Solucions tecnològiques d’avantguarda de la UPC, en el Congrés Smart City Expo World
L’Smart City Expo World Congress (SCEWC), l’esdeveniment més important sobre ciutats intel·ligents que té lloc a Barcelona, comptarà enguany amb la presència de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que en un estand, a través del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC), presentarà un seguit d’innovacions i solucions tecnològiques en aquest àmbit. Microcities (les futures estacions multimodals de transport i serveis urbans), Parkfinder (una ‘app’ integrada als vehicles per localitzar places d’aparcament disponibles) o Mashi, el robot que fa ‘selfies’, són algunes d’aquestes tecnologies ‘smart’.
Barcelona acollirà, del 15 al 17 de novembre, al recinte firal de Gran Via, la sisena edició de la principal cimera mundial sobre ciutats intel·ligents, l’Smart City Expo World Congress (SCEWC). De la mà del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) presentarà en el seu estand (núm. 633 carrer F, hall P2) les seves capacitats tecnològiques en àmbits com la mobilitat intel·ligent, els vehicles elèctrics, la planificació urbana i la ciència de dades. Igualment, exposarà solucions en àrees com ara les comunicacions, la salut, les energies renovables i la gestió de residus, i també mostrarà innovacions en gestió d’emergències i en xarxes intel·ligents. Les solucions que es dissenyen a la UPC tenen aplicacions en els camps de la mobilitat, la seguretat, la connectivitat, la gestió de l’energia, el medi ambient i la governació i en la vida de les persones.
L’estand de la UPC es comparteix amb el projecte europeu Echord++, en el qual treballa l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), centre de recerca mixt de la UPC i el CSIC. Echord++ promou la interacció entre fabricants de robots, investigadors i usuaris. Els visitants del Congrés podran conèixer ARSI i SIAR, dos prototips robòtics creats per ajudar en la inspecció i el manteniment del clavegueram de les ciutats. Una tecnologia que, previsiblement, estarà operativa i disponible per fer aquestes tasques a partir de l’octubre de 2018.Tots dos, juntament amb ROBODILLOS, van recórrer al juliol passat el subsòl de Barcelona en unes proves pilot que van testar la seva capacitat de mobilitat, autonomia i comunicació (vegeu informació relacionada).
En el terreny de les infraestructures i les utilitats ciutadanes, a l’estand de SEAT (núm. 340, situat en el pavelló 2C del recinte firal), es presentaran diferents solucions desenvolupades en el marc del hub de recerca i innovació en mobilitat urbana CARNET (creat per la UPC, SEAT i Volkswagen Group Research), com ara:
Microcities, un projecte per facilitar la mobilitat autònoma de les persones i convertir els aparcament tradicionals en centres de serveis a la ciutadania, als mitjans de transport i a la mobilitat. En aquests centres es combinen infraestructures de transport, zona de serveis als vehicles, aparcament i serveis per a l’usuari. Faciliten la màxima accessibilitat als principals nodes d’interès de la ciutat, ja que funcionen també com un intercanviador multimodal del vehicle propi al tren, metro, bicicleta, cotxe compartit i vehicles elèctrics. De fet, s’ha estudiat implantar el sistema a Barcelona, realitzant un registre d’informació i de visualització. En aquest sentit, s’ha creat un mapa interactiu on es podrien localitzar els principals espais microcity. El projecte, que es pot replicar en moltes de les regions metropolitanes contemporànies, l’ha desenvolupat un equip del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori, vinculat a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC, coordinat per Carles Llop, juntament amb SEAT i Volkswagen Group Research.
Parkfinder, una aplicació mòbil integrada als vehicles que permet localitzar places d’aparcament disponibles en temps real. El prototip l’han dissenyat SEAT i l’InLab de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC en el marc de CARNET (creat per SEAT i la UPC). Gràcies a un acord de SEAT amb l’Ajuntament de Barcelona i amb Cellnex Telecom, aquest projecte pioner permet que el SEAT Ateca Smart City Car enviï les dades sobre places d’aparcament disponibles a la plataforma iCity de la ciutat de Barcelona. Alhora, aquest servidor transmet la informació a l’app Parkfinder i indica al conductor la seva ubicació en un mapa. El projecte ha estat coordinat des de la UPC per Josep Casanovas.
D’altra banda, dins del mateix àmbit d’infraestructures i utilitats ciutadanes, a l’estand de la UPC s’exposaran aquests altres projectes, com ara:
CIGO!, una plataforma de gestió de mobilitat, creada per l’spin-off de la UPC Sparsity Technologies juntament amb el grup de recerca Data Management (DAMA-UPC), que dóna l’opció a les ciutats d’integrar al cloud totes les dades de què disposen, amb l’objectiu de millorar la seva eficàcia operacional. Aquesta innovació, actualment, s’està implementant en quatre projectes de manera paral·lela conjuntament amb Turisme de Barcelona, el RACC, SEAT i Barcelona de Serveis Municipals. Es tracta d’un projecte liderat per Josep Lluós Larriba.
FertileCity II, un projecte d’agricultura urbana vertical centrat a investigar la integració de fluxos d’aigua, energia i CO2 en hivernacles de cobertes d’edificis. És la continuació d’un projecte anterior per crear un sistema de producció hortícola a través d’eines multidisciplinàries incloses les experimentals de laboratori, a escala real, instrumentació i contrasts mitjançant simulacions numèriques. Aquesta segona versió del projecte se centra en la connexió bidireccional entre hivernacle i edifici, i en aspectes constructius, arquitectònics i de planejament. El projecte, coordinat pel grup de recerca Sostenipra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), està impulsat pel grup de recerca Mecànica i Nanotecnologia de Materials de l’Enginyeria de la UPC, sota la coordinació d’Alejandro Josa, i amb col·laboració dels Departaments d’Enginyeria Civil i Ambiental, d’Enginyeria de Projectes i de la Construcció i de Tecnologia de l’Arquitectura de la UPC i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat (IRTA).
El robot que fa ‘selfies’
Un altre dels reclams de la UPC al Congrés serà Mashi, el robot que fa selfies. Creat per l’investigador Dennys Paillacho, Mashi és un prototip de fabricació i aspecte molt senzills que promet convertir-se en la millor excusa per a que l’estand de la Universitat esdevingui un dels espais preferits del Congrés per fer networking. “La ciutat la fan intel·ligent els ciutadans. Treballem amb el concepte d’smart citizens i aquí és on té cabuda aquest prototip, que és un robot que fa un servei a la gent”, explica Cecilio Angulo, investigador del Grup de Recerca en Enginyeria del Coneixement de la UPC, que integra l’equip que ha donat forma a Mashi.
En l’àmbit de la salut, l’inLab de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), sota la coordinació de Josep Casanovas, i el grup de Modelització i Simulació Discreta de Sistemes Biològics de la UPC donaran a conèixer un innovador model informàtic que estudia la transmissió de la tuberculosi i la seva difusió en contexts socioeconòmics determinats. El sistema ha estat testejat al districte barceloní de Ciutat Vella, el qual presenta una incidència de tuberculosi comparable a la d’alguns dels països més afectats del món per aquesta malaltia. Aquest projecte ajuda a incrementar les estratègies de salut pública, ja que permet modelar l’expansió de la malaltia i ajudar a eradicar-la. Col·laboren també en el projecte la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol, el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
Un altre projecte que s’exposarà és l’iCOAST, un prototip de sistema d’alerta per predir, amb una antelació de fins a vuit dies, els danys causats per temporals extrems al litoral del territori català. En el desenvolupament d’aquest projecte, coordinat pel Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) de la UPC, hi han participat també l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil, el Coastal and Marine Research Centre de la University College de Cork, l’associació Technology for Humanitarian Assistance, Cooperation and Action i Soluciones Ingeniería Marítima Operacional (informació relacionada).
La UPC, soci col·laborador
La UPC, a través del seu centre tecnològic CIT UPC, és soci col·laborador de l’organització del Congrés en qualitat acadèmica i de recerca. En aquest sentit, durant els tres dies del Congrés, el personal docent i investigador, l’estudiant i els alumni de la UPC tenen descompte per a l’entrada ‘Delegate Congress & Trade Fair 3 days’, tant per accedir a la zona expositiva com a la zona de conferències.
L’Smart City Expo World Congress 2016 comptarà amb més de 600 ciutats convidades, 576 empreses expositores i 412 ponents, i es preveu que el visitin prop de 14.000 persones. ♦