Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Investigadors del BSC estudien la resposta del clima europeu al declivi del gel marí a l’Àrtic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Forschergruppe bei der Arbeit auf dem Eis, Verankerung der Bojen, zur Bestimmung der Meereisdicke (Bildmitte) und der Schneedicke (Gelber Kasten,rechts)

Investigadors del departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center (BSC) participen en el projecte europeu finançat per la Unió Europea, APPLICATE (Advanced Prediction in Polar regions and beyond: modelling, observing system design and LInkages associated with a Changing Arctic climaTE), que acaba de començar i que tindrà una durada de quatre anys. L’objectiu del projecte és investigar maneres per a millorar la predicció climàtica i meteorològica durant el periode de desgel de l’Àrtic.

L’Àrtic ha canviat dràsticament a causa de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i hi ha una clara evidència de que el que succeeix a altes latituds pot impactar també en el nostre clima. La possibilitat de predir el clima de l’Àrtic o de latituds mitjanes de forma diària o estacional és una de les línies de recerca del departament de Ciències de la Terra del BSC, Sea Ice Variability, Prediction and Impacts. En el projecte APPLICATE, els experts del BSC estudiaran les possibles relacions climàtiques entre l’Àrtic i Europa i, en particular, la resposta del clima europeu al declivi del gel marí de l’Àrtic. També es desenvoluparan millores en la capacitat predictiva dels models climàtics aprofitant els últims avenços en modelització climàtica i teledetecció de les regions polars.

Aquestes simulacions es portaran a terme mitjançant recursos computacionals com els del supercomputador MareNostrum, el supercomputador més potent de l’Estat espanyol. “L’ús de la supercomputació per millorar la predicció del clima és clau per entendre millor les conseqüències  per a Europa del declivi del gel marí a l’Àrtic”, afirma Francisco Doblas-Reyes, director del departament de Ciències de la Terra del BSC. “La nostra participació en el projecte APPLICATE situarà al departament de Ciències de la Terra del BSC com a líder europeu en predicció sub-estacional a estacional, així com en provisió de serveis climàtics”, afirma Doblas-Reyes.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere