Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Neix un projecte publicoprivat per desenvolupar una nova teràpia contra l’aterosclerosi

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

at

– El projecte –que acaba de rebre un ajut de 700.000 euros a la convocatòria Retos-Colaboración 2016– està liderat per la biotecnològica Iproteos, amb seu al Parc Científic de Barcelona, i també hi participen l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) del CSIC i el Centre de Regulació Genòmica (CRG). 

– L’objectiu del projecte és la validació d’una nova família de candidats a fàrmacs first-in-class per al tractament de l’acumulació vascular de colesterol associada a aterosclerosi. Iproteos dissenyarà i produirà aquests nous compostos; el grup LipidCardio de l’IIBB-CSIC avaluarà la seva eficàcia a l’aterosclerosi, i la Unitat de Proteòmica del CRG/UPF aprofundirà en l’estudi del mecanisme d’acció dels nous candidats a fàrmacs.

– Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat a tot el món, i l’acumulació descontrolada de colesterol a la paret vascular i al miocardi, n’està estretament relacionada. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que l’any 2012 van morir per aquesta causa 17,5 milions de persones, la qual cosa representa un 31% de totes les morts registrades al món. 

Un consorci publicoprivat, liderat per la biotecnològica Iproteos –amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB)– i en què també participen l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), ha engegat un projecte per validar una nova família de compostos pel tractament de l’acumulació vascular de colesterol associada a l’aterosclerosi. El projecte acaba de rebre un ajut de 700.000 euros del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, a través de la convocatòria Retos-Colaboración 2016 del ‘Programa Estatal de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad’ (Exp. RTC-2016-5078-1). 

L’acumulació de lípids en la paret vascular i en el miocardi té un gran impacte clínic ja que causa greus alteracions cardiovasculars en patologies com ara l’aterosclerosi, de gran prevalença a la nostra societat i es necessiten amb urgència tractaments específics, actualment inexistents, per contrarestar els mecanismes que la provoquen. 

L’objectiu final del projecte és la validació d’una nova família de compostos peptidomimètics (és a dir, derivats de pèptids amb propietats optimitzades) que siguin candidats a fàrmacs per al tractament de l’acumulació vascular de colesterol associada a aterosclerosis.

Paral·lelament als assajos d’eficàcia, també es duran a terme estudis de biodisponibilitat, farmacocinètica i farmacodinàmica, que aportaran informació crucial per a la progressió del projecte fins a fases clíniques.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere