Els agents culturals suspenen les polítiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de l’any 2015
Després d’anys de retrocés dels indicadors sobre la situació del sector cultural es comença a detectar un canvi de tendència en alguns àmbits, segons constata l’informe Estat de la Cultura i les Arts del CoNCA. Teatre, cinema i sector editorial són els tres entorns que han crescut en facturació, ocupació i/o vendes entre el 2014 i el 2015, i que aporten “esperança” en l’estabilitat i la recuperació general d’un sector que voldria tornar a la situació del 2008, abans de la crisi. Per contra, el sector musical i els museus no donen senyals de recuperació. El món de la cultura celebra però troba insuficient el “lleu” increment de les aportacions dels pressupostos públics dels darrers dos anys. Els agents culturals, a més, “suspenen” la política realitzada pel Departament de Cultura al llarg del 2015.
Entre el 2013 i el 2014 el sector cultural va guanyar 2.375 empreses, 645 treballadors i 288 milions de Valor Afegit Brut (VAB) generat. Xifres per a una “esperança” tímida, a parer del CoNCA, més pel que representen de canvi de tendència que per la situació del sector en termes absoluts. Segons l’informe ‘Estat de la cultura i les arts’ que l’ens ha presentat aquest dijous, el 2015 va finalitzar amb un increment del 5,3% de la facturació del sector editorial i un 8,3% més d’espectadors i un 10,4% més de recaptació als cinemes. Com a repunt més destacat, però amb dades corresponents als anys 2013-2014, el teatre va incrementar la facturació en un 18,5%. La creu d’aquest escenari és el sector musical, que continua en tendència decreixent: el 2015 van caure tant el nombre de concerts (4,2% menys) com el d’assistents(-4%), i la indústria discogràfica va marcar un mínim històric de facturació de 8,6 milions d’euros, una caiguda del 15,6% respecte el 2014. Tampoc millora l’assistència a museus, que el 2014 van perdre un 6,1% de visitants. Amb tot, tant el president del CoNCA, Carles Duarte, com la vicepresidenta primera, Gemma Sendra, han considerat avui que cal mirar amb optimisme les dades d’aquest nou informe, en la mesura que apunten a una “aturada de la davallada en alguns sectors”, i que donen “esperança envers una certa estabilitat que podria permetre començar a remuntar”. Els responsables de l’ens admeten que s’està lluny de la situació del sector de l’any 2008, prèvia a la crisi, i que la millora és encara “lleu”. En aquest sentit, des del CoNCA insisteixen a reclamar el 2% del pressupost de la Generalitat per a la cultura, i reiteren que el pes d’aquest sector en l’economia catalana representa un 1,9% del Valor Afegit Brut (VAB), “lleugerament per sobre de l’agricultura”. “Hem de reivindicar la potència del sector cultural”, ha reclamat Gemma Sendra.
Enquesta als actors culturals
A través d’una exhaustiva enquesta feta a diversos actors del sector cultural, i que s’ha inclòs a l’informe del CoNCA, l’ens detecta una percepció negativa d’aquests agents respecte el que ha succeït el 2015 en l’àmbit de les polítiques culturals. En concret, el sector puntua amb un 4,1 sobre 10 la política realitzada pel Departament de Cultura. A tenor de l’enquesta, el CoNCA constata que “existeix un distanciament” entre els objectius dels agents culturals i els de l’administració. Per uns la prioritat seria garantir l’accés dels ciutadans a la cultura, mentre que pels altres seria “centrar la seva acció a reforçar la identitat nacional, promoure la internacionalització i preservar i difondre el patrimoni”.
Un CoNCA “en funcions”
Carles Duarte ha recordat que el plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts està en certa manera “en funcions” des del passat mes de juliol, quan per llei s’hauria d’haver renovat el 50% dels seus membres. En comissió parlamentària, Duarte ja va expressar aleshores la seva intenció de no renovar al capdavant de l’ens, i avui ha insistit que no hi optarà. La renovació, han explicat, es troba encallada fins que el Parlament aprovi la Llei d’acompanyament dels pressupostos, que ha de clarificar el règim de vinculació laboral dels membres del CoNCA, i decidir tant el model de retribucions com el sistema d’incompatibilitats. Duarte ha apostat per la flexibilitat en aquest punt i per no tornar a l’anterior sistema de dietes, mantenint una retribució fixa. Duarte ha instat les institucions responsables a accelerar aquest tràmit perquè es pugui fer el relleu al CoNCA el més aviat possible. “La implicació i el compromís hi és tot, però jo preferiria que els nous Premis Nacionals de Cultura els escollís un CoNCA renovat”, ha il·lustrat Duarte. Al seu torn, Gemma Sendra, ha apuntat que en aquest trànsit resta pendent “acabar de consolidar quin és el model del CoNCA”, posar sobre la taula si es recupera o no la potestat de concedir subvencions, i si es manté la “mirada polièdrica” i fiscalitzadora sobre el sector “que la política del dia a dia del departament de Cultura no permet”.♦