Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Mor el pintor tortosí Francesc Todó, un dels representants de l’avantguarda figurativa de postguerra

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

1960-estacio-de-servei-114x146

L’artista, que hauria fet 94 anys aquest dilluns, va morir aquest diumenge

El pintor Francesc Todó, una de les figures més destacades de l’art català de postguerra, ha mort aquest diumenge. L’artista hauria fet 94 anys aquest dilluns. Francesc Todó va experimentar el gravat, el monotip, el dibuix i la pintura i es va convertir en un dels representants de l’avantguarda figurativa de postguerra. Va néixer a Tortosa i als 9 anys es va traslladar a viure a Barcelona, on va estudiar a l’escola Llotja, on va prendre la decisió de convertir-se en pintor. L’any 1946 va fer la seva primera exposició a la Sala Vinçon en el que va ser el principi d’una llarga i fructífera carrera, que el va portar a exposar en diversos museus d’arreu del món.

Francesc Todó va participar als Salons d’Octubre i el 1952 va guanyar el premi de gravat Rosa Vera i el 1954 l’especial de dibuix del Tercer Saló del Jazz. Posteriorment, després d’obtenir una beca, va viatjar per França, Bèlgica, Holanda i Anglaterra i va participar als Salons de Maig de Barcelona. L’artista va exposar sovint a Madrid, París, Palma, Bilbao, València, Illinois, Cali i Mèxic DF. Va obtenir una beca March el 1965 i el 1969 va ser professor de pintura a la Universitat dels Andes de Bogotà, on també va exposar. Francesc Todó va realitzar les escenografies ‘Una voce in off’ (1962) de Xavier Montsalvatge i ‘Bestiari’ (1977) de Joan Oliver, entre d’altres, i va conrear el gravat, el monotip, el dibuix i la pintura. Després d’un postimpressionisme convencional, l’artista va passar a una figuració esquemàtica de les màquines complexes i pulcres i, posteriorment, va evolucionar cap a unes representacions clares, planes i precises de temes intimistes i nostàlgics que ell anomena ‘La Catalunya tronadeta’.El 2001 va rebre la creu de Sant Jordi per la seva trajectòria artística i el 2006 la sala Vinçon va acollir l’exposició ‘Todó-Vinçon / 1994-2006’. El 2015. També, el Museu de Tortosa va dedicar-li la gran retrospectiva ‘Francesc Todó. Segle XX – Segle XXI’.

La seva ciutat natal lamenta la pèrdua

Des de Tortosa, ciutat natal de Todó, i amb qui encara continuava tenint relació, el seu alcalde, Ferran Bel, ha lamentat la seva pèrdua i ha expressat personalment el seu condol als fills i família del pintor. Bel ha recordat que la ciutat va poder retre-li l’homenatge que ell havia notat a faltar en alguna ocasió el maig del 2015 amb una exposició antològica de la seva obra. “Ho vam fer en vida i em quedo amb la tranquil·litat i la satisfacció que ell en va poder gaudir i en va estar extremadament agraït”, ha assegurat l’alcalde. Bel també ha recordat que el passat mes de maig va visitar la ciutat per cedir un dels bodegons de la seva obra amb la única condició que estès a l’entrada del Museu de Tortosa. “Ell tenia molta estima per la ciutat i creia que no sempre li havia estat corresposta”, ha afegit l’alcalde.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere