, les que tindran lloc per Barcelona i Girona, que permetran descobrir la ciència i la història relacionada amb les dues ciutats. Els itineraris duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere