Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Sis investigadors del Clínic figuren al rànquing dels millors del món

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

research

Són els doctors Joan Bladé, Jordi Bruix, Elías Campo, Josep Dalmau, Josep M. Llovet i Eduard Vieta

Sis investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona i l’IDIBAPS figuren al rànquing dels científics més citats que publica Clarivate Analytics (abans Thomson Reuters). Així, el Clínic-IDIBAPS se situa com la institució sanitària a l’Estat que més investigadors té en aquest rànquing. Es tracta dels doctors Joan Bladé, Jordi Bruix, Elías Campo, Josep Dalmau, Josep M. Llovet i Eduard Vieta. A la llista apareixen els 3.000 noms més rellevants del món de 21 camps de la ciència i les ciències socials, que van des de la medicina clínica i les neurociències, fins l’agricultura, economia o medi ambient. D’aquests, 56 són investigadors que treballen en institucions a Catalunya i l’Estat.

El rànquing del 2016 se centra en la recerca realitzada en els darrers anys i per elaborar-la s’han avaluat els articles publicats revistes científiques i de ciències socials indexats a la Web of Science Core Collection entre els anys 2004 i 2014. Només s’han considerat aquells articles que estan entre l’1% dels més citats per camp i any a la Web of Science, els denominats ‘Highly Cited Papers’. “El fet de pertànyer a aquesta llista, és motiu d’orgull per nosaltres com a investigadors, i per a la nostra institució, ja que significa que la recerca que duem a terme és considerada d’especial rellevància entre els nostres companys”, explica el doctor Elías Campo, que també és el Director de Recerca de l’Hospital Clínic. La investigació biomèdica ha estat històricament una de les prioritats de l’Hospital Clínic, ja que una bona recerca acaba revertint en una millor assistència. Fa just vint anys es va crear l’IDIBAPS, el consorci de recerca del Campus Clínic. En aquest temps, l’elevada producció científica i la seva qualitat l’han convertit en el principal centre d’investigació biomèdica de l’Estat. L’any passat, els seus 475 investigadors acreditats van publicar prop de 1.100 articles científics, amb un factor d’impacte total de 6.150 punts. A l’IDIBAPS hi ha 105 grups de recerca que s’aglutinen en 5 grans àrees, les quals treballen per impulsar la recerca translacional, la innovació i l’avenç tecnològic en el camp de la biomedicina.

Joan Bladé

El doctor Joan Bladé és el responsable de la Unitat Amiloïdosis i Mieloma a l’Hospital Clínic de Barcelona i cap del grup de recerca de l’IDIBAPS Mieloma i altres gammapaties monoclonals. La seva recerca se centra en l’estudi de mecanismes de progressió del mieloma múltiple i l’amiloïdosi AL sistèmica. Va encapçalar el grup de treball que va desenvolupar els criteris de resposta del Grup Europeu de Trasplantament de Medul·la Òssia (EBMT), coneguts avui dia com els criteris de Bladé. Ha publicat 267 articles científics en revistes internacionals que han rebut 21.547 cites, amb un índex H de 71.

Jordi Bruix

El doctor Jordi Bruix és el cap de la Unitat d’Oncologia Hepàtica de l’Hospital Clínic, de l’equip de recerca en Oncologia Hepàtica de l’IDIBAPS, de la Barcelona Clínic Liver Cancer (BCLC) i director científic del CIBEREHD.La recerca del doctor Bruix es basa en el coneixement dels factors de risc, la patogènesi, el diagnòstic, el pronòstic i el tractament del càncer hepàtic. Les guies clíniques de les Associacions Europea i Americana per a l’Estudi del Fetge i l’Organització Mundial de Gastroenterologia, es basen en els criteris establerts per la unitat que lidera. Ha publicat més de 250 articles en revistes especialitzades amb més de 41.000 cites i té un índex H de 83.

Elías Campo

El doctor Elías Campo és el Director de Recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona, cap del grup de recerca Patologia molecular de neoplàsies linfoides de l’IDIBAPS i membre del Comitè encarregat de la classificació de neoplàsies hematopoètiques de la Organització Mundial de la Salut (OMS).La seva recerca se centra en la caracterització patològica de les neoplàsies limfoides i en l’anàlisi dels mecanismes genètics implicats en el desenvolupament i progressió d’aquests tumors. L’objectiu és el de traduir aquest coneixement a la pràctica clínica. És editor de 2 llibres, autor de 51 capítols de llibres, i ha publicat 561 articles científics en revistes indexades, que han rebut 37.145 cites amb un índex H de 94.

Josep Dalmau

El doctor Josep Dalmau és Professor de Recerca ICREA a l’IDIBAPS-Hospital Clínic, Professor Associat de la Universitat de Barcelona, Professor Adjunt de Neurologia de la Universitat de Pennsilvània, i investigador convidat a l’Institut Nacional d’EUA de Salut (NIH).El doctor Dalmau és un referent internacional en l’estudi de la neurologia i la psiquiatria. En els darrers anys ha identificat un total de 9 malalties autoimmunes del cervell. És una autoritat mundial sobre els trastorns autoimmunes i paraneoplàsics que afecten el sistema nerviós, un grup de respostes immunes rares que ataquen el cervell i la medul·la espinal. Ha publicat més de 320 articles en revistes científiques amb prop de 16.000 cites i un índex H de 65.

Josep M. Llovet

El doctor Josep M. Llovet, és Professor ICREA, cap del grup IDIBAPS d’Investigació translacional en oncologia hepàtica i director del Liver Cancer Program a la Ichan School of Medicine at Mount Sinai de Nova York. És també director del Màster en Medicina Translacional a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. El centre de la seva recerca és la patogènesi i tractament del carcinoma hepatocel·lular (HCC) i el colangiocarcinoma. Lidera assajos clínics internacionals per estudiar nous tractaments dirigits per HCC i desenvolupa una classificació molecular de la malaltia per identificar noves dianes terapèutiques. Ha publicat més de 240 articles en revistes especialitzades, que han rebut un total de 43.560 cites amb un índex H de 85, i és autor de més de 50 capítols de llibres.

Eduard Vieta

Finalment, el doctor Eduard Vieta és el cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic, cap del grup de Trastorns Bipolars de l’IDIBAPS. El Dr. Vieta és l’actual director adjunt de la Xarxa d’Investigació Espanyola de Malalties Mentals (CIBERSAM).La seva unitat és referència mundial en l’atenció clínica, la recerca i la docència sobre el trastorn bipolar. És autor de més de 600 articles originals, 370 capítols de llibres i 32 llibres. El seu índex H és 81 i té més de 25.000 cites, que l’han convertit en el científic més citat a tot el món en el camp del trastorn bipolar en els darrers cinc anys.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere