Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Taller – “Desigualtats verdes: una investigació sobre la gentrificació verda urbana” / UAB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

verd_urba

Data: divendres, 17 de febrer de 2017
Hora: de 9.30 a 17 hores
Lloc: Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), (c. Del Dr. Aiguader, 88, Barcelona,
​​Espanya). Auditori, entrada gratuïta oberta al públic

Organitza: Laboratori de Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana de Barcelona (BCNUEJ) 
Sessió en anglès

De quina manera el verd urbà té efectes en la salut dels residents i com la gentrificació afecta aquesta relació? Són les ciutats més verdes i saludables menys justes i equitatives amb els seus ciutadans? Generen els espais verds urbans beneficis en la salut de tots els grups socials per igual?

Aquestes són algunes de les qüestions a les que es donarà resposta al taller internacional “Desigualtats verdes: una investigació sobre la gentrificació verda urbana” que tindrà lloc el proper divendres, dia 17 de febrer de 2017, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Organitzat pel Barcelona Laboratori sobre Justícia i Sostenibilitat Ambiental Urbana (BCNUEJ), fundat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), el taller abordarà els actuals processos de planificació sostenible de les ciutats i com la implementació de les agendes verdes per part dels sectors públics (en col·laboració freqüent amb inversors privats) pot donar lloc a un procés de gentrificació que acabi excloent i desplaçant els col·lectius més desfavorits de la ciutat.

Experts internacionals en salut pública urbana, gentrificació, béns immobles urbans i finances, “reverdiment comunitari” i planificació ambiental urbana es donaran cita per debatre algunes de les preocupacions centrals relacionades amb el concepte emergent de gentrificació verda. L’objectiu serà tractar de trobar una solució a la tensió existent entre els beneficis econòmics que els espais verds generen en uns pocs, i els difusos beneficis ecològics i en la salut que experimenta la majoria.

Destaca la intervenció de Rachel Weber, de la Universitat de Illinois- Chicago, qui presentarà els seus darrers estudis sobre el finançament del desenvolupament urbà on argumenta que el capital local, i sobre tot global, està reconfigurant com les ciutats financen diferents infraestructures, la revitalització de barris i, fins i tot, obres verds en un procés marcat per l’especulació.

Els membres del BCNUEJ presentaran els resultats de la primera fase de treball del projecte GREENLULUS. Durant els propers 5 anys, aquest projecte liderat per la investigadora ICREA de l’ICTA-UAB, Isabelle Anguelovski es pregunta en quina mesura la distribució dels equipaments i instal·lacions verdes es torna més o menys equitativa a mesura que les ciutats implementen les seves agendes ecològiques i com ciutats més verdes es poden desenvolupar d’una forma més justa i inclusiva. Finançat per l’European Research Council (ERC) en el marc del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, el projecte analitzarà els casos de 40 ciutats de tot el món.

 Programa: 

9:30h  Obertura
Isabelle Anguelovski, ICTA-UAB

9:40h  Verdificació i efectes en la salut urbana

Quines són les vies per les quals la verdificació urbana pot afectar la salut? Quins són els impactes de la verdificació urbana sobre les desigualtats en salut, i quines polítiques podrien ajudar a aconseguir majors i més equitatius beneficis per a la salut? Com afecta la gentrificació a la relació entre l’accés a noves àrees verdes i els efectes en la millora de la salut?

Charles Agyemang, Universitat d’Amsterdam
Jill Litt, Universitat de Colorado Boulder
Helen Cole, ICTA-UAB – IMIM
Moderadora: Isabelle Anguelovski i Helen Cole ICTA-UAB

11:05 – 11:25h Pausa per al cafè

11:25 – 12:40h  Verdificar o no verdificar?

Quines són les relacions i connexions entre la planificació sostenible, la verdificació urbana i la gentrificació? La planificació sostenible i la verdificació urbana causen gentrificació i desplaçament?

Tom Slater, Universitat d’Edimburg
Núria Benach, Universitat de Barcelona
Moderadora: Isabelle Anguelovski, ICTA-UAB

12:40 – 14h Dinar

14h Mesura de les desigualtats verdes

Com podem mesurar si la verdificació causa gentrificació? Com podem mesurar si els beneficis de la verdificació es distribueixen equitativament? Quins enfocaments i metodologies poden ajudar a aconseguir resultats més sòlids i significatius?

Hamil Pearsall, Universitat del Temple
Elvin Wyly, Universitat de Columbia Britànica
Moderador: James Connolly, ICTA-UAB

15:15 – 15:30h Pausa per al cafè

15:30 – 16:45 Desenvolupament urbà verd

Com es relaciona la verdificació urbana amb la dinàmica urbana de béns immobles i finances? Com influeix la verdificació urbana a les estratègies i pràctiques dels promotors immobiliaris, inversors i altres actors relacionats? Com es comparteixen les responsabilitats i els costos entre els sectors públic i privat?
Rachel Weber, Universitat d’Illinois – Chicago
Eric Clark, Universitat de Lund
Moderadora: Melissa García Lamarca, ICTA-UAB

16:45 – 16:55h Conclusions finals

Stefan Bouzarovski, Universitat de Manchester

16:55 – 17h Comentaris de tancament
James Connolly, ICTA-UAB – IMIM♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere