Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Lluís Torner rep el Premi Nacional de Recerca 2016

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

premim nacional

El Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) atorguen el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove a Samuel Sánchez Ordóñez, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)

Es concedeixen també el Premi Nacional de Comunicació Científica al programa “Dinàmiks”, de Televisió de Catalunya; el Premi Nacional de Mecenatge Científic a la Fundació Bancària “la Caixa”; i el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I al Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua)

 

El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han guardonat el físic Lluís Torner amb el Premi Nacional de Recerca 2016. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Torner ha dut a terme una recerca pionera en fotònica, reconeguda mundialment. La seva carrera científica s’ha combinat amb una sòlida trajectòria com a líder d’equips i gestor de recerca d’excel·lència.

La fotònica és la disciplina científica que estudia la generació, el control, la detecció i l’aprofitament pràctic de les ones i partícules de llum o fotons. Torner va concebre i ha desenvolupat l’Institut de Ciències fotòniques (ICFO) entitat de la qual és director des de la seva creació el 2002. Sota la direcció de Torner, l’ICFO ha esdevingut un centre de referència global en recerca de frontera en fotònica i en les seves nombroses aplicacions a la biomedicina, les energies renovables, la nanotecnologia, el grafè, les tecnologies quàntiques i les tecnologies de la informació.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó té una dotació econòmica de 40.000 euros.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Samuel Sánchez Ordóñez, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), especialitzat en el desenvolupament de nanomotors i nanorobots autopropulsats, enginys capaços de materialitzar, entre d’altres, aplicacions mèdiques com ara l’adreçament i alliberament de fàrmacs, i mediambientals, com ara la lluita contra aigües contaminades.

Aquest premi compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball.

La Fundació Bancària “la Caixa”, per la seva aportació com a entitat líder a Catalunya i segona a Europa en finançament de projectes científics nacionals i internacionals, principalment en ciències de la vida i de la salut, ha estat guardonada en la categoria de Mecenatge Científic. El programa “Dinàmiks”, de Televisió de Catalunya presentat pel físic i divulgador Dani Jiménez, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica; i el Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua), participat per Aigües de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de Catalunya, en la de Partenariat Publicoprivat en R+I. Aquests tres darrers guardons no tenen dotació econòmica.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat, presidit per Antoni Esteve, president de l’FCRi, ha estat integrat per Deborah Charlesworth, professora de Ciències Biològiques de la Universitat d’Edimburg, Escòcia (Gran Bretanya) i membre de la Royal Society; Mar Capeans, investigadora líder del Grup de Tecnologia de Detectors del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN); Louise McNally, catedràtica de Lingüística i investigadora del Grup de Lingüística Formal (GliF) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Ramon Gomis de Barberà, metge endocrinòleg de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i professor de la Universitat de Barcelona (UB); Miguel Ángel Lagunas, director del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC); Salvador Barberà, catedràtic del Departament d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; i Francesc Subirada, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya. El secretari ha estat el director general de l’FCRi, Rafael Marín.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere