Programa educatiu internacional TPM: vint-i-cinc anys potenciant la donació d’òrgans per salvar més vides arreu del món / Universitat de Barcelona
Avui en dia, només un 10 % de la població mundial que ho necessita té accés a un trasplantament, una tècnica mèdica molt desenvolupada amb grans beneficis per als receptors. Impulsar la formació d’experts en l’àmbit de la donació i el trasplantament d’òrgans, teixits i cèl·lules humanes és l’objectiu principal del programa educatiu internacional Transplant Procurement Management (TPM), un referent mundial en la formació de professionals sanitaris en aquest àmbit que ha instruït prop de 13.000 experts de cent països d’arreu del món d’ençà que va ser creat el 1991, en el marc docent de la Universitat de Barcelona.
Un referent mundial en la donació d’òrgans i de teixits per al trasplantament
Aquest programa educacional i formatiu, que vol potenciar la quantitat, la qualitat i l’eficàcia de la donació i el trasplantament mitjançant la formació especialitzada, està dirigit per Martí Manyalich, professor del Departament de Cirurgia i Especialitats Medicoquirúrgiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, president de la Fundació DTI – Donation & Transplantation Institute, amb seu al Parc Científic de Barcelona, i assessor de trasplantaments de l’Hospital Clínic de Barcelona. Des de fa vint-i-cinc anys, l’equip del professor Manyalich treballa per desenvolupar i exportar el model espanyol de donació d’òrgans per a trasplantaments, que s’ha consolidat com a líder mundial en aquest àmbit.
En aquest escenari, el TMP celebrarà el seu 25è aniversari en un acte institucional que tindrà lloc el dilluns 14 de novembre, a les 11 hores, a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Presidirà l’acte el rector en funcions, Jordi Alberch, i hi participaran el professor Martí Manyalich; Eduard Martín, metge adjunt i responsable de formació de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT); Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), i Ricard Valero, director acadèmic del TPM. En el marc de l’acte, també està prevista la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Fundació TPM-DTI i l’Hospital 303 de Nanning (Xina).
Potenciant la donació d’òrgans per salvar més vides
El programa TPM, que adapta els cursos a les necessitats específiques de cada país, comprèn els títols de màster, postgrau i certificats d’especialització en totes les modalitats de formació. Actualment, s’imparteix en espanyol, anglès, francès, italià i portuguès, i ha facilitat la creació d’una xarxa internacional de professionals altament qualificats que han donat un suport a la millora dels programes de donació d’òrgans en països d’Europa, Amèrica, Austràlia i Àsia, amb un interès especial per contribuir a incrementar la taxa de donació en països on encara és molt baixa. Els continguts dels cursos, que s’actualitzen constantment, inclouen un ampli ventall de materials d’ensenyament, amb el seu propi programari i un equip tècnic especialitzat per a les sessions pràctiques.
En col·laboració amb altres socis europeus, el TPM ha impulsat el Programa europeu de formació sobre la donació d’òrgans (ETPOD), cofinançat per la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea. A més, és la formació oficial en l’àmbit de la coordinació de trasplantaments de l’Agència de la Biomedicina de França, el Centre Nacional de Trasplantaments d’Itàlia i l’Autoritat per als Serveis de Sang i Trasplantament del Ministeri de Salut de Portugal. El programa TPM va ser distingit el 1994 amb el reconeixement de la Comissió de Trasplantaments del Consell d’Europa, i el 2008 va ser premiat per la Societat de Trasplantaments (TTS) en reconeixement a l’educació i la formació en aquest àmbit de la biomedicina.
Sense donant no hi ha trasplantament
En termes de solidaritat, la mort d’un donant significa la continuació de la vida per a un possible receptor en espera d’un òrgan compatible. En el conjunt de la societat, el procés de la donació permet donar un valor afegit a un òrgan o teixit d’una persona un cop ha mort.
Incrementar la donació en el món, evitar el tràfic d’òrgans, millorar la qualitat de vida de la societat i donar suport a la medicina regenerativa són les coordenades de referència de la Fundació DTI- Donation & Transplantation Institute, una entitat privada sense ànim de lucre, fundada el 2008 i presidida pel professor Martí Manyalich. El 2010, el TPM es va unir a la Fundació DTI com a programa educatiu internacional de l’entitat.
La Fundació vol donar resposta a les necessitats de molts països del món en el desenvolupament de la donació i els transplantaments d’òrgans, teixits i cèl·lules. Així, assessora, forma i dóna suport a professionals d’entitats públiques i privades de l’àmbit internacional per enfortir la recerca, els programes, les xarxes i els serveis de donació i transplantaments d’òrgans, teixits i cèl·lules, amb un interès especial per contribuir a millorar la taxa de donació en països on encara és molt baixa.
Potenciar la donació d’òrgans a Egipte, el Líban i el Marroc
La Fundació DTI ha impulsat el Programa de Postgrau Euromediterrani de Donació i Trasplantament d’Òrgans (EMPODaT), un projecte TEMPUS liderat pel professor Martí Manyalich i finançat per l’Agència Executiva en l’Àmbit Educatiu, Audiovisual i Cultural (EACEA) de la Comissió Europea. EMPODaT, que va durar del 2013 al 2015, tenia per objectiu millorar la donació i el trasplantament d’òrgans a Egipte, el Líban i el Marroc, mitjançant la formació de professionals sanitaris en aquest camp i el desenvolupament de sistemes sostenibles de trasplantament d’alta qualitat en països euromediterranis.
En conjunt, dotze experts docents i setanta-tres estudiants s’han pogut formar en l’especialitat de donació i trasplantament d’òrgans gràcies a EMPODaT. Actualment, el programa té continuïtat a la Universitat del Caire (Egipte) mitjançant el Professional Training Program in Organ Donation and Transplantation (PTPODaT). En el cas del Líban, EMPODaT s’ha centrat a potenciar la sensibilització social i les activitats de donació i trasplantament, fet que ha comportat una millora en els indicadors relacionats amb aquesta especialitat mèdica en aquest país mediterrani.
Altres projectes europeus actius impulsats per la Fundació DTI són EUDONORGAN (2016-2019), liderat per la Universitat de Barcelona i la Fundació Bosch i Gimpera, que té l’objectiu d’incrementar la sensibilització social respecte a la donació d’òrgans a la Unió Europea i els països veïns; EU-CHINA KeTLOD (2016-2018), promogut per la Universitat de Barcelona per enfortir la col·laboració amb la Xina en matèria de donació d’òrgans, i SeeLife (2016-2018), un programa formatiu i educacional que s’aplica en l’àmbit territorial de Letònia i Bulgària.♦
Fotografia: La Fundació DTI – Donation & Transplantation Institute, amb seu al Parc Científic de Barcelona, és una entitat privada sense ànim de lucre, fundada el 2008 i presidida pel professor Martí Manyalich.♦