Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Reus dona el tret de sortida oficial als actes com a Capital de la Cultura Catalana combinant circ i patrimoni popular local

Notícia anterior
Notícia posterior

Chapiteau

La ciutat programarà més de 200 actes on la literatura o la música tindran un paper important

Combinant el circ amb patrimoni popular local, Reus ha donat el tret de sortida oficial aquest dissabte als actes com a Capital de la Cultura Catalana 2017. Durant l’any, es programaran més de 200 actes on la literatura, la música o la innovació, entre d’altres, tindran un paper important. Tot plegat, amb l’objectiu de posicionar la cultura catalana i també projectar Reus al país. Després d’un acte inaugural al teatre Fortuny que ha presidit el conseller de Cultura, Santi Vila, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la plaça Mercadal ha viscut la cerimònia inaugural amb un espectacle de la companyia Cíclicus que ha reunit centenars de persones i on s’han barrejat continguts circenses amb la participació de grups festius com els Nanos de Reus o el Ball de Diables.

Vila, que ha presidit la inauguració oficial, ha apuntat que el fet que Reus agafi el relleu com a Capital de la Cultura Catalana “és una magnífica oportunitat per renovar una idea: que Reus és una ciutat tocada pel llamp del geni”. “És una ciutat que ha estat reconeguda pel seu compromís amb la cultura i els valors vinculats a la llibertat, la tolerància i l’enginy”, ha afirmat. Durant el parlament al teatre Fortuny, el conseller de Cultura també ha desitjat que, amb la capitalitat, surtin “més Gaudís i més Òscars”, en referència a la nominació del curtmetratge ‘Timecode’, producció de Nadir Films i l’Escola de Cinema de Reus, dirigida per Juanjo Jiménez. En una atenció als mitjans abans de l’acte oficial d’obertura de la capitalitat cultural, Pellicer ha apuntat que als actes programats hi participen totes les entitats de Reus i que això és una mostra que “tota la ciutadania està abocant-s’hi” i que “tothom viu aquestes Olimpíades de la cultura”. “Tothom vol que Reus es projecti, encara més si hi cap, al món”, ha dit l’alcalde de Reus, que també ha destacat que la regidoria de Cultura porta “mig any treballant-hi” i posant “tota la il·lusió”. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha afirmat que la ciutat “estarà a l’altura del gran nivell cultural del país” perquè són conscients que tenen “tots els ulls i mirades posades” a Reus. Pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, la capitalitat de Reus en aquest sentit és “una gran oportunitat” per tota la demarcació per demostrar i projectar “tota la vitalitat i la cultura col·lectiva cap al conjunt del país de la rica diversitat que té Reus”. El president de l’entitat Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha assegurat que Reus té “tots els elements necessaris perquè la capitalitat sigui un èxit segur”: “la cohesió social, la participació ciutadana, la implicació del teixit econòmic i institucional”, ha enumerat Tudela, que ha dit que no té “cap mena de dubte que quan es tanqui l’any Reus haurà realitzat una gran tasca on el món podrà reconèixer els millors valors de Catalunya”.

Creativitat, talent i projecció

Amb més de 80 projectes confirmats i una previsió d’arribar a més de 200, que es desenvoluparan durant tot aquest any, Reus ostenta a partir d’aquest gener la Capital de la Cultura Catalana 2017. Entre els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de seleccionar els projectes confirmats hi ha hagut la seva qualitat, el fet que siguin innovadors i signifiquin una novetat per a la ciutat i que tinguin en compte la inclusió i superació de les barreres econòmiques i socials, que impliquin diferents col·lectius o també a les persones amb discapacitats. Tot això juntament amb una important valoració de la creativitat, la presència de talent emergent, l’experimentació cultural, la sostenibilitat i la projecció de futur que puguin tenir les propostes.

Circ i cultura reusenca

El muntatge al Mercadal ha estat dirigit per l’artista i gestor cultural Leandro Mendoza, de la companyia Cíclicus, i ha proposat un esdeveniment escènic de continguts circenses, que ha evocat la capitalitat de Reus en l’àmbit del circ i les arts gestuals. Durant més de mitja hora, han desfilat per la plaça grups festius com els Nanos de Reus, els Xiquets de Reus, el Ball de Diables, l’Orfeó Reusenc, els Bastoners de la Germandat de Santa Llúcia, el Basilisc, l’Àliga de Reus i el Lleó de Reus, que s’han barrejat amb les acrobàcies de Cíclicus.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere