Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UdG celebra 25 anys amb el repte d’obrir-se al món, digitalitzar-se i tenir “un arrelament més fort” al territori

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

udg

El rector no amaga que l’aniversari arriba en un moment delicat per al futur del Parc Científic i Tecnològic

La Universitat de Girona (UdG) ha celebrat aquest dilluns (12/12/2016) els seus 25 anys amb la mirada posada cap al futur. Entre els principals reptes hi ha els d’obrir-se al món (impulsant convenis com ja s’ha fet amb l’Amèrica Llatina) i digitalitzar l’oferta acadèmica. “Això farà possible potenciar l’arrelament de la UdG al territori i, al mateix temps, assegurar la formació continuada al llarg de la vida”, subratlla el seu rector, Sergi Bonet. El rector tampoc amaga que cal avançar cap a una progressiva reducció dels preus dels estudis, fixant-se “la gratuïtat” com a objectiu últim. A dia d’avui, la UdG compta amb més de 15.000 estudiants i ofereix una quarantena de graus i màsters. Al costat dels reptes, però, Bonet tampoc amaga els riscos. I a hores d’ara, el principal passa per lligar un acord que permeti salvar el Parc Científic i Tecnològic de la liquidació. Precisament, Bonet viatja aquest dimarts a Madrid per reunir-se amb el ministeri.

Aquest dilluns, com ja va passar ara fa 25 anys, les campanes de Girona han tornat a repicar a l’uníson. Aleshores ho van fer per celebrar que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de creació de la Universitat de Girona (UdG). I avui ho han fet per commemorar que la institució ja té un quart de segle. Un quart de segle durant el qual la UdG no ha parat de créixer. De fet, només cal donar una ullada a les dades per certificar-ho. D’aquelles primeres classes a la Casa de Cultura i fins avui, amb els campus del Barri Vell, Montilivi i Emili Grahit (que sumen 161.496 metres quadrats); de les 23 llicenciatures d’aleshores als 45 graus i dotze dobles titulacions actuals; dels 7.000 estudiants i escaig de principis dels 90 als 15.162 actuals, i dels 5,6 MEUR de pressupost de llavors als 89,32 MEUR actuals. El rector de la UdG, Sergi Bonet, assegura que ara l’objectiu de la UdG no és tant el de créixer –”això ja s’ha fet en aquests 25 anys”, precisa- sinó el d’incrementar la qualitat dels estudis. I això passa, a parer de Bonet, per impulsar tant l’arrelament al territori com també per obrir-se encara més al món. El rector assegura que, per assolir aquestes fites, la digitalització de l’oferta acadèmica hi jugarà un paper important. Per una banda, perquè permetrà a tots els gironins “fer-se encara més seva” la UdG gràcies al fet d’assegurar-los “una formació continuada” a distància. I per l’altra, perquè les noves tecnologies faran possible continuar internacionalitzant la UdG. “Ja hem signat convenis amb universitats de l’arc mediterrani, de l’Amèrica Llatina i de l’Àsia; i la nostra voluntat és continuar impulsant-ne més”, subratlla Sergi Bonet. I hi afegeix: “Això ens permetrà ampliar l’oferta sense que sigui necessària la mobilitat tant dels estudiants com del professorat”. Al costat de la digitalització, Sergi Bonet també aposta per bastir “una autèntica UdG que sigui pública”. I això significa, com també ha defensat davant la resta de rectors catalans, que el preu dels graus arribi a ser gratuït. “Una aposta per un país ha de passar perquè tots els ciutadans puguin desenvolupar al màxim les seves habilitats i competències; i com ja s’ha fet en les altres etapes educatives, una de les solucions és la gratuïtat dels estudis universitaris”, afirma.

Reunió a Madrid pel Parc Científic

Bonet no amaga, però, que al costat dels reptes de futur, la UdG també es troba immersa en riscos. I a dia d’avui, el principal es troba en el futur del Parc Científic i Tecnològic, en concurs de creditors des de principis del 2015. Ara, la propera data fixada al calendari per evitar-ne la liquidació és el 26 de gener. Serà aleshores quan s’esgoti la pròrroga –aquesta ja, la segona- que ha concedit el Jutjat Mercantil per desencallar l’acord que permeti salvar el complex. Precisament, Bonet ha avançat que demà es reunirà a Madrid amb el secretari d’Estat d’Hisenda per tractar sobre la situació del Parc. “Hi estem treballant intensament; en aquest moment, podem començar a veure el forat del túnel, però encara no podem confirmar que hi hagi solució”, ha admès el rector de la UdG. Als riscos s’hi suma també una incògnita, que precisament es remunta al moment en què la UdG va celebrar el seu 20è aniversari. Aleshores, les protestes dels estudiants van derivar en una càrrega policial al claustre del Barri Vell. Hi ha dotze joves imputats –el judici contra els mossos ja es va celebrar- i no hi ha data fixada perquè el cas arribi a judici (si és que, finalment, hi arriba).

Celebració a Sant Domènec

Aquest dilluns, l’epicentre de celebració dels 25 anys de la UdG ha estat la plaça Sant Domènec, al davant del rectorat. Al repic de campanes, per la tarda hi ha hagut el plat fort dels actes: l’actuació de la colla castellera Xoriguers, una demostració de l’equip de rugbi Aligots, la presentació del còctel ‘UdGin’ creat per a l’ocasió, i les actuacions del Cor de la UdG i de l’orquestra Maribel. Als actes hi han assistit els quatre rectors que ha tingut la UdG i també els membres de la comissió gestora que va donar festa a la universitat.♦

 

Fotografia: Rector de la UdG, Sergi Bonet.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere