Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UE finançarà 4 nous projectes de pimes innovadores a Catalunya amb 4,7 milions d’euros

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

euros

La Comissió Europea invertirà 80 milions d’euros en 58 petites i mitjanes empreses d’arreu d’Europa en la nova convocatòria de l’instrument per a pimes d’Hortizó 2020

Catalunya concentra el 30% dels projectes seleccionats a Espanya

 

Un total de 58 petites i mitjanes empreses de 16 països han estat seleccionades en la nova convocatòria de l’instrument per a petites i mitjanes empreses (SME instrument) del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea. La convocatòria correspon a l’anomenada Fase 2 de l’instrument, en la qual cada projecte rebrà fins a 2,5 milions d’euros (5 milions d’euros en casos de projectes de sanitat) per finançar activitats d’innovació. La quantitat total que s’invertirà als 51 projectes de les pimes europees serà de 80 milions d’euros; 4,69 milions dels quals es destinarà a finançar quatre projectes a Catalunya: BusUpSense4CareZeClinics, ubicades a Barcelona, i UsMIMA, de Cervelló, han estat seleccionades (més informació sobre els projectes d’aquestes empreses a l’annex).

El finançament de la Fase 2 de l’instrument permet a les companyies invertir en activitats d’innovació, demostracions, assajos, l’elaboració d’un pla de negoci, el pas a la fase pilot o la comercialització dels seus productes. Les empreses seleccionades també rebran 12 dies d’assessorament empresarial. La majoria dels projectes han estat proposats per una única empresa, però hi ha alguns casos de pimes que s’han presentat conjuntament per a desenvolupar la seva proposta.

En aquesta convocatòria, les pimes espanyoles han estat les més exitoses del conjunt de països de la UE, amb 13 companyies seleccionades, de les quals un 30% estan basades a Catalunya. Les segueixen set primes italianes i cinc pimes d’Alemanya i Finlàndia. Per sectors, el que més pes ha tingut en aquesta convocatòria és el del transport, amb set projectes, seguit del sector de les TIC, que concentra sis dels projectes seleccionats. 

La Comissió Europea va rebre 1.378 propostes de projectes fins el 13 d’octubre de 2016, quan es va tancar la quarta i última convocatòria de la Fase 2 del 2016. Des del llançament del programa l’1 de gener de 2014, 587 pimes han estat seleccionades per a obtenir finançament sota aquest instrument d’inversió. La convocatòria de projectes de la Fase 2 de l’SME Instrument s’obrirà el 18 de gener de 2017.

Informació de fons

Amb un pressupost de 77.000 milions d’euros per set anys, Horitzó2020 és el principal programa d’innovació i recerca de la UE i preveu un finançament rècord per a petites i mitjanes empreses. Els capítols de ‘lideratge en tecnologies industrials’ i de ‘canvi social’ d’aquest programa compten amb prop de 9.000 milions d’euros per donar suport directe a les pimes a través de subvencions, incloses les de l’SME instrument.  

A través de l’SME Instrument, la Unió Europea vol finançar les petites empreses que siguin més innovadores i tinguin un alt potencial de creixement. L’instrument té un pressupost de prop de 3.000 milions per set anys i ofereix subvencions a través d’un procediment fàcil i simple per a estudis de viabilitat (fase 1) i demostracions de projectes (fase 2). Hi ha una tercera fase per a projectes avançats, que permet a les empreses beneficiar-se d’assessorament i d’altres serveis de suport.

El procés de sol·licitud i selecció és simple, però només els millors projectes poden comptar amb finançament. Els temes a finançar estan establerts al programa de treball d’Hortizó 2020 sobre innovació de les pimes. Hi poden participar totes les petites i mitjanes empreses amb seu a la UE o en països associats

Fase 1: concepció i viabilitat

Les empreses seleccionades en la fase 1 reben un total de 50.000 euros de  la UE per dur a terme estudis de viabilitat.

Fase 2: demostració

Les empreses seleccionades en aquesta fase reben entre 0,5 i 2,5 milions d’euros per desenvolupar els seus projectes d’innovació i fer el pas al mercat: demostracions, assajos, projectes pilot… 

Fase 3: comercialització

Les empreses reben suport per comercialitzar els seus productes, formació, assessorament i accés al finançament. En aquesta fase les empreses no reben subvenció de la UE. 

 

 EMPRESES CATALANES que han rebut finançament en aquesta convocatòria de la fase 2 de l’SME instrument:

BusUp

BusUp és un concepte innovador en mobilitat intel·ligent que permet reservar autobusos finançats col·lectivament per a activitats d’oci o per fer desplaçaments.

Els usuaris poden crear els seus propis itineraris a través del web o d’una aplicació. Poden compartir els autobusos amb col·legues i amics o els poden posar a disposició del públic al seu web o a les xarxes socials perquè s’hi apunti qualsevol persona interessada. BusUp també està disponible per als clients que vulguin crear els seus propis itineraris a través d’un web.

BusUp s’ha creat per trobar una solució a la necessitat de fer viatges de mitjana distància: desplaçaments a zones suburbanes o periurbanes, a esdeveniments musicals o esportius situats a la perifèria urbana o a poblacions veïnes on el transport públic és limitat o inexistent i on el cotxe és l’única opció encara que sigui la més cara, la menys sostenible o simplement la menys divertida.

Les solucions de transport en autobús a la carta estan creixent als Estats Units i a l’Índia, però a la UE tot just comencen ara a sorgir i es veuen limitades per la tecnologia i pels models empresarials.

Mitjançant l’ús d’algoritmes d’intel·ligència artificial propietària que estableixen l’hora de recollida, la ubicació i l’itinerari, combinats amb mòduls de pagament col·lectiu, BusUp pot oferir una de les solucions més innovadores pel que fa al transport col·lectiu per carretera.

Els usuaris que facin servir BusUp contribuiran a reduir la congestió del trànsit i la contaminació i constituiran una comunitat de viatgers que comparteixen la idea de passar-s’ho bé durant els seus desplaçaments.

El nostre web actual, BusUp 1.0, ha estat provat amb empreses locals d’autobusos i passatgers de Barcelona durant més de quatre mesos i ja ha començat a donar servei als seus primers clients. BusUp ha tancat un acord comercial per internacionalitzar-se i operar a São Paulo (Brasil) el 2017.

 

SENSE4CARE

S4C és una spin-off (empresa derivada) d’alta tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) dedicada a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per malalties cròniques. Després de set anys d’esforços duts a terme en un projecte europeu de R+D, hem aconseguit desenvolupar i validar la nostra tecnologia PARK-IT per monitoritzar de manera contínua els símptomes motors del Parkinson en condicions ambulatòries en un entorn real (basat en un algoritme complex únic capaç de detectar la fluctuació ON/OFF). Recentment, gràcies al finançament de la fase 1, hem pogut fer l’estudi de viabilitat pertinent amb el qual hem pogut demostrar la seva eficàcia i validar la solidesa dels resultats tecnològics aconseguits.

PARK-IT és un petit dispositiu que es porta a la cintura, permet controlar l’activitat dels pacients en condicions ambulatòries i proporciona dades quantitatives per informar els pacients i els professionals sanitaris de la situació i evolució del Parkinson. PARK-IT redueix en un 30 % els costos relacionats amb el Parkinson i millora l’eficàcia de la medicació i de la qualitat de vida d’aquesta mena de pacients.

L’objectiu d’aquest projecte de Fase 2 és dur a terme les activitats necessàries per comercialitzar PARK-IT 2.0 en vint-i-quatre mesos després d’haver redissenyat el sensor i l’apli d’acord amb la informació que ens han fet arribar els interessats, preparat la seva fabricació a gran escala, obtingut la certificació de producte sanitari (classe IIa), realitzat un projecte pilot i de demostració i, finalment, preparat la seva comercialització. Tot plegat permetrà introduir-lo en un mercat de 18 000 milions d’euros i 6,3 milions de pacients d’arreu del món.

La tecnologia que fem servir amb el PARK-IT 2.0 ha demostrat uns resultats prometedors i té un pla empresarial realista basat en la premissa de vendre els aparells al detall per 590 euros, la qual cosa demostra que podríem generar una rendibilitat de 5,47 euros per cada euro invertit, ingressos de 35,3 milions d’euros i vendes d’unitats de 60k. Serem dotze persones dedicades a aquest projecte cinc anys després que s’hagi començat a comercialitzar el producte.

 

ZECLINICS

La naturalesa complexa de la producció farmacèutica de noves molècules, tant pel que fa a la R+D, com als requisits normatius, demostra que hi ha una enorme necessitat de disposar d’eines i serveis innovadors que permetin posar a l’abast dels pacients nous medicaments de la manera més ràpida i barata possible. La indústria farmacèutica fa molts esforços per fabricar productes nous, segurs i eficaços mitjançant diverses tècniques de síntesi i ampliant el nombre de candidats a possibles nous medicaments. Tot i així, tota aquesta abundància de medicaments també ha creat nous reptes a l’hora de validar-los i comprovar la seva toxicitat.

La detecció d’alt rendiment (HTS) és clau en la gestió sistemàtica i eficient d’aquest flux de possibles nous tractaments. Però s’han fet estudis que demostren que les anàlisis basades en cèl·lules in vitro i en estudis preclínics in vivo no aporten prou informació farmacològica o dades de toxicitat ni prou capacitat de predicció per entendre el comportament del medicament candidat in vivo. El model desenvolupat per ZeClinics presta una atenció especial a les interaccions moleculars i cel·lulars i en els paràmetres fisiològics i ajuda a determinar les respostes als agents bioactius.

L’objectiu del projecte ZeCardio és fer servir el model del peix zebra per desenvolupar HTS per avaluar la cardiotoxicitat en organismes vius. El nostre sistema analitza l’impacte dels medicaments i de el comportament del cor (ritme cardíac, arítmies, rendiment, bloqueig auriculoventricular i fracció d’ejecció) i el rendiment del sistema vascular (flux sanguini i vasodilatació/constricció).

 

UusMIMA

Fins al 15 % de la població de la UE i dels EUA pateix restrenyiment crònic. Els col·lectius més afectats són dones, gent gran i pacients amb trastorns intestinals neurogènics relacionats amb lesions de la medul·la espinal, malaltia de Parkinson o esclerosi múltiple. El restrenyiment genera evacuacions doloroses i impactació i incontinència fecal, que tenen un impacte negatiu en la qualitat de vida d’aquests pacients.

UsMIMA S.L., creada el 2014, és una solució no invasiva i no farmacològica que alleugereix el restrenyiment crònic sense efectes secundaris mitjançant un dispositiu mèdic de classe II que emula de manera automàtica les tècniques de massatge abdominal dels terapeutes professionals mitjançant una sèrie d’accionaments. L’estudi pilot que s’ha fet amb pacients crònics ha demostrat que l’ús diari de MOWOOT millora el restrenyiment crònic idiopàtic (TRL 7).

L’objectiu d’UsMIMA és un mercat de 90 000 milions d’euros i de 150 milions de persones amb restrenyiment crònic diagnosticat. L’estudi de viabilitat ha demostrat que, per encertar els destinataris del mercat, usMIMA ha de donar prioritat a les següents activitats durant aquesta fase 2:

• fer un estudi clínic de dimensions més importants com a estratègia de comercialització per crear confiança en el sector mèdic i impulsar les receptes del MOWOOT;

• passar del prototip MOWOOT 1.0 al 2.0 afegint-hi serveis en núvol, serveis intel·ligents i altres elements demanats pels usuaris;

• reduir costos (per sota dels 500 euros) ajustant l’actual procés de fabricació;

Està previst que el dispositiu Mowoot tingui un gran impacte en usMIMA:

• el 2018 generarà 2,5 milions d’euros de guanys abans d’impostos i altres càrregues (EBITDA);

• contractarà cinc nous empleats especialitzats per complementar els perfils del personal actual;

• el 2019 introduirà el dispositiu MOWOOT en els mercats de la UE i dels EUA.

D’altra banda, MOWOOT permetrà apoderar els pacients i la gent gran, millorarà el benestar de la població, millorarà l’autonomia i reduirà l’increment de la despesa sanitària generada per l’envelliment de la població i l’assistència a llarg termini.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere