Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’ACUP torna a reclamar una rebaixa de taxes universitàries sense afectar el pressupost de les universitats

Notícia anterior
Notícia posterior

pp euros

El CEUCAT es mostra favorable a la proposta de CSQP que també aposta per rebaixar l’import de les matriculacions

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) torna a reclamar una rebaixa de taxes universitàries sense que això afecti el pressupost de cada universitat, tal com va fer el 27 d’octubre passat, en un manifest de tots els rectors. En la declaració, els rectors van demanar un model de finançament estable que permeti a les universitats complir l’objectiu de l’OCDE, un 1,22% del PIB. D’altra banda, el Consell de l’Estudiantat (CEUCAT) s’ha posicionat favorablement a la proposta de Catalunya Sí que es Pot, que aposta per la rebaixa d’un 30% dels preus públics universitaris, incloent màsters habitants i un 25% de la resta dels màsters. La proposta també demana rebaixar els preus de 2a matrícula.

L’ACUP reclama una reducció progressiva dels preus públics per igualar-se a la mitjana de l’OCDE, que és d’un 14%, però alerten que aquesta reducció no vagi en detriment d’una millora necessària del finançament de les universitats públiques. El CEUCAT recorda que considera primordial reduir els preus públics sense que suposi posteriors retallades en altres aspectes del finançament universitari

 

Posicionament íntegra del CEUCAT:

Els estudis universitaris al nostre país s’han encarit molt en els darrers anys, especialment del curs 2011-12 ençà. Paral·lelament, la quantia que reben les universitats de les administracions públiques i la situació econòmica de les unitats familiars ha empitjorat.

En aquest context, el CEUCAT ha promogut, juntament amb els diversos Consells d’Estudiants i altres organitzacions d’estudiants, una campanya d’accions on s’instava al Parlament de Catalunya a realitzar una rebaixa del 30% dels preus públics dels graus i una equiparació entre els de màsters i graus, ja que la comunitat universitària ha assumit que l’etapa universitària d’educació superior comprèn ambdós.

En aquest context, el grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot ha proposat la modificació del article

117.3 de la LUC, amb la intenció de rebaixar un 30% els preus públics universitaris, els màsters habilitants un 30% i un 25% la resta de màsters. A més fa una rebaixa en els crèdits de 2a matrícula, que també es troben entre els més cars d’Espanya i no es veuen afectats pel mal anomenat Sistema de Tarifació Social que representen les beques Equitat. Per tant, considerem que aquesta resolució encaixa perfectament amb les demandes que hem reiterat els estudiants als últims anys.

A més del consens polític que existent entre la majoria de forces estudiantils, també existeix un consens en la comunitat universitària on veu necessària resoldre el cost màxim de la universitat catalana, manifestat recentment per la Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

Malgrat això, resulta primordial per a nosaltres que aquesta reducció dels preus públics sigui sense posteriors retallades en altres aspectes del finançament universitari. Específicament, ens preocupa que aquesta modificació de la LUC -recalcant una de les grans preocupacions que també emmarca el manifest d’ACUP- vagi en detriment del finançament ordinari a les universitats, a les beques Equitat o a altres aspectes relacionats amb la política universitària, agreujant l’infrafinançament que avui en dia pateixen les universitats públiques de Catalunya.

Com a part implicada, des del CEUCAT ens mostrem a favor de la modificació presentada al Parlament, que permet desenvolupar les mocions aprovades l’any passat al Parlament. Així mateix, instem al grup parlamentari de Junts pel Sí i en especial al Govern que escolti les demandes de la societat, legitimant així la voluntat del poble manifestada a les mocions aprovades l’any passat al Parlament.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere