El 080 preveu formar més de mig miler de professionals de la moda per prevenir els trastorns alimentaris
Uns 28.000 joves a Catalunya pateixen malalties com l’anorèxia i la bulímia, que es calcula que afecten un nombre similar d’adults
El 080 Barcelona Fashion formarà professionals i col·lectius que participen a la passarel·la en la prevenció dels trastorns alimentaris, com l’anorèxia i la bulímia. És una de les principals accions que recull el conveni signat aquest dilluns pel Departament d’Empresa i Coneixement, que impulsarà aquesta formació a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), i l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB). El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, preveu que els cursos arribin a més de mig miler de professionals de les escoles de disseny, de moda, de les marques, els encarregats de desfilades i els propis organitzadors. Els signants del conveni han subratllat que el document és “un punt de partida” del que esperen que sigui una “taca d’oli” en la indústria de la moda per protegir davant els trastorns alimentaris, que afecten uns 28.000 joves a Catalunya i que es calcula que pateixen una xifra similar d’adults, tant població femenina com masculina.
El programa de vint sessions de formació que impulsa el CCAM i l’ACAB té com a objectiu que els professionals vinculats al 080 Barcelona Fashion esdevinguin “agents preventius” de trastorns com l’anorèxia o la bulímia. Després de signar el conveni amb el conseller, la directora de l’ACAB, Marta Voltas, ha destacat que esperen que aquests professionals “puguin identificar conductes de risc que no són visibles a simple vista i que, si no has fet una formació, són difícils de detectar”. El contingut de la formació es basarà en la promoció dels factors de protecció dels trastorns alimentaris per promoure la salut i en la detecció de les conductes de risc. “Els factors de protecció són bàsicament quatre: la imatge corporal, l’autoestima, els hàbits alimentaris i estils de vida i el sentit crític. Fomentant els factors de protecció, la persona no pot evitar que plogui, però porta un paraigües”, ha afirmat Voltas. Els cursos no tindran caràcter obligatori, sinó que els promotors del conveni els ofereixen i en promouran la participació. El conveni també pretén que el 080 actuï com a “altaveu” de sensibilització social dels trastorns de conducta alimentària i vol apropar la tasca de l’ACAB a col·lectius especialment vulnerables. Per això també es preveuen sessions formatives a escoles de moda i universitats vinculades a la passarel·la. Baiget ha assegurat que el 080 “sempre ha estat conscienciat” amb els trastorns alimentaris i que el conveni signat és “un pas més en aquest compromís” perquè la passarel·la esdevingui “un agent actiu” en defesa de la salut i la prevenció d’aquestes malalties. Voltas ha explicat que els responsables del 080 es van posar a disposició de l’associació perquè aquesta cita, que enguany se celebra del 30 de gener al 2 de febrer, “no fos una passarel·la neutra, sinó que s’impliqués en la salut i el benestar de les persones que hi treballen i en tot allò que projecten en la societat”.
Aposta per la sensibilització més que la prohibició
Preguntat per si es podria prohibir la participació de models extremadament primes al 080, Baiget ha afirmat que a la passarel·la barcelonina no hi participen persones “anorèxiques”. “Amb els criteris del 080, se seleccionen models que portin una vida saludable”, ha puntualitzat el conseller. “Cada vegada se’n veuen menys [de models extremadament primes]”, ha assegurat. En aquest sentit, els responsables del conveni han insistit que l’acord s’ha d’entendre com “un punt de partida” en la “taca d’oli” per conscienciar sobre els trastorns alimentaris. El president de la junta rectora de l’ACAB, Ramon Guàrdia, ha recordat l’acord a nivell estatal de la indústria de la moda per adequar les talles i que “va quedar en un no-res”. També ha posat com a exemple França, “on han volgut reglamentar tant que al final també ha quedat en res”. “És un tema complex, no és tan fàcil com prohibir que es desfili per sota d’una determinada talla”, ha subratllat Guàrdia, que ha afegit: “Per això és tan important el treball en triangle. Els tamborets s’aguanten amb tres potes: les persones, les administracions i les associacions. Cal construir tamborets”.
Impuls al decàleg sobre imatge corporal i autoestima
El conveni se suma a la Taula de Diàleg per a la Prevenció de Trastorns de la Conducta Alimentària, coordinada per l’Agència Catalana del Consum (ACC) i amb la participació de 21 institucions, entre diferents administracions, hospitals, universitats, fundacions que promouen la salut i altres organitzacions. El 2014, la Taula va adoptar el ‘Decàleg de bones pràctiques sobre imatge corporal i autoestima’. El Departament d’Empresa i l’ACAB han coincidit que cal donar impuls a aquest decàleg, juntament amb els programes de formació.♦