Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Ajuntament de Barcelona sancionarà 13 residències d’estudiants per operar com a allotjament turístic sense llicència

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

residence

El consistori ha emès 709 ordres de cessament a pisos turístics i ha obert 1.327 procediments sancionadors

L’Ajuntament de Barcelona sancionarà 13 residències d’estudiants que actuen com a hotel o allotjament turístic tot i disposar de permís exclusivament per a residència. Aquests centres lloguen les seves habitacions tant a viatgers com a estudiants, per a períodes curts o llargs, i s’anuncien a través de plataformes com a allotjaments turístics, de manera que vulneren la legalitat. La sanció pot oscil·lar entre els 30.000 i els 600.000 euros, en funció dels beneficis que hagin obtingut. El govern municipal ja va detectar dues residències més a l’estiu. “No volem multar constantment, volem una oferta turística que sigui legal”, ha defensat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Fins al 31 d’octubre, l’Ajuntament ha emès un total de 709 ordres de cessament a Habitatges d’Ús Turístic (HUT) i ha obert 1.327 procediments sancionadors.

El consistori dictarà en les pròximes setmanes a cada residència la corresponent ordre perquè deixin d’operar com a allotjament turístic i se’ls incoarà un expedient sancionador a partir de la Llei de Turisme de Catalunya, que en l’article 89 tipifica com a infracció molt greu el fet d’exercir una activitat turístic sense la corresponent llicència. Del total de 13 residències detectades, quatre estan a Ciutat Vella, quatre a Gràcia, dues a Sarrià-Sant Gervasi, una a l’Eixample, una a Les Corts i una a Horta-Guinardó. “Nosaltres no volem multar constantment residències que estan fent una activitat que no els pertoca, pisos turístics que són il·legals o plataformes digitals que promocionen pisos il·legals. El que volem és que tots els actors i el sector turístic de la ciutat compleixin la normativa, com li demanaríem a qualsevol veí”, ha argumentat Sanz. En aquest sentit, ha remarcat que aquesta oferta il·legal “desmesurada i descontrolada” està generant problemes que impacten en el dia a dia de la gent, i ha matisat que “ja no és una qüestió de les queixes, sinó de complir la normativa i la legalitat”. “Tu tens una llicència de residència d’estudiants, doncs ets una residència d’estudiants. Si vols ser un allotjament turístic, demana una llicència per ser un allotjament turístic”, ha resumit la tinenta d’alcaldia, que ha apuntat que molts d’aquests centres estan a més ubicats en sòl d’equipaments. Sanz ha insistit que no pot haver situacions “encobertes al marge de la llei” i que el respecte per a la normativa ha de ser igual per a tothom, independentment de l’activitat i del titular de l’acció. L’estiu passat, l’Ajuntament de Barcelona va desplegar un pla de xoc per actuar davant la proliferació d’habitatges d’ús turístic sense llicència, però també va posar el focus en les residències d’estudiants que estaven operant de manera irregular. Llavors ja es van localitzar dues residències a Sant Martí i a Sants-Montjuïc, propietat de Melon District. El consistori va verificar l’activitat exercida per aquestes dues residències després de rebre un informe d’inspecció telemàtica de les seves webs elaborat per Turisme de la Generalitat. L’1 de juliol es va notificar als dos emplaçaments el cessament cautelar de manera immediata de l’activitat d’hotel. Els titulars van presentar al·legacions i van sol·licitar la suspensió cautelar, però el jutjat ho va desestimar. Sanz ha explicat que tenen prevista en els pròxims dies una reunió amb els responsables de Melon District per concretar quines actuacions han de desenvolupar per tal d’ajustar-se plenament a la llei.

Balanç del pla de xoc de HUTs

Fins al 31 d’octubre, l’Ajuntament ha obert 2.943 expedients, amb 709 ordres de cessament a habitatges d’ús turístic i 1.327 procediments sancionadors. A més, s’ha comprovat que 79 pisos han deixat d’operar després que se’ls ordenés el cessament de l’activitat il·legal. El nou equip de 20 visualitzadors ha realitzat 2.025 recerques a Internet d’anuncis de pisos sense el número de llicència i, arran d’això, ha fet 1.852 visualitzacions a peu de carrer que han permès identificar 815 habitatges il·legals. Aquest equip no només s’ocupa dels pisos turístics, sinó que també actua amb altres tipus d’allotjaments turístics irregulars. En la recerca a través d’Internet, s’han detectat un total de 44 allotjaments que operen com a hotels sense tenir la llicència pertinent. Ja s’han iniciat els procediments disciplinaris corresponents (ordre de cessament de l’activitat i expedient sancionador) en 30 casos, i properament es farà amb els 14 restants. Entre els mesos de juliol i octubre, l’Ajuntament de Barcelona ha rebut 1.547 queixes i reclamacions a través de la pàgina web que es va crear específicament per consultar totes les adreces de pisos amb llicència i així informar de possibles irregularitats. A això cal sumar-li les 725 trucades rebudes als telèfons gratuïts que s’han facilitat a través de les 807.000 cartes que el consistori va enviar al veïnat perquè col·laborés en la lluita contra l’activitat il·legal. S’han produït 88 comunicacions més per altres canals. En total, hi ha hagut 2.360 comunicacions sobre les quals el consistori ja hi està treballant.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere