Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El 40% dels universitaris ha patit assetjament predatori, segons un estudi de la Universitat de Lleida

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

namechkeyeball

El treball, dirigit per Carolina Villacampa, avala la inclusió d’aquest delicte al Codi Penal espanyol

Un 40% de l’estudiantat universitari s’ha sentit víctima algun cop de l’assetjament predatori o stalking, en persona o a través de tecnologies de la informació i comunicació (cyberstalking). Així ho assenyala una recerca realitzada per la Universitat de Lleida (UdL) que es presentarà aquest dijous. El treball, dirigit per la professora de Dret penal de la UdL, Carolina Villacampa, avala la recent inclusió d’aquest delicte al Codi Penal espanyol (art. 172 ter), tot i que sense valorar l’adequació del delicte o les penes previstes. Segons destaquen des de la universitat lleidatana, es tracta del primer estudi que s’ha fet a l’estat espanyol sobre stalking després de la seva incriminació com a delicte. El treball s’emmarca en el projecte de recerca sobre Formes contemporànies de violència de gènere: mecanismes jurídics de protecció de les víctimes, finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

Els investigadors de la UdL han entrevistat 1.162 estudiants de vuit universitats, quatre de Catalunya i quatre del País Valencià. Les conclusions assenyalen que un 44% de les noies i un 33% dels nois han estat víctimes d’aquest patró de conducta insidiós, “constituït per la reiteració de comportaments que fan la víctima objecte d’una atenció indesitjada, com ara temptatives de contactar-hi per mòbil, mail o per altres mitjans, deambular prop de casa seva o del seu lloc de treball, seguir-la i provocant por o intranquil·litat”, segons ha explicat Villacampa.

+++

L’ASSETJAMENT O STALKING és una forma d’assetjament que consisteix en la persecució ininterrompuda i intrusiva d’un subjecte amb qui es pretén iniciar o restablir contacte personal contra la seva voluntat. Stalking és un mot anglosaxó que significa assetjar, perseguir i que es pot traduir per “assetjament” o “persecució”. El termes s’utilitza en els àmbits de la sociologia, psicologia i el dret.

En psicologia s’utilitza el terme stalking per referir-se a un trastorn que pateixen algunes persones i que els du a espiar la seva víctima, seguir-la pel carrer, trucar-la per telèfon, enviar-li cartes, missatges SMS, regals, escriure el seu nom a murs de zones molt visibles o fins i tot amenaçar-la i cometre actes violents contra aquesta persona. Aquest trastorn pot ser causa d’una “obsessió” cap a la víctima.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere