Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els universitaris catalans es mobilitzen per reclamar la gratuïtat dels estudis

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Imagen1

El president de l’ACUP fixa com a primer pas rebaixar les taxes i equiparar els preus de graus i màsters

Els universitaris catalans es mobilitzen aquest dijous per reclamar la gratuïtat dels estudis. Els estudiants tornen a sortir al carrer, amb motiu del Dia Internacional de l’Estudiant Universitari, per denunciar els preus “abusius” de les matrícules i per defensar la universitat pública. El president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Sergi Bonet, ha fixat com a prioritats immediates rebaixar les taxes per situar-se a la mitjana de l’OCDE i equiparar els preus de graus i màsters. “No pot ser que la segona etapa sigui més cara perquè se seleccionen els estudiants en relació al poder adquisitiu”, ha criticat Bonet. A les dotze del migdia, els universitaris han aturat l’activitat per llegir el manifest que qualifica aquestes dues mesures com a “urgents”. “Són mesures d’urgència per revertir l’actual situació causada per les retallades i són el primer pas del camí cap a la gratuïtat de l’educació superior”, afirmen.

L’horitzó final per als estudiants és aconseguir que els estudis universitaris siguin gratuïts i fan un seguit de propostes per començar a caminar cap a aquest objectiu. Al manifest unitari, que han llegit a universitats d’arreu del país a les dotze del migdia, situen com a mesures “urgents” rebaixar els preus de les taxes universitàries un 30%. “Sense que en cap cas això vagi en detriment del finançament de les universitats”, afegeixen. Els estudiants critiquen que el decret de preus el 2011 va comportar una apujada del cost de les matrícules que ha tingut com a conseqüència que l’accés als estudis superiors sigui “menys equitatiu”. “Ni tots els estudiants que accedeixen a la universitat ho fan en les mateixes condicions ni tots els estudiants hi tenen accés”, critiquen al manifest. Una altra de les mesures immediates que reivindiquen és l’equiparació dels preus de graus i màsters. “El fet que les dues etapes d’aquesta carrera universitària no tinguin les mateixes condicions d’accés fa que no tothom tingui les mateixes oportunitats; actualment, des d’un punt de vista socioeconòmic, veiem que obtenir un títol de grau és més accessible que un de màster per les capes més desafavorides de la societat”, critiquen. Per això, reclamen que s’igualin els preus i que vagi acompanyat d’un sistema de beques i ajuts més potent i equitatiu. “La comunitat educativa catalana hem sortit al carrer unida per una mateixa reivindicació, la gratuïtat de la universitat. Això demostra la urgència que hi ha per fer efectives les nostres demandes, ja fa masses anys que les universitats estan en una situació de precarietat insostenible”, conclou el manifest que insta la Generalitat a atendre les reivindicacions. “La nostra veu fa temps que està sent ignorada, s’està relegant l’educació superior al final de la llista de prioritats del Govern”, critiquen.

Suport total als estudiants

El president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la UdG, Sergi Bonet, ha recolzat “totalment” les demandes dels estudiants i ha recordat que van en la línia del manifest conjunt aprovat aquest octubre pels rectors de les universitats catalanes. Els màxims responsables de les universitats reclamen, també, l’equiparació de preus de grau i màster, una rebaixa de taxes per situar-se a la mitjana de l’OCDE (que suposaria una reducció del 40% al preu de la matrícula actual) i una reformulació del sistema de beques perquè deixi de ser “injust i desigual”. A diferència de mobilitzacions anteriors, els universitaris han decidit organitzar una jornada “lúdico-reivindicativa” sense convocar una vaga. Al llarg del dia hi ha debats, xerrades i manifestacions. “Hem passat de la protesta a la proposta”, ha explicat el portaveu del Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC) a la UdG, Pau Turró. Bonet els ha animat a no abandonar la protesta. “Està molt bé tenir una actitud proactiva però no oblideu mai la protesta per perseguir les vostres reivindicacions”, ha dit el president de l’ACUP que ha participat a la roda de premsa que el SEPC i el Consell d’Estudiants de la UdG ha fet aquest dijous al matí per explicar les demandes. El coordinador general del Consell d’Estudiants, Pau Parals, ha detallat que les reivindicacions s’articulen en cinc eixos: que la universitat sigui popular, pública, de qualitat, antipatriarcal i catalans.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere