Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Projecte TOC-TOC: Els divulgadors de la Universitat de Barcelona surten de gira pel territori a explicar la seva recerca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

toctoc

– La UB Divulga ha posat en marxa un projecte nou per democratitzar el coneixement que es genera a la Universitat. 

– Es diu Toc-toc i fa referència a l’onomatopeia que defineix el soroll que sentim quan algú truca a una porta.

– Qualsevol agent social sol·licitar una d’aquestes sessions a través del web del projecte, en què consten els experts que s’han sumat a la proposta així com les diferents xerrades que ofereixen.

La UB Divulga ha posat en marxa un projecte nou per democratitzar el coneixement que es genera a la Universitat. Es diu Toc-toc i fa referència a l’onomatopeia que defineix el soroll que sentim quan algú truca a una porta. L’objectiu d’aquesta activitat és aconseguir que tothom, arreu del territori català, tingui accés a xerrades temàtiques de divulgació científica a càrrec d’investigadors de la Universitat de Barcelona. Els diferents agents socials que hi estiguin interessats (equipaments municipals com ara centres cívics o biblioteques, centres culturals, centres educatius, etc.) poden sol·licitar una d’aquestes sessions a través del web del projecte, en què consten els experts que s’han sumat a la proposta així com les diferents xerrades que ofereixen. La participació a Toc-toc resta oberta perquè s’hi continuïn afegint tots els investigadors que ho vulguin. 

Tal com explica Marga Becerra, responsable de La UB Divulga, «tots els investigadors que hi participen comparteixen la inquietud d’apropar la seva recerca a la societat. De fet, molts d’ells ja imparteixen xerrades divulgatives regularment, però el tret diferencial de Toc-toc —i el que pretén La UB Divulga amb aquesta iniciativa— és que aquesta transferència del coneixement sigui molt més democràtica: que absolutament tothom hi tingui accés, des d’un casal d’avis fins a la biblioteca del poble o qualsevol centre cultural«. 

Hi ha investigadors que ja s’han estrenat 

Ja s’han apuntat a formar part del projecte més d’una dotzena d’investigadors que pertanyen a facultats d’àmbits molt diversos. Aquesta transversalitat fa que l’oferta de xerrades abasti temes completament diferents: des de la nanociència fins a l’alimentació, o l’astronomia, passant pel cicle de l’aigua, l’estadística, els cristalls en la vida quotidiana, la caricatura mèdica o les TIC i les societats en xarxa, entre d’altres. La iniciativa ha tingut molt bona acollida, també, per part de les entitats, i cada cop creix més la demanda de sessions. 

Entre els investigadors que s’han estrenat en el projecte hi ha Jaume Llopis, que va oferir una xerrada al Col·legi Lestonnac de Barcelona sota el títol «L’estadística i la seva relació amb la medicina». Llopis va demostrar als alumnes d’ESO i batxillerat com en el dia a dia de la recerca mèdica són bàsics els estudis fets amb les tècniques estadístiques. Es va referir al concepte «significatiu» en estadística i va comentar els resultats «estadísticament significatius» d’alguns treballs publicats. 

Narcís Prat, que també ha participat ja en una sessió de Toc-Toc, va fer calcular als alumnes el consum d’aigua de casa seva per persona i dia a partir dels rebuts que portaven. A més, els va detallar quines despeses inclou el rebut i com s’ha d’interpretar cada concepte. El catedràtic d’Ecologia també els va explicar altres qüestions, com ara què és l’aigua virtual. Els joves van descobrir quanta aigua cal per fabricar la roba que portaven, o per produir els aliments que ingereixen diàriament. Amb aquesta xerrada, els assistents van descobrir el complex procés que garanteix el subministrament d’aigua diària a les llars i com d’econòmic és aquest recurs si tenim en compte aquest procés, o si la comparem, per exemple, amb el preu de l’aigua embotellada. 

Sònia Estradé, del Grup de Recerca LENS-MIND-IN2UB també s’ha sumat a la iniciativa i va oferir a l’Institut Terradas Illa, de Cornellà, la xerrada «Els ulls de la nanociència», en què va explicar com la microscòpia electrònica permet veure-hi a una escala molt allunyada del món macroscòpic al qual estem acostumats i com, en particular, ens ajuda a entendre el regne atòmic, així com també els diversos materials. Estradé va transmetre als assistents que és una eina imprescindible per desenvolupar noves funcionalitats en el camp de la nanociència i la nanotecnologia, amb aplicacions biomèdiques, en computació i telecomunicacions, i en energies renovables, entre moltes altres. 

Futures destinacions 

La UB Divulga rep cada vegada més sol·licituds en el marc d’aquest projecte. Només a tall d’exemple, el 24 de març, Begoña Torres impartirà una xerrada de divulgació científica a la Biblioteca de Llinars del Vallès. Torres està adscrita a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i en la xerrada «La veu i el nostre cos» explicarà com interactuen coordinadament les diferents parts del nostre cos per produir la veu, tant parlada com cantada. Així mateix, analitzarà separadament com són les estructures que interaccionen per produir el so i de quina manera els petits canvis en aquesta interacció produeixen canvis audibles en la veu. Utilitzarà la veu cantada com a model i, aprofitant que fa molts anys que canta, la divulgadora posarà exemples amb la seva pròpia veu per il·lustrar els diferents canvis vocals. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere