Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

En el marc del “GSMA Mobile World Congress” a Barcelona es celebrarà el “YoMo: The Youth Mobile Festival” / Les aportacions de la Universitat Politècnica de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

mapa_relleu_web

Controlar el televisor a través dels moviments, analitzar la força de les onades o representar gràficament el relleu en un mapa… aquestes són algunes de les activitats que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) portarà a terme al festival YoMo. En aquesta primera edició del festival, una cinquantena de professors de diferents centres traslladaran l’activitat de l’aula a les instal·lacions de Fira de Barcelona (Recinte Montjuïc Avda. Reina Maria Cristina).

Del 27 de febrer al 2 de març, i dintre del GSMA Mobile World Congres, s’organitza el YoMo: The Youth Mobile Festival, amb l’objectiu d’inspirar a milers de joves i ajudar-los a aprendre més sobre les carreres professionals de les disciplines STEAM, sigles amb anglès de ciència, tecnologia, enginyeria, art, disseny i matemàtiques.

En aquesta primera edició del YoMo, dirigit a alumnes d’entre 10 i 16 anys (estudiants de ESO), la UPC desplaça gran part de les activitats que es fan a les instal·lacions dels diferents centres docents per mostrar la ciència i la tecnologia als més joves. Uns cinquanta professors, sent així la Universitat que més activitats portarà a terme en aquest festival, aprofitaran l’oportunitat per donar a conèixer els estudis de la UPC i per atreure vocacions cap a l’enginyeria, l’arquitectura, les ciències i la tecnologia. Mitjançant tallers, conferències i demostracions, es canviaran les aules i els alumnes, per uns dies, a fi d’ensenyar l’activitat de recerca que es fa des de la Universitat.

Tallers per a joves inquiets

 L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) oferirà un taller interactiu on els alumnes descobriran com funciona un sistema audiovisual a través de gestos i moviments. Els participants del FascinatE-Control Panoràmic de TV (estand 51) rebran una demostració sobre la interfície de control gestual amb sensors de profunditat, en la qual es mostrarà com funciona el sistema i s’explicaran els principis tecnològics. Tot seguit, els alumnes faran moure la panoràmica que es visualitzarà en una pantalla d’un partit de futbol en acció a l’Estadi de Chelsea FC, amb els moviments que se’ls ha mostrat prèviament. 

Als més petits se’ls plantejarà un repte: formar part dels serveis secrets de Montjuïc! (estand 52). A través del joc, els nens aprendran els mecanismes de la criptografia i les claus privades, i resoldran enigmes.

Un altre taller és el que planteja l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) amb Crea el teu mapa de relleu! (estand 48), on els participants podran construir diferents superfícies mitjançant la manipulació manual d’un calaix de sorra. Amb el suport d’un ordinador i un projector es crearà la representació del relleu a través de la graduació de colors i línies de nivell. L’objectiu de l’activitat és experimentar la representació gràfica del relleu en els mapes, en el procés de creació de les conques fluvials, i una manera de crear realitat augmentada.

L’EPSEB també ensenyarà als alumnes la possibilitat de crear el seu propi mapa d’una manera senzilla i interactiva, i publicar-lo a Internet, i, d’altra banda, els farà descobrir el concepte de la fotogrametria. D’aquesta manera, els estudiants podran crear un model 3D a partir de les fotografies que ells mateixos faran amb el seu mòbil. L’objectiu és conèixer el procés de creació de models 3D per a diferents aplicacions i entendre com funciona la visió humana.

Sota el títol La força de les onades (estand 44), l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB) planteja als alumnes la possibilitat d’analitzar els efectes de la força de les onades per tal d’ interpretar el dany que aquestes poden fer en un dic d’escullera, segons la força d’impacte, l’altura i el període de l’onada i la zona d’impacte.

Per la seva banda, l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) presentarà un projecte desenvolupats pels alumnes d’Enginyeria Química on els ensenyaran com construir, de zero, un cotxe químic i programar la seva parada sense utilitzar reaccions de combustió. Amb Chem- E-Car (estand 64) els nens podran observar les reaccions químiques que controlen el moviment del cotxe.

Entre tots els tallers proposats per la UPC, també hi haurà espai per als videojocs. El Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) tindrà un estand on els participants podran interactuar amb un videojoc mitjançant dues plataformes de ball. Magic Marble (estand 43), inspirat en l’estètica de la pel·lícula La guerra de les galàxies, que permetrà als visitants utilitzar el moviment del seu propi cos per resoldre els diferents reptes que planteja.

Resoldre enigmes

Al YoMo també hi tindran cabuda les activitats matemàtiques de la mà de la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME), que hi portarà dues activitats (estand 64). D’una banda, una Gimcana on els participants resoldran enigmes relacionats amb els conceptes STEAM. Experimentaran la sensació de buscar respostes a través de tots els mitjans que tinguin a l’abast, per tal de vèncer un hipotètic equip d’androides.

D’altra banda, oferiran als alumnes un taller de simulació matemàtica  (estand 43) on analitzaran la necessitat dels ordinadors per calcular, per exemple, la propagació d’una possible epidèmia. L’activitat està orientada a explicar, de manera divulgativa, el model matemàtic que hi ha darrera de l’activitat.

A més, el professor de l’FME, Pedro Delicado, oferirà una conferència que porta per títol Quants peixos d’un pam caben en un taxi?, l’objectiu de la qual és divulgar la presència de l’aleatorietat i de la variabilitat en tots els aspectes de la nostra vida i com en podem treure profit.

A part de les activitats dels centres propis de la UPC, l’Exploratori de la Natura de Manresa —impulsat per la UPC i la Universitat de Barcelona (UB)—, participarà al YoMo amb experiments per analitzar la relació que tenen els colors amb els minerals, les propietats de l’aigua i la percepció.

Així mateix, professors de la UPC participaran al festival a través de l’estand de Ciència en Acció, i la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) serà present en el del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere