Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Publicat un atles mundial de les formes del relleu submarí causades per l’acció del gel

Notícia anterior
Notícia posterior

atles1

Atlas of Submarine Glacial Landforms: Modern, Quaternary and Ancient és el títol del nou volum sobre els fons marins afectats per l’acció del gel en el passat i el present, publicat per la prestigiosa Societat Geològica de Londres i editat per un equip científic internacional integrat pel catedràtic Miquel Canals, cap del Grup de Recerca Consolidat (GRC) de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona, Julian A. Dowdeswell i Evelyn K. Dowdeswell (Universitat de Cambridge, Regne Unit), Martin Jakobsson (Universitat d’Estocolm, Suècia), Brian J. Todd (Servei Geològic del Canadà) i Kelly A. Hogan (Servei Antàrtic Britànic, Regne Unit). 

 Quan el gel modela els fons oceànics del planeta

L’atles, d’abast geogràfic global, és la publicació científica més ambiciosa editada fins avui en el camp d’estudi dels fons marins glacials, i mostra l’extraordinària acció del gel com a gran escultor natural del relleu de la Terra a escales molt diverses. El nou volum, que es pot consultar en línia, conté més de 180 contribucions d’experts internacionals, que s’han basat en les tecnologies més avançades d’estudi del fons i del subsòl marí, en especial la batimetria de multifeix d’alta resolució i la sísmica de reflexió 2D i 3D, a més de vehicles científics submarins de control remot (remotely operated vehicles, ROV).

«L’estudi dels fons marins, i dels fons glacials en particular, ha experimentat una autèntica revolució, sobretot a partir de la meitat dels anys noranta del segle passat, amb la irrupció generalitzada del posicionament diferencial per GPS, de sistemes de batimetria de multifeix de gran qualitat, i d’altres avenços tecnològics», detalla Miquel Canals, catedràtic del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona. 

Uns hàbitats extrems amenaçats per l’acció humana 

El nou volum ordena els capítols d’acord amb els tipus de formes del relleu i els sistemes deposicionals —des dels fiords i les plataformes continentals fins a les grans fondalades oceàniques—, tant de l’hemisferi nord com del sud, amb un extens banc de mapes i altres imatges en color que mostren una gran varietat de formes del relleu glacial.  

Aquesta publicació es perfila com un document de referència per conèixer millor les regions glacials de la Terra, uns hàbitats de condicions extremes que també es mostren afectats —tal com revelen les investigacions més recents— pel fenomen de l’escalfament global, impactes físics directes, contaminació i riscos naturals d’origen marí (tsunamis, esllavissades i altres). Les companyies BP, ENI, Kongsberg i Det Norske han patrocinat aquest projecte, d’especial interès pel fet de centrar-se en les dues últimes fronteres del planeta: els fons marins i les regions polars.

El catedràtic Miquel Canals té una destacada trajectòria acadèmica i investigadora com a expert en geociències marines, impacte del canvi climàtic en el medi marí i recerca marina aplicada (cartografia submarina, estabilitat dels fons marins i riscos geològics, entre d’altres). És l’únic investigador espanyol —i un dels tres europeus— designat el 2016 editor associat de la revista científica Progress in Oceanography, una de les publicacions especialitzades amb més impacte en aquest àmbit del coneixement.

Canals, que ha presidit la Comissió Promotora del grau de Ciències del Mar de la Universitat de Barcelona —pioner a Catalunya—, també ha participat en l’elaboració de l’obra Cambio climático en el medio marino español: impactos, vulnerabilidad y adaptación, un informe publicat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (2016) dins del tercer programa de treball del Pla nacional d’adaptació al canvi climàtic (PNACC). Miquel Canals també és membre del jurat del Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en la categoria de Canvi Climàtic, un prestigiós guardó que enguany ha distingit els climatòlegs Syukuro Manabe (Universitat de Princenton, Estats Units) i James Hansen (Universitat Colúmbia, Estats Units).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere