L’anàlisi d’enllaços i nodes estudia la supervivència de les llengües / Universitat de les Illes Balears
El model analitza la interrelació entre l’ús d’un idioma i la preferència o actitud dels seus parlants cap a ell
Les persones bilingües tenen un paper molt important en la supervivència de les llengües, segons els resultats d’un nou estudi publicat a la revista New Journal of Physics. L’estudi, dut a terme per investigadors de l’IFISC (UIB-CSIC), considera la competició entre dues llengües socialment equivalents i la seva probabilitat de supervivència en funció del nombre de persones que parla cadascuna.
El model, que està basat en una xarxa de nodes i enllaços, té en compte la preferència i ús de cada llengua, així com la seva evolució acoblada. En altres paraules, estudia el llenguatge no només com una via de comunicació, sinó també com una propietat dels parlants en si mateixos – considerant-ho un atribut més de la identitat cultural.
“Una dels principals avantatges que ofereix aquest enfocament és que el bilingüisme apareix com la conseqüència natural en individus que usen diferents llengües en diferents situacions” conclou Adrián Carro, un dels membres de l’equip, que actualment treballa a la Universitat d’Oxford, Anglaterra.
Les configuracions asimptòtiques del model es poden dividir en tres categories: extinció d’un dels idiomes, convivència estàtica d’ambdues llengües i coexistència dinàmica d’ambdues llengües. D’altra banda, es determina que en poblacions suficientment grans, ambdues llengües poden coexistir en forma d’estats dinàmics no trivials.
En aquells casos on ambdues llengües coexisteixen els investigadors han trobat una proporció alta de persones bilingües, habitualment localitzades en xarxes triangulars, les quals representen petits grups d’amics o individus amb nivells d’interacció molt alts. “Aquests grups exhibeixen una forta preferència per de la llengua minoritària i la usen en la seva interacció dins el grup, mentre que canvien a la llengua predominant per comunicar-se amb la resta de la població”, apunta Carro.
Quan la població augmenta, i en funció dels paràmetres del model es redueixen les probabilitats d’extinció de la llengua minoritària. “En una població de 8.000 parlants, la probabilitat d’extinció es redueix al voltant del 3%”, observa Carro.
La competició en les llengües no és l’únic sistema complex que es pot investigar des d’aquest enfocament. La metodologia aplicada per l’equip -una coevolució de nodes i enllaços- també podria beneficiar l’estudi de confiança o aliat/enemics, així com dinàmiques acoblades de comerç i creixement econòmic.
Tots els detalls de l’obra poden trobar-se en l’últim nombre de la revista New Journal of Physics.♦