El Parlament de Catalunya aprova prorrogar el Pla Serra Húnter de contractació a les universitats fins el 2030
El Govern català es compromet a que l’aplicació sigui fins el 2020 després de les crítiques dels grups parlamentaris
El Parlament de Catalunya ha aprovat prorrogar el Pla Serra Húnter de contractació de professorat a les universitats fins el 2030 amb els vots a favor de JxSí, PSC, PPC i C’s i les abstencions de CSQP i la CUP. Tot i que el projecte de llei aprovat contempla que la prorroga sigui fins el 2030, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha expressat el compromís del Govern d’introduir una esmena en la llei d’acompanyament per escurçar el termini fins el 2020 després de les crítiques rebudes per part dels grups parlamentaris. Amb aquesta pròrroga el Govern busca mantenir la captació i retenció de talent del professorat universitari i potenciar la incorporació de personal docent i investigador mitjançant les figures que estableix la Llei d’universitats.
Baiget ha defensat els bons resultats que ha donat fins ara aquest pla, que va ser aprovat l’agost del 2003. Posteriorment, el juliol del 2012 es va aprovar la concreció i revisió del pla per al període 2012-2015. Així, el 31 de desembre del 2015 va finalitzar la vigència del pla, que es troba en aquesta situació des de llavors. El projecte de llei aprovat aquest dimecres incorpora un article únic que estableix la prorroga per al període 2016-2030, amb caràcter retroactiu a l’1 de gener del 2016, i dues disposicions que autoritzen el Govern a concretar les característiques del pla i, si s’escau, adaptar-lo posteriorment, així com donar l’autorització per establir els convenis de col·laboració necessaris amb les universitats per desenvolupar el pla. Baiget ha defensat que el Serra Húnter ha esdevingut “una via més” per a la contractació de personal docent i investigador a les universitats i no la única via com demostra el fet que dels més de 2.000 professors contractats des del 2003 a les universitats catalanes, “només un de cada quatre s’ha fet per Serra Húnter”. En aquest sentit, ha defensat que “respecta plenament l’autonomia” de les universitats. Ha recordat que més enllà de la contractació, a partir del 2012 es va redefinir el pla “conjuntament amb les universitats” per incorporar el nou objectiu d’esdevenir una eina de captació i retenció de l’excel·lència acadèmica i la internacionalització del professorat i el sistema universitari català. En aquesta segona etapa, es van contractar 66 persones, a l’espera de conèixer els resultats dels programes de 2015 i 2016. A partir d’ara, s’ha acordat que hi hauran dues convocatòries anuals, una al gener i una segona al juny. Sobre la vigència de la pròrroga, Baiget ha dit que el Govern es compromet a introduir una esmena “amb la voluntat de fixar un nou termini de vigència més breu”, establint que quedi limitada fins el 2020. Amb això, ha destacat que donen resposta a les peticions dels grups i “no suposarà cap alteració del funcionament del programa”. A més, ha anunciat que es farà una revisió del pla amb les universitats per aconseguir un millor compliment del mateix.
Crítiques des de l’oposició
El projecte ha rebut les abstencions de CSQP i la CUP que han coincidit en criticar la burocratització, la pèrdua d’autonomia de les universitats i que no s’abordi la precarietat de la resta de personal docent i investigador de les universitats catalanes. El diputat de CSQP Joan Giner ha assegurat que aquest pla “no és la solució”, tot i que pot ser una part de la mateixa, i ha criticat la “filosofia intervencionista”. Entre d’altres, ha denunciat els processos llargs dels programes de contractació, les places que queden desertes i la “pujada molt minsa” destinada a la contractació de professorat als pressupostos del 2017. Giner ha criticat també que el projecte presentat “no posa el que es diu” i per això ha demanat més serietat a l’hora de reflectir als projectes de llei el que el Govern defensa verbalment. Per la seva part, el diputat de la CUP Albert Botran ha criticat especialment que no s’abordi de manera genèrica els problemes de continuïtat i estabilització del PDI i la lluita contra la precarietat laboral. Així, ha criticat que el Serra Húnter hagi esdevingut la via d’estabilització de perfils aliens per al que va ser creat ja que no tenen una altra via per aconseguir l’estabiltizació de la seva carrera, com és el cas dels professors agregats. D’altra banda, PSC, PP i C’s hi han votat a favor, esmentant que ho feien gràcies al compromís del Govern de reduir la prorroga de 2030 a 2020. En el cas dels PSC, la diputada Alícia Romero també ha fet referència a la necessitat de millorar les condicions laborals del professorat i ha posat en dubte que amb les actuals es pugui atraure als millors. Ha criticat també la “certa pèrdua de l’autonomia universitària”, el “menyspreu” a la resta de professorat i l’excés de burocràcia. La diputada del PPC Maria José Garcia ha valorat positivament el programa, assegurant que ha permès “aportar talent acadèmic i investigador i plurilingüisme”. Des de C’s, Joan García ha defensat també els bons resultats del programa, tot i apuntar que durant l’avaluació del mateix que s’obrirà caldrà acabar de corregir alguns aspectes. Per últim, des de JxSí, el diputat Antoni Castellà, impulsor de la revisió del programa el 2011 com a secretari d’Universitats, ha defensat que el sistema universitari “ha fet un salt qualitatiu diferencial” i ha asseverat que un dels elements que hi ha contribuït ha estat el Serra Hünter. Castellà ha defensat que el pla es va fer negociant-lo amb les universitats i que no interfereix en l’autonomia universitària.♦